Ο Κώστας Παπαχρήστος ήταν ηθοποιός δεύτερων ρόλων του ελληνικού κινηματογράφου. Αν και δεν συγκαταλέγεται στους μεγάλους πρωταγωνιστές είναι πολύ γνωστός για τους ρόλους, κυρίως του αστυνομικού ή του αξιωματικού του στρατού.
Ήταν ο αρχιφύλακας στον «Ηλία του 16ου», υποπλοίαρχος στην «Αλίκη στο Ναυτικό», αστυφύλακας στη «Θεία απ’ το Σικάγο», αστυνομικός τροχαίας στο «Κοροϊδάκι της δεσποινίδος».
Συμμετείχε σε σχεδόν διακόσιες ταινίες και στις περισσότερες φορούσε στολή.
Ο ρόλος του ένστολου ήταν πολύ ταιριαστός στο χαρακτήρα του, καθώς αγαπούσε το στρατό.
Το έσκασε από το σπίτι για να καταταγεί
Ο Κώστας Παπαχρήστος γεννήθηκε στον Βόλο, αλλά πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου πήγε σχολείο.
Πριν ακόμα αποφοιτήσει από το γυμνάσιο, σε ηλικία δεκαέξι ετών, το έσκασε από το σπίτι για να καταταγεί στο στρατό.
Πλαστογράφησε τα απαιτούμενα έγγραφα, δήλωσε ψεύτικη ηλικία και κατάφερε να μπει στην αεροπορία της Λάρισας.
Οι δικοί του τον έψαχναν παντού. Η αγωνία τους τελείωσε, όταν έλαβαν ένα μήνυμά του, μέσω του οποίου τους ενημέρωνε για την παράτολμη πράξη του και τους παρακαλούσε να μην προδώσουν στις αρχές την πραγματική του ηλικία.
Μετά την απόλυσή του ξαναφόρεσε τη στολή του στρατιώτη στον πόλεμο του ’40.
Για τη δράση του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο τιμήθηκε αργότερα με ειδικό βραβείο.
Μετά τον πόλεμο και αφού είχε φοιτήσει για ένα χρόνο στη σχολή του Κάρολου Κουν, ξαναφόρεσε τη στολή, όχι μόνο του φαντάρου, αλλά και του αστυφύλακα, του αξιωματικού και άλλες, αυτή τη φορά για τις ανάγκες των ρόλων του.
Δημιούργησε προσωπικό βεστιάριο με στολές
Αν και οι σκηνές των ταινιών στις οποίες εμφανιζόταν ήταν συνήθως μικρές, ο Παπαχρήστος έδινε μεγάλη σημασία στην εικόνα του.
Ήταν τελειομανής και ήθελε οι στολές που φορούσε να είναι ραμμένες στα μέτρα του.
Έτσι ξεκίνησε να επιμελείται ο ίδιος τα κουστούμια του.
Μέσα σε λίγο καιρό, είχε καταφέρει να δημιουργήσει το προσωπικό του βεστιάριο και από το 1964 άρχισε να εκτελεί χρέη ενδυματολόγου σε διάφορες ταινίες. Η επιμέλεια των κουστουμιών δεν ήταν η μοναδική του αρμοδιότητα πέραν της υποκριτικής.
Ο Παπαχρήστος ήταν πολυπράγμων. Εκτός από ηθοποιός, σε αρκετά γυρίσματα ήταν και βοηθός σκηνοθέτη, τεχνικός σύμβουλος και βοηθός παραγωγής.
Οι συνεργάτες του τον εμπιστεύονταν γιατί γνώριζαν πως ήξερε τα πάντα γύρω από το σινεμά. Ως ενδυματολόγος ήταν πολύ επιτυχημένος, καθώς λόγω της αγάπης του για το στρατό πρόσεχε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια των στολών.
Πολλές φορές έκανε μικρές αλλαγές στις στολές και τις χρησιμοποιούσαν περισσότεροι από ένας ηθοποιοί, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει οτιδήποτε.
Η σύζυγός του και ηθοποιός Δήμητρα Σερεμέτη ανέφερε πως ο σύζυγός της είχε μια τεράστια συλλογή ανεκτίμητης αξίας στο βεστιάριό του.
Εκτός από στρατιωτικές στολές είχε και πολλά παραδοσιακά κοστούμια από όλο τον κόσμο, ακόμα και από την Κίνα.
Ο Κώστας Παπαχρήστος πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995.
Πριν φύγει από τη ζωή είχε εκφράσει την επιθυμία να δώσει αφιλοκερδώς στολές από τη συλλογή του για να οργανωθεί το πρώτο μουσείο στρατιωτικών στη Θεσσαλονίκη,
αλλά η επιθυμία του έμεινε ανεκπλήρωτη.
Μετά τον θάνατό του, η σύζυγός του δώρισε τις στολές στο Γενικό Επιτελείο Στρατού ελπίζοντας να αξιοποιηθούν κάποια στιγμή.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο Αλέκος Τζανετάκος έκανε 17 αρραβώνες και ούτε ένας δεν κατέληξε σε γάμο! Στον κινηματογράφο έτρωγε καρπαζιές και ήταν όλες αληθινές…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr