Τα δηλητηριασμένα δολώματα, οι φόλες, είναι η κύρια αιτία θανάτου πολλών ειδών πουλιών και ζώων. Η συμβολή του Κούκι στη ανίχνευσή τους ήταν καταλυτική, σώζοντας εκατοντάδες ζωές στη χώρα μας.
Η δράση του

Μέσα σε διάστημα οκτώ ετών, από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Κούκι, μαζί με τον συνοδοιπόρο και χειριστή του Δημήτρη Βαβύλη, έκαναν 315 περιπολίες καλύπτοντας περισσότερα από 550 χιλιόμετρα.
Συνολικά ερεύνησαν 60 περιστατικά δηλητηρίασης, εντοπίζοντας 139 δηλητηριασμένα δολώματα και 118 δηλητηριασμένα ζώα, σώζοντας πολλά περισσότερα από βέβαιο και μαρτυρικό θάνατο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των νεκρών δηλητηριασμένων ζώων που εντοπίστηκαν, πάνω από τα μισά (61 στα 118), ήταν ποιμενικοί σκύλοι, καταδεικνύοντας πως η νοσηρή πρακτική της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων απειλεί εκτός από την άγρια ζωή και την επιβίωση της παραδοσιακής βιώσιμης κτηνοτροφίας.
Ο πρώτος στην Ελλάδα
Ο Κούκι και ο αδελφός του, Κίκο, στη Δαδιά, ήταν οι πρώτοι σκύλοι που δραστηριοποιήθηκαν αποκλειστικά στην Ελλάδα για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για τη διάσωση του γύπα Ασπροπάρη.
Άνοιξε, έτσι, τον δρόμο για τη δημιουργία των υπόλοιπων Ομάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και μάλιστα πολλοί από αυτούς να είναι σε κρατικό φορέα (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Εκτός από την άγρια ζωή, ο Κούκι βοήθησε να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους ανθρώπους της υπαίθρου, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στη δημιουργία του «Δικτύου ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα», που αποτελείται από ανθρώπους της υπαίθρου όπως κτηνοτρόφους, γεωργούς, κυνηγούς, Δασικούς Υπαλλήλους.
Η “συνταξιοδότηση”
Όλα αυτά τα χρόνια, η φήμη του βετεράνου σκύλου ανιχνευτή, εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα και απέκτησε πολλούς θαυμαστές και φίλους.
Η αγάπη του κόσμου και η αναγνώριση του σημαντικού έργου που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια οι Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, αποτυπώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στα Μετέωρα, με αφορμή τα 10α γενέθλια του Κούκι και την έναρξη της “συνταξιοδότησής” του.

Με τον χειριστή του Δημήτρη Βαβύλη
Δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, φίλοι του Ασπροπάρη και της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, με μεγάλη συμμετοχή των παιδιών που είναι μέλη της Μαθητικής Ομάδας Δράσης για τον Ασπροπάρη, συνόδευσαν τον Κούκι και τον Δημήτρη Βαβύλη, στην τελευταία τους περιπολία.
Έκλεισαν έτσι όλοι μαζί αυτόν τον κύκλο των οκτώ χρόνων και σε κλίμα συγκίνησης, ευχήθηκαν και στους δυο “καλή ξεκούραση”.
Η ανάρτηση της Ορνιθολογικής Εταιρείας στο Facebook για τον θάνατο του Κούκι:
“Υπήρξε πρωτοπόρος στην Ελλάδα και το παράδειγμά του ακολούθησαν πολλοί, με αποτέλεσμα σήμερα να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περισσότερες από 15 Ειδικές Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων με εκπαιδευμένα σκυλιά.
Υπήρξε μέλος της Ομάδας της Ορνιθολογικής για 9 χρόνια και μέχρι τη “συνταξιοδότησή” του, τον Σεπτέμβριο του 2022, “έτρεξε” χιλιάδες χιλιόμετρα σε 315 περιπολίες, ανιχνεύοντας 60+ περιστατικά δηλητηρίασης και βρίσκοντας 257 δηλητηριασμένα δολώματα & ζώα, γλιτώνοντας πολλά περισσότερα από βέβαιο και μαρτυρικό θάνατο!
Ήταν ο καλύτερος φίλος και προστάτης του Ασπροπάρη, της άγριας ζωής και των κτηνοτρόφων.
Ο Κούκι μας, από το περασμένο Σάββατο, δεν είναι πια κοντά μας…
Τα τελευταία 2,5 χρόνια χαιρόταν τη “συνταξιοδότησή” του, πάντα στο πλάι του συνοδοιπόρου και καλύτερού του φίλου Δ. Βαβύλη, αλλά δυστυχώς εξαιτίας μιας σοβαρής ασθένειας μας αποχαιρέτησε νωρίς.

Θέλουμε να τον θυμόμαστε ανάμεσα σε παιδιά, όπως στην τελευταία του περιπολία, αλλά και με τους φίλους του κτηνοτρόφους, στα Μετέωρα. Με την υγρή του μουσούδα και το πιο τσαχπίνικο βλέμμα, πάντα σε ετοιμότητα.

Ο Κούκι με τον χειριστή του Δημήτρη Βαβύλη
Φωτογραφίες: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr