Όταν το “2004” μας αποχαιρέτησε, το κωπηλατοδρόμιο συνέχισε να λειτουργεί ως τόπος προπόνησης και διοργάνωσης αγώνων κωπηλασίας, και κανόε-καγιάκ.
για να περπατήσουν, να τρέξουν, να κάνουν βόλτα με το ποδήλατο, να παρατηρήσουν τα πουλιά του βιότοπου.
Όλα μπορείς να τα κάνεις εκεί, εκτός από κανόε-καγιάκ…
Πριν από λίγες ημέρες ζήσαμε μια όμορφη εμπειρία, όταν στα πλαίσια του 2ου φεστιβάλ Ευ Ζην για τους καρκινοπαθείς, ο χώρος άνοιξε για το κοινό.
Η ευχάριστη έκπληξη ήταν οι βόλτες μέσα στο κωπηλατοδρόμιο.
Φυσικά, χάρη στην πολύ καλή ομάδα των Cannibals, που ειδικεύεται στο θαλάσσιο καγιάκ και προσέφερε τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να τραβήξουν όλοι κουπί, φυσικά υπό επιτήρηση.
Πολλοί από αυτούς είχαν την πρώτη τους επαφή με το σπορ και διαπίστωσαν ότι δεν έχει ακραίες απαιτήσεις και ότι είναι απόλυτα φιλικό για μικρούς και μεγάλους.
Το εντυπωσιακό ήταν ότι παρά την καταρρακτώδη βροχή, δεν έφυγε κανείς και γέμισαν την μεγάλη εξέδρα,ώστε να χειροκροτήσουν όσους πήραν μέρος στον αγώνα.
Ο κόσμος έβγαινε μαγεμένος από το κωπηλατοδρόμιο και ρωτούσε πότε μπορεί να ξανάρθει να κάνει βόλτα με καγιάκ.
Η απάντηση της εθελοντικής ομάδας ήταν αποστομωτική: “Δυστυχώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Και εμείς φιλοξενούμενοι μόνο για σήμερα είμαστε”.
ΠΡΟΟΔΟΣ: Το 2004 έστελναν τους πρωταθλητές κωπηλάτες για προπόνηση στις εκβολές του Κηφισού . Το 2014 “τρώνε πόρτα” οι ερασιτέχνες.
Για να κάνεις κουπί στον Εθνικό Πάρκο του Σχοινιά θα πρέπει να είσαι αθλητής.
Και μάλιστα αθλητής του τοπικού συλλόγου, που έχει άδεια χρήσης των εγκαταστάσεων ή με τη συνοδεία προπονητή από άλλο σύλλογο κωπηλασίας.
Εάν είσαι πολίτης που πλήρωσε για να γίνει το έργο, αλλά χωρίς αθλητικό δελτίο, ΔΕΝ μπορείς να χαρείς τις εγκαταστάσεις.
Εάν κάποιος αναζητήσει απάντηση θα βρει πολλούς εμπλεκόμενους. Παλιά ήταν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, τα Ολυμπιακά Ακίνητα, ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πάρκου συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δήμο Μαραθώνα και της Περιφέρεια. Σήμερα το πρώτο λόγο εχου τα “Τουστικά Ακίνητα “και η ΚΕΔ.
Εάν κάποιος από όλους αυτούς τους φορείς ερωτηθεί, είμαι σίγουρος δεν θα δείξει απροθυμία για κουβέντα. Αλλά οι λύσεις δεν έρχονται γρήγορα, αφού συχνά μιλάμε για το γνωστό μουδιασμένο Δημόσιο, που περιμένει να πάρει εμπρός με “εντολή Σαμαρά”. Ίσως αυτό αδικεί μεμονωμένα πρόσωπα που ενδιαφέρονται, αλλά υπάρχει δυστυχώς αυτός ο γενικός κανόνας.
Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα και οι Έλληνες πρωταθλητές της κωπηλασίας, που λίγες μέρες πριν από τους Ολυμπιακούς δεν επέτρεπαν ούτε σε αυτούς να προπονηθούν στον Σχοινιά, γιατί δεν ήταν έτοιμες οι εγκαταστάσεις. Μάλιστα τότε αναγκάστηκαν να προπονούνται στα βρώμικα νερά του Κηφισού!
Άντε τώρα να πείσεις το σύστημα ότι εσύ που δεν είσαι καν πρωταθλητής στη γειτονιά σου, ότι δικαιούσαι να τραβάς κουπί, ότι δεν θα πνιγείς σε τριάντα εκατοστά νερό και ότι δεν θα έχουν ευθύνη οι “αρμόδιοι”, εάν πάθεις συγκοπή.
Κύριοι εκτός από τον πρωταθλητισμό σας, σημασία έχει και η ευτυχία μας!
Κύριοι, βάλτε κανόνες, ορίστε υπεύθυνους για κάθε δραστηριότητα, αφήστε να τρέξει το νερό στο αυλάκι των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και θα δείτε πως αλλάζουν οι ζωές.
Ακόμα και αυτών που φαντάστηκαν το κανό, με το τσιγάρο και το πέδιλο της Βασιλειάδου…
Το κουπί της Γεωργίας Βασιλειάδου
Η αρχική φωτογραφία που επέλαξα να σηματοδοτήσει το άρθρο είναι από την ταινία “μια θεία από το Σικάγο”.
Το κανό ήταν από τότε τόσο δημοφιλές που η Φίνος Φίλμ το χρησιμοποίησε για την προώθηση της ταινίας.
Τα χρόνια πέρασαν, το ξύλινο κανό έγινε πολυεστερικό, μετά πλαστικό και προσφάτως από πολυαιθυλαίνιο, κάρμπον ή κέβλαρ. Σήμερα ονομάζεται καγιάκ!
Αν ζούσε σήμερα η Βασιλειάδου δεν θα αρνιόταν να γίνει κεντρική αφίσα σε μια υποθετική καμπάνια που θα ζητούσε οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και ειδικά αυτή του κωπηλατοδρομίου να χρησιμοποιούνται και από τους πολίτες. Οι λάτρεις του καγιάκ σήμερα είναι πάρα πολλοί και θα ήταν ακόμα περισσότεροι, εάν τις τρικυμιώδεις μέρες του χρόνου είχαν διέξοδο σε ένα προστατευμένο από τους καιρούς τόπο, όπως αυτό στο Εθνικό Πάρκο του Σχοινιά. Φυσικά δεν μιλώ για τους αθλητές των σωματείων, αλλά τους ερασιτέχνες.
Επιτέλους αφήστε τον κόσμο να συντηρήσει με την παρουσία και την συμμετοχή του τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Τις έχει πληρώσει!
Χρίστος Βασιλόπουλος
Ευχάριστο στιγμιότυπο
Ανάμεσα στους καλεσμένους της εκδήλωσης ήταν ο Αυστραλός Huw Kingston, ο οποίος κάνει μόνος του με καγιάκ το γύρο της Μεσογείου. Έχει στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για την παγκόσμια οργάνωση Save the Children.
Το ταξίδι του θα διαρκέσει 12 μήνες , θα περάσει από 20 χώρες και συνολικά θα διανύσει 15.000 χλμ. Στον Σχοινιά βρέθηκε μετά από 36 μέρες ταξιδιού . Στο πέρασμα του από την Αθήνα την φιλοξενία του ανέλαβαν οι καγιάκερς από τους Cannibals.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr