Κόντρα Μενδώνη-Δούκα για τη Βασιλίσσης Όλγας. Τα 6 ερωτήματα του νέου δημάρχου στην υπουργό. Τι ευρήματα εντοπίστηκαν
Η λεωφόρος Βασιλίσσης Ολγας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων.
Από τις πρώτες δηλώσεις του ο Χάρης Δούκας τόνισε πως η λεωφόρος Βασιλίσσης Ολγας θα ανοίξει ξανά και θα δοθεί στην κυκλοφορία για τα οχήματα, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Αθήνας. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων έχει ζητήσει να σταματήσουν τα έργα μέχρι να αναλάβει καθήκοντα στην αρχή του του 2024 επικαλούμενος παράπονα των κατοίκων του Παγκρατίου και της Πλάκας εξαιτίας των κυκλοφοριακών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Ο Κώστας Μπακογιάννης επέμεινε ωστόσο πως το έργο δεν μπορεί να σταματήσει στη μέση.
Φρένο από τη Μενδώνη στον Δούκα
Θέση στο ζήτημα πήρε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κάνοντας λόγο για ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων και απέκρουσε την άποψη του εκλεγμένου νέου δημάρχου Αθηναίων ότι θα πρέπει ο δρόμος να ανοίξει για τα αυτοκίνητα. Η υπουργός Πολιτισμού μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υποστήριξε πως τα αρχαιολογικά ευρήματα επί της λεωφόρου Βασ. Όλγας είναι σωζόμενα, ρωμαϊκά, απλώνονται σε μεγάλο πλάτος και πρέπει να αναδειχθούν σε μια πόλη σαν την Αθήνα, που στην πραγματικότητα είναι αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος με εξαιρετικά σημαντικά μνημεία.
«…Έχει αφαιρεθεί ο ασφαλτοτάπητας και έχουμε βρεθεί μπροστά σε μια εντυπωσιακών διαστάσεων ρωμαϊκή βίλα. Αυτά δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε και μιλώ μόνο για την αρχαιολογική πλευρά του ζητήματος, διότι εδώ έχουμε και πρακτικά θέματα. Οι μελέτες έχουν γίνει, έχουν εγκριθεί και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και από το Υπουργείο Πολιτισμού και από τον Δήμο Αθηναίων, από όλα τα όργανα που έπρεπε να εγκριθούν. Η μελέτη του κυρίου Προβελέγγιου ήταν μια πάρα πολύ καλή μελέτη και γι’ αυτό προχώρησε. Το έργο είχε δημοπρατηθεί, έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Δεν μπορεί σε αυτά τα πράγματα, δηλαδή, τι θα κάνουμε μετά; Εγώ αφαιρώ το αρχαιολογικό μέρος, θα πληρώνουμε ρήτρες στον ανάδοχο, γιατί εμείς κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι κακώς ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα έργο;»
Η Λίνα Μενδώνη δήλωσε επίσης πως κατανοεί τα παράπονα των κατοίκων του αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια κατάλληλη λύση: «Εγώ δε λέω ότι μπορεί οι κάτοικοι της Πλάκας και οι κάτοικοι του Παγκρατίου να μην έχουν κάποιο πρόβλημα στην καθημερινότητά τους. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό καταργώντας κάτι καλό για την πόλη. Εντέλει, τι Αθήνα θέλουμε; Εγώ δέχομαι ότι έχουν δίκιο, να βρούμε λοιπόν, η πολιτεία σε συνεργασία με τον Δήμο, να κάνει την κατάλληλη μελέτη και το κατάλληλο έργο, ώστε οι άνθρωποι να διευκολύνονται.»
Τι βρέθηκε στη Βασιλίσσης Όλγας
Ας σημειωθεί ότι ένα εντυπωσιακών διαστάσεων ρωμαϊκό συγκρότημα – βίλα, πιθανότατα του 2ου μ.Χ. αιώνα, με περίστυλη αυλή και πολλά δωμάτια, των οποίων τα δάπεδα καλύπτονται με ψηφιδωτή διακόσμηση, αλλά επιγραφές, γλυτπά και ένας βωμίσκος του Απόλλωνα είναι ανάμεσα στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως, στην καρδιά της Αθήνας, κατά την διάρκεια των σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιούνται παράλληλα με το έργο της ανάπλασης και της διαμόρφωσης της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας.
Συγκεκριμένα, στα βόρεια του Ολυμπιείου, στην περιοχή όπου είχαν ερευνηθεί από τον Στέφανο Κουμανούδη (1888-9) τμήματα οικοδομήματος των αυτοκρατορικών χρόνων, αποκαλύφθηκε τώρα το νότιο τμήμα του ίδιου οικοδομήματος. Η επίστεψη των τοίχων αποκαλύφθηκε αμέσως κάτω από το πλακόστρωτο των πεζοδρομίων και του ασφαλτοτάπητα, ενώ οι τοίχοι όλων των χώρων επεκτείνονται σε περιοχές, όπου δεν είναι εφικτή η συνέχιση της έρευνας. Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί παρά μόνο ένα τμήμα του, είναι σαφές ότι πρόκειται για συγκρότημα με περίστυλη αυλή και πολλά δωμάτια, σε ορισμένα εκ των οποίων τα δάπεδα καλύπτονται με ψηφιδωτή διακόσμηση με γεωμετρικά μοτίβα. Τα κινητά ευρήματα επιβεβαιώνουν τη χρονολόγηση του οικοδομήματος στον 2ο αιώνα μ.Χ., περίοδο κατά την οποία ο αυτοκράτορας Αδριανός μερίμνησε για την επέκταση της πόλης προς τα Ανατολικά.
Το οικοδόμημα γνώρισε και δεύτερη οικοδομική φάση, κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Στα κινητά ευρήματα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 21 επιγραφές και γλυπτά (Αθηνάς, Αφροδίτης, Διονύσου Πανός, Σατύρου και χορευτριών), καθώς και βωμίσκος των μέσων του 1ου αι. μ.Χ. αφιερωμένος στον Απόλλωνα .
Κατά τη ίδια έρευνα εντοπίστηκαν στον χώρο, νότια του Ζαππείου Μεγάρου, τμήματα οικοδομήματος, τα οποία πιθανώς συνδέονται με το μεγάλο ρωμαϊκό λουτρό που είχε επίσης μερικώς ερευνηθεί το 1873- 4 και το οποίο, σύμφωνα με τον Ιωάννη Τραυλό, ίσως είναι αυτό που έχει περιγράψει ο Λουκιανός, στο έργο του Ιππίας.
Στην αντεπίθεση ο Δούκας θέτει 6 ερωτήματα για τη Βασιλίσσης Ολγας
Και ενώ φάνηκε πως η κόντρα Μενδώνη-Δούκα είχε προς ώρας παγώσει, χθες το απόγευμα ο νεοεκλεγείς δήμαρχων Αθηναίων έκανε ρελάνς με ανακοίνωσή του θέτοντας 6 ερωτήματα στην Λίνα Μενδώνη για τη Βασιλίσσης Ολγας και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Μάλιστα ανέφερε πως τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν δημόσια και ξεκάθαρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς όλοι οι Αθηναίοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν.
Τα ερωτήματα που έθεσε είναι τα ακόλουθα:
-Γιατί ενώ επί 3 χρόνια η Βασιλίσσης Όλγας παραμένει κλειστή, μόλις χθες έγινε ενημέρωση για την αξία των αρχαιολογικών ανασκαφών;
-Έχουν ληφθεί υπόψη αυτά τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στις ήδη ανατεθειμένες μελέτες και εργολαβίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής;
-Πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνει κλειστή η Βασιλίσσης Όλγας για την ανάδειξη των ευρημάτων;
-Πώς θα προχωρήσουν υπό αυτές τις συνθήκες τα σχέδια για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας;
-Ποιο είναι το κόστος του έργου έως τώρα;
-Γνώριζε για την ύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», ο οποίος σε δήλωσή του σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο ισχυρίζεται ότι «το έργο της ανάπλασης της Βασ. Όλγας υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2024;»
Σημειώνεται πως το θέμα με την Βασιλίσσης Ολγας αποτέλεσε σημείο κόντρας του Χάρη Δούκα και με τον Κώστα Μπακογιάννη. Μετά τη συνάντηση που είχαν οι δυό τους μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Δούκας σε ανακοίνωσή του είχε εγκαλέσει τον απερχόμενο ότι «δημιουργεί τετελεσμένα» για τον δρόμο.
Ο Χάρης Δούκας επανέλαβε ότι η «παράδοση της Βασιλίσσης Όλγας στην κυκλοφορία ήταν μία από τις βασικές εξαγγελίες του προγράμματός μας» και σημείωσε πως «δεν μπορεί η απερχόμενη δημοτική αρχή να δημιουργεί τετελεσμένα σε μία βασική προγραμματική εξαγγελία που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες».
Ειδήσεις σήμερα:
- Τραμπ από Νταβός. «Ελάτε στην Αμερική να παράγετε, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσετε δασμούς». Τι είπε για τον Πούτιν
- Έρχεται τροπολογία για απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε μοτοσικλετιστές που δεν φορούν κράνος
- Αστεροειδής ή Tesla; Η απίστευτη παρανόηση που ενθουσίασε και απογοήτευσε αστρονόμους
- Απόπειρα αρπαγής ανηλίκου στην Άνω Γλυφάδα. Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι η μητέρα του παιδιού είχε χτυπήσει
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ