Η «μάχη του Σαντιάγκο» δεν ήταν πολεμική μάχη, αλλά ο ποδοσφαιρικός αγώνας που έγινε το 1962 μεταξύ της Χιλής και της Ιταλίας.
Θεωρείται ο χειρότερος και πιο βρώμικος αγώνας ποδοσφαίρου στην ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου.
Οι ποδοσφαιριστές αντί να κυνηγούν τη μπάλα, έπαιζαν ξύλο και ο διαιτητής με τους αστυνομικούς προσπαθούσαν μάταια να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Η δυσφήμιση του Σαντιάγκο από τους Ιταλούς
Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 1962 διοργανώθηκε έπειτα από σκληρή διεκδίκηση της Αργεντινής στη Χιλή. Στον δεύτερο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η εθνική ομάδα της Χιλής έπαιζε αντίπαλη με την Ιταλία. Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν οι καλύτερες πριν από την έναρξη του αγώνα.
Είχε προηγηθεί το αίτημα της Ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου να μην διοργανώσει η Χιλή το Μουντιάλ, λόγω του καταστροφικού σεισμού που έγινε το 1960.
Η Χιλή επέμενε να φιλοξενήσει το Κύπελλο θεωρώντας ότι θα συνέβαλε στην ανάπτυξη των υποδομών και θα βελτίωνε την οικονομία της.
Οι Ιταλοί χειροτέρεψαν τη θέση τους όταν δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι ξεκίνησαν να δυσφημούν την πρωτεύουσα και τις γυναίκες της Χιλής πριν από τη διοργάνωση.
Είχαν δημοσιεύσει στον ιταλικό τύπο ότι η πόλη του Σαντιάγκο έμοιαζε με χωματερή, ότι τα τηλέφωνα δε λειτουργούσαν ότι ο λαός ήταν υποσιτισμένος και αναλφάβητος και ότι η πορνεία ήταν σε έξαρση. Oι Χιλιανοί δημοσιογράφοι πέρασαν στην αντεπίθεση αποκαλώντας τους Ιταλούς φασίστες, μαφιόζους και τοξικομανείς.
Οι δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι που προκάλεσαν την οργή των Χιλιανών, αποχώρησαν από το τουρνουά νωρίτερα, ώστε να αποφύγουν κάποια δυσάρεστη συνάντηση μαζί τους.
Μάλιστα Χιλιανοί φίλαθλοι είχαν γρονθοκοπήσει έναν Αργεντινό δημοσιογράφο επειδή νόμιζαν ότι ήταν Ιταλός. Η συνέχεια δόθηκε στο γήπεδο στις 2 Ιουνίου 1962 στον αγώνα μεταξύ της Χιλής και της Ιταλίας.
Η “μάχη του Σαντιάγκο”
Στις τρεις το μεσημέρι ο Βρετανός διαιτητής, Κεν Άστον σφύριξε την έναρξη του αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Το στάδιο Νασιοναλ του Σαντιάγκο ήταν κατάμεστο από 65 χιλιάδες φιλάθλους.
Στο 12ο λεπτό ο Ιταλός ποδοσφαιριστής Τζιόρτζιο Φερίνι έκανε το πρώτο σκληρό φάουλ σε Χιλιανό παίκτη, ο οποίος ανταπέδωσε με μια γροθιά. Ο διαιτητής απέβαλε τον Ιταλό, ο οποίος αρνήθηκε να αποχωρήσει και οι αστυνομικοί τον οδήγησαν εκτός γηπέδου.
Ο αγώνας διακόπηκε πολλές φορές και χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία και παράγοντες της FIFA για να ξεχωρίσουν τους παίκτες που δεν σταματούσαν να χτυπούν, να βρίζουν και να φτύνουν ο ένας τον άλλον.
Το πιο σκληρό φάουλ του αγώνα ήταν του Χιλιανού παίκτη Σάντσες που έριξε γροθιά στον Ουμπέρτο Μάτσιο της Ιταλίας και του έσπασε τη μύτη.
Σε άλλη φάση του αγώνα ο Σάντσες έριξε ξανά γροθιά στον Ιταλό ποδοσφαιριστή Ντάβιντ και εκείνος σε μια εναέρια διεκδίκηση τον κλώτσησε στο λαιμό και αποβλήθηκε από τον αγώνα.
Οι Ιταλοί έπαιξαν στο δεύτερο ημίχρονο με δύο παίκτες λιγότερους και η Χιλή έβαλε δύο γκολ στα τελευταία λεπτά και κέρδισε τον αγώνα.
Οι παίκτες αποχώρησαν από το γήπεδο με αίματα.
Το 1998 ο Σάντσες ανέφερε ότι μετάνιωσε για εκείνο το χτύπημα καθώς απογοήτευσε την ομάδα και τη χώρα του.
Ο αγώνας μέχρι σήμερα θεωρείται ο πιο βίαιος στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ήταν μια ακόμη αφορμή που μερικά χρόνια αργότερα ο διαιτητής του αγώνα Κεν Άστον, επινόησε την κόκκινη και την κίτρινη κάρτα.
Παρακολουθήστε παρακάτω σκηνές από τα σκληρά φάουλ του αγώνα όπως μεταδόθηκαν από το BBC δύο μέρες μετά τον αγώνα. Ο δημοσιογράφος προλογίζει το βίντεο σχολιάζοντας το παιχνίδι των δύο ομάδων ως «το πιο ηλίθιο, απαίσιο, αποκρουστικό και επαίσχυντο ποδοσφαιρικό θέαμα, πιθανότατα στην ιστορία του παιχνιδιού»
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: 1978. Το μουντιάλ των εξαφανισμένων. Όταν η διοργανώτρια Αργεντινή, γιόρταζε την κατάκτηση του τροπαίου, η χούντα των στρατηγών βασάνιζε, εκτέλεσε και εξαφάνισε χιλιάδες αντιφρονούντες
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr