Το 1647 γεννήθηκε στο Κάστρο της Άσσου στην Κεφαλονιά, ο Κωνσταντίνος Γεράκης, γνωστός και ως Constance Phaulkon. Ο πατέρας του Γεώργιος τον προόριζε για ναυτικό.
Όμως, το 1660 ο νεαρός Κωνσταντίνος ανέβηκε σε ένα αγγλικό καράβι που είχε δέσει σε κάποιο λιμάνι του νησιού και μπάρκαρε.
Μετά από λίγα χρόνια, ο νέος είχε αποκτήσει πολλές εμπειρίες στο εμπόριο και μιλούσε αρκετές ευρωπαϊκές και τις σπουδαιότερες ασιατικές γλώσσες.
Επιπλέον, εικάζεται ότι σπούδασε Φυσική Ιστορία, με δεδομένο ότι αποδίδονται σε αυτόν οι παρατηρήσεις, πως οι καμπούρες που έχουν καμπύλες δεν είναι φυσικές καμπές της σπονδυλικής στήλης, αλλά απλές εκφύσεις ή υπερσαρκώσεις αδενώδους φύσεως!
Από ναυαγός κυβερνήτης
Ο Γεράκης έγινε υπάλληλος της «Εταιρείας των Ινδιών» και επισκέφθηκε την Κίνα και την Ιαπωνία, όπου μελέτησε την οικονομική δραστηριότητα και τα έθιμα αυτών των χωρών.
Έκανε περιουσία, παραιτήθηκε από την Εταιρεία και σάλπαρε για την Αγγλία.
Όμως το πλοίο ναυάγησε στις ακτές του Μαλατάρ.
Έχασε όλη την περιουσία του, αλλά κατάφερε να σωθεί και να σώσει από τα κύματα και τον πρεσβευτή του Σιάμ (σημερινή Ταϋλάνδη) στην Περσία, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι θα τον ανταμείψει τοποθετώντας τον σε μια σημαντική υπηρεσία του βασιλείου.
Ο Γεράκης έφθασε στη «Βενετία της Άπω Ανατολής», τη Μπανκόνγκ, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε σχεδίες και πασσάλους με εξαίρεση τα ανάκτορα, τα οποία είναι χτισμένα από πέτρα επάνω στη γη.
Οι Πορτογάλοι και οι Ολλανδοί είχαν αρχίσει δειλά να διαδίδουν τον χριστιανισμό από τον 16ο αιώνα, όμως το 1663, οι Γάλλοι κατέλαβαν δύο σημαντικά φρούρια, το Μέργκουϊ και το Μάνγκοκ και έγιναν κυρίαρχοι.
Σε αυτό το περιβάλλον, ο Γεράκης ανέλαβε σημαντικό πόστο στα οικονομικά του βασιλείου και έγινε γρήγορα έμπιστος του Σιαμαίου βασιλιά, ο οποίος θεωρείτο ενσάρκωση του Βούδα.
Το 1677 ο Γεράκης τοποθετήθηκε πρωθυπουργός και αντιβασιλέας του Σιάμ και ουσιαστικά, ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της χώρας.
Από αυτή τη θέση βοήθησε σημαντικά τους ιεραπόστολους να προωθήσουν τον χριστιανισμό, γιατί πίστευε ότι μόνο έτσι θα εκσυγχρονιζόταν η ασιατική χώρα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοούσε επίσης τις εμπορικές συναλλαγές με τη Γαλλία του «βασιλιά Ήλιου» και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς μέχρι τότε, παρεμβαλλόταν η Τουρκία που εκμεταλλευόταν τους Σιαμαίους.
Το 1685, η πολιτική του χαρισματικού Κεφαλονίτη οδήγησε στην υπογραφή δύο μεγάλων εμπορικών συμφωνιών στις Βερσαλλίες. Το Σιαμ θα διέδιδε τον χριστιανισμό στο εσωτερικό της χώρας και θα προστάτευε το γαλλικό εμπόριο, ενώ η Γαλλία θα εκπαίδευε τον στρατό των Σιαμαίων και θα έστελνε ιεραπόστολους. Κοντά στη Μπανγκόγκ ιδρύθηκε το μοναστήρι του Αγίου Ιωσήφ, ενώ δημιουργήθηκαν ιερατικές σχολές Ιησουιτών σε πολλές πόλεις.
Η επανάσταση των Βουδιστών και η εξόντωση του Γεράκη
Ο εκχριστιανισμός προχωρούσε μέρα με τη μέρα, όμως η ενίσχυση της γαλλικής επιρροής ανησύχησε τους Πορτογάλους και τους Ολλανδούς.
Προσέγγισαν λοιπόν τον φιλόδοξο μανδαρίνο ευγενή Όχρα Πετσχάρτσχα και του πρότειναν να τον βοηθήσουν να καταλάβει τον θρόνο με αντάλλαγμα να ανακτήσουν τον έλεγχο του εμπορίου και επιπλέον, να συλληφθεί και να φονευθεί ο Γεράκης.
Το 1688 ο μανδαρίνος υποκίνησε εξέγερση εναντίον του βασιλιά του Σιάμ η οποία απέτυχε.
Δεν πτοήθηκε όμως και επανήλθε δριμύτερος, πείθοντας τους Σιαμαίους ότι ο βασιλιάς και ο Γεράκης ευνοούσαν τον χριστιανισμό έναντι της πανάρχαιας θρησκείας του βουδισμού και επιπλέον, ότι ο ήπιος Γάλλος διοικητής Ντε Φερζ, ήταν εύκολος αντίπαλος.
Ο Πετσχάρτσχα δεν διαψεύστηκε από τις εξελίξεις. Κατά τη δεύτερη εξέγερση ο όχλος συνέλαβε και φυλάκισε όλη τη βασιλική οικογένεια. Η απόπειρα του Γεράκη να τον απελευθερώσει απέτυχε και συνελήφθη και αυτός μαζί με την οικογένειά του. Είχε παντρευτεί την κόρη ενός μεγιστάνα του Σιάμ και αφού ασπάστηκε τον χριστιανισμό πήρε το όνομα Μαρία. Είχαν αποκτήσει και έναν γιο, τον Γεράσιμο.
Ο βασιλικός οίκος ξεκληρίστηκε από τους στασιαστές, ενώ στις 5 Ιουλίου του 1688, ο Γεράκης και η οικογένειά του βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν στην πλατεία της Μπανγκόγκ. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η σύζυγος και ο μόλις ενός έτους γιος του Γεράκη μεταφέρθηκαν από τους Ολλανδούς και τους Πορτογάλους στη Γκόα των Ινδιών, όπου όμως η Μαρία, πέθανε σχεδόν αμέσως.
Πολλοί ιεραπόστολοι εκτελέσθηκαν, οι ιερατικές σχολές διαλύθηκαν, οι Σιαμαίοι επανήλθαν στη λατρεία του Βούδα και οι Ολλανδοί ανέκτησαν τον έλεγχο του εμπορίου.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ποια είναι η «πόλη των Αγγέλων» που αποκαλούν και Βενετία της Ανατολής. Το πλήρες όνομά της αποτελείται από 152 γράμματα και αναφέρει ότι εκεί ζουν μετενσαρκωμένα πνεύματα
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr