Η παλαιά εθνική οδός Άργους-Τρίπολης, που κατασκευάστηκε με συνεχόμενες τριάντα και περισσότερες στροφές πάνω στους άγονους όγκους του Κτενιά ως το διάσελό του, τα Παλιάλωνα, υπήρξε μια από τις πιο γνωστές αρτηρίες της Ελλάδας.
Παλαιότερα, ήταν η μοναδική επικοινωνία με την κεντρική Πελοπόννησο προς Τρίπολη και έμεινε γνωστή ως “Κωλοσούρτης” ή οι στροφές του Αχλαδόκαμπου.
Στη μέση της διαδρομής διακρίνεται ένα γκρεμισμένο οχυρό της γερμανικής κατοχής, ενώ όταν τελειώνουν οι φουρκέτες, ο ζαλισμένος ταξιδιώτης “αποζημιώνεται” με την εντυπωσιακή θέα του κάμπου της Αργολίδας.
Ο Κολοσούρτης θεωρήθηκε μια από τις οδικές “καρμανιόλες” της Ελλάδας.
Η αρχική του σχεδίαση μετρούσε αρκετά επικίνδυνα στοιχεία. Ο δρόμος ήταν πολύ στενός, είχε στροφές 180 μοιρών κολλητά στον γκρεμό με μάλιστα με ανάποδη κλίση.
Το οδόστρωμα γλιστρούσε, δεν είχε σήμανση, ούτε προστατευτικές μπάρες, παρά το γεγονός ότι από εκεί διέρχονταν όλα τα οχήματα για Τρίπολη και νότια Πελοπόννησο.
Όταν έβρεχε ή χιόνιζε, η διέλευση ήταν μια τεράστια δοκιμασία για τους οδηγούς. Τα δεκάδες εικονοστάσια που βρίσκονται στημένα σε διάφορα σημεία της διαδρομής επιβεβαιώνουν το θλιβερό ρεκόρ με τα δυστυχήματα στην περιοχή.
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς ο δρόμος του Αχλαδόκαμπου έχει πια ελάχιστη κίνηση.
Μετά την κατασκευή της νέας εθνικής οδού Κορίνθου-Τρίπολης, όλες οι νταλίκες και τα περισσότερα αυτοκίνητα ακολουθούν την νέα ασφαλή διαδρομή. Επιπλέον, ο παλαιός δρόμος ξανασχεδιάστηκε από την αρχή, διαπλατύνθηκε, απέκτησε μπάρες, σήμανση, σωστές κλίσεις στις στροφές, και το σπουδαιότερο αντιολισθητικό οδόστρωμα.
Μερικοί σε μια προσπάθεια να αποχαρακτηρίσουν τον Κολοσούρτη ως καρμανιόλα, πρότειναν να μετατραπεί σε “Πίστα Ταχύτητας Αχλαδοκάμπου”!
Εξάλλου οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού το έχουν συμπεριλάβει στις επιλογές τους και πραγματοποιούν την ανάβαση του Αχλαδόκαμπου στα πλαίσια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκινήτων.
Η διαδρομή έχει μήκος 6,2 χιλιομέτρων, γεγονός που την καθιστά στη μεγαλύτερη του πρωταθλήματος. Λόγω της μορφολογίας συνιστά πόλο έλξης για τους οδηγούς, οι οποίοι κάθε χρόνο τιμούν τη διοργάνωση με την παρουσία τους.
Οι επισκέπτες που αναζητούν την ομορφιά των ορεινών περιοχών, μπορούν να αναζητήσουν τη θέση Νερά, όπου υπήρχε το χωριό Παλιοσκαφιδάκι.
Εκεί, μπορεί να συναντήσει κανείς πηγές, πλατάνια και ένα παλιό βυζαντινό εκκλησάκι ξαναχτισμένο από τους απόδημους. Μια μικρή δροσερή όαση, όπου γινόταν και το μεγάλο πανηγύρι του Αχλαδόκαμπου, της Αγίας Παρασκευής, με πολύ φαγοπότι, γλέντι, τραγούδι και χορό.
Λίγα μέτρα νοτιότερα από τη διακλάδωση προς τα Νερά, βρίσκεται ένα μονοπάτι, το οποίο οδηγεί στα εναπομείναντα ίχνη των αρχαίων “Κεγχρεών”.
Παρακολουθήστε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Up Stories από το επίσημο κανάλι του στο YouTube:
Ειδήσεις σήμερα:
- Αεροπορική εταιρεία του Πακιστάν ζητά συγγνώμη για διαφήμιση με αεροσκάφος της να κατευθύνεται πάνω στον Πύργο του Άιφελ
- Ο Τζο Μπάιντεν χορηγεί χάρη σε 2.500 κρατούμενους για ναρκωτικά λίγο πριν την αποχώρησή του
- Αναστέλλεται η εφαρμογή του από τις 19 Ιανουαρίου. Απειλή κλεισίματος του TikTok στις ΗΠΑ αν δεν ανατραπεί ο νόμος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr