Ο Τζόσουα Πιούζι ήταν ένας περήφανος βετεράνος του αμερικανικού εμφυλίου, πετυχημένος δικηγόρος, παραγωγικός εφευρέτης και πάνω από όλα λάτρης των πούρων.
Ο Πιούζι ήταν συχνά καλεσμένος σε επίσημα δείπνα στη Φιλαδέλφεια και δεν του άρεσε να φουσκώνει τις τσέπες του με το ογκώδες κουτί σπίρτων ασφαλείας για να μπορεί να απολαύσει το πούρο του. Αποφάσισε λοιπόν να ανακαλύψει το “εύκαμπτο σπίρτο”. Με τη βοήθεια του συνεταίρου του, Τζον Ρέιμοντ Νόλαν έκοψε με το ψαλίδι του γραφείου μικρές λωρίδες από σκληρό χαρτόνι για σπίρτα και άρχισε να δοκιμάζει χημικές συνθέσεις στη σόμπα του γραφείου για την επικάλυψη των κεφαλιών των σπίρτων.
Ο Πιούζι σκέφτηκε να τοποθετήσει τα σπίρτα σε ένα σπιρτόκουτο που ουσιαστικά ήταν ένα διπλωμένο κομμάτι χαρτόνι με εσωτερική επιφάνεια ανάφλεξης. Έτσι γεννήθηκε το φακελάκι με τα σπίρτα. Τελικά την ευρεσιτεχνία του Πιούζι την αγόρασε η Diamond Match Company για 4.000 δολάρια. Υπεύθυνος για την προώθηση του νέου προϊόντος ένας ευρηματικός άνθρωπος, στέλεχος πωλήσεων, ο Χένρι Τροτ. Ο Τροτ έκανε δύο κρίσιμες αλλαγές. Μετέφερε την επιφάνεια ανάφλεξης από το εσωτερικό στο εξωτερικό του φακέλου για να μειώσει τον κίνδυνο να ανάψουν από ατύχημα όλα μαζί τα σπίρτα και επινόησε την ιστορική φράση που τυπώθηκε σε εκατομμύρια αμερικανικά φακελάκια σπίρτων από τότε:
“Κλείστε το κάλυμμα πριν ανάψετε”
Ο Τροτ προώθησε στην αγορά τα φακελάκια σπίρτων ως διαφημιστικό μέσο. Αρχικά οι επιχειρήσεις ήταν αρνητικές στην ιδέα, αλλά οι επίμονες προσπάθειες του επιβραβεύθηκαν το 1896 με την πρώτη του μεγάλη παραγγελία: 10 εκατομμύρια φακελάκια με σπίρτα από ζυθοποιία Pabst του Μιλγουώκι. Επιτέλους, ο δρόμος για τα φακελάκια με τα σπίρτα είχε ανάψει.
Η πρώτη διαφήμιση σε φακελάκι με σπίρτα εμφανίστηκε το 1895, όταν η εταιρεία Mendelssohn Opera της Νέας Υόρκης αγόρασε πολλά λευκά φακελάκια με σπίρτα και έβαλε τα μέλη του θιάσου να τα διακοσμήσουν με κομμένες φωτογραφίες και χειρόγραφα συνθήματα. Το μοναδικό κομμάτι που υπάρχει σήμερα ανήκει στην εταιρεία αναμνηστικών Franklin Mint και η αξία του εκτιμάται πάνω από 25.000$.
Με δεδομένο τον αριθμό των εφευρέσεων που έκανε, είναι εντυπωσιακό ότι ο Τζόσουα Πιούζι είχε χρόνο και για τη σταδιοδρομία του στη δικηρορία. Το φακελάκι για τα σπίρτα ήταν απλώς η πιο επιτυχημένη εφεύρεση από δεκάδες ευρεσιτεχνίες που κατείχε. και ανάμεσα τους, έναν καρυοθραύστη, έναν κόφτη πούρων, ένα χιονέλκηθρο, μια λαβή για γόμες.
Πηγή: Συναρπαστικές επιστημονικές ιστορίες, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ: «Καλώς το σταχτοδοχείο της Βουγιουκλάκη». Το επεισόδιο που η Αλίκη έσβησε ένα τσιγάρο στο πρόσωπο ενός συνεργάτη της. Ο «εκβιασμός» και η σπαρταριστή δίκη
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ