Κλεισούρα. Πόσες περιοχές γνωρίζετε με το ίδιο όνομα; Το πεδίο μάχης, η μαρτυρική πόλη και το φαράγγι με τα σπάνια πουλιά. Δείτε από ψηλά το πέρασμα που ήταν λίμνη (drone)

Κλεισούρα σημαίνει στενό πέρασμα και στην ελληνική ιστορία έχει ταυτιστεί με το έπος του 40 και την περήφανη νίκη του ελληνικού στρατού  κόντρα στον Ιταλό εισβολέα κοντά στην πόλη Κλεισούρα της Επαρχίας Πρεμετής της Αλβανίας.

Στην ελληνική ιστοριογραφία το όνομα “Κλεισούρα” έχει συνδεθεί και με την ιστορική περιοχή κοντά στην Καστοριά που δοκιμάστηκε σκληρά στην κατοχή και σημαδεύτηκε από την ανείπωτη σφαγή των αμάχων από τον γερμανικό στρατό κατοχής.

Εκτός από την Κλεισούρα του πολέμου και της καταστροφής, υπάρχει μια ακόμα λιγότερο γνωστή που δεν δοκιμάστηκε στον πόλεμο και παραμένει τόπος ειρήνης και ησυχίας. Μόλις 15 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο βρίσκεται η Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας, η οποία εντυπωσιάζει για την γεωμορφολογία της και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες.

Το φαράγγι της Κλεισούρας

Το Φαράγγι της Κλεισούρας είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός στο όρος Αράκυνθος, νότια της λίμνης Τριχωνίδας. Στις πλαγιές του υψώνονται επιβλητικά κάθετα γκρεμνά ύψους 300 μέτρων.

Στους προϊστορικούς χρόνους τα βουνά Αράκυνθος και Παναιτωλικό εμπόδιζαν τα νερά του Αχελώου ποταμού να καταλήξουν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν μια μεγάλη λίμνη. Έπειτα το νερό διερχόταν από το φαράγγι της Κλεισούρας και κατέληγε στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού.

Μετά από εκατοντάδες χρόνια γεωλογικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή, το φαράγγι της Κλεισούρας έγινε μια ξερή κοίτη. Η μεγάλη λίμνη περιορίστηκε σε έκταση και από την ενιαία έκτασή της απέμειναν οι υπάρχουσες λίμνες της Τριχωνίδας, του Οζερού, της Αμβρακίας και της Λυσιμαχίας.

Διαβάστε ακόμα: Το Φαράγγι του Βίκου αντιλαλεί μουσική. Πως τρεις νεαροί «συναντήθηκαν» μέσω κινητού και έπαιξαν κλαρίνο, λάουτο και ντέφι (βίντεο drone)

Στη βόρεια πλευρά του φαραγγιού βρισκόταν η αρχαία αιτωλική πόλη Πυλήνη, η οποία σύμφωνα με τον Στράβωνα μεταφέρθηκε βορειότερα από ότι ήταν, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και μετονομάστηκε σε Πρόσχιον. Στη δυτική πλευρά του φαραγγιού βρίσκεται μέχρι και σήμερα η μονή Ζωοδόχου Πηγής και η εκκλησία της Αγίας Ελεούσας, χτισμένη σε μια οροφοσπηλιά ενός απόκρημνου γκρεμού.

Εκεί, υπήρξε παλαιά σκήτη στην οποία μόνασε ο Γιάννης Γούναρης, ή αλλιώς Ζούκας, ο οποίος πρωταγωνίστησε στον αγώνα του Μεσολογγίου το 1822 κατά την πρώτη πολιορκία από τον στρατό του Ομέρ Βρυώνη.

Τα σπάνια αρπακτικά που φωλιάζουν στο φαράγγι

Εκτός από την ιστορικότητά του, το φαράγγι της Κλεισούρας διακρίνεται και για την περιβαλλοντική του αξία. Παλαιότερα συνήθιζαν να βρίσκουν καταφύγιο στις καταπράσινες πλαγιές του σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών, όπως ο Γυπαετός, ο Μαυρογύπας, ο Βασιλαετός, ο Χρυσαετός και ο Σπιζαετός.

Σήμερα τα βράχια του φαραγγιού και τα γειτονικά δάση φιλοξενούν Όρνια, τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης, Κάργιες, Γαλαζοκότσυφας, Βουνοσταχτάρες και άλλα βραχόφιλα είδη. Στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το φαράγγι μπορεί να συναντήσει κανείς Φιδαετούς, Ξεφτέρια, Δεντρογέρους και Γερακίνες.

Η βλάστηση της περιοχής παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον με την ύπαρξη συστάδων από γέρικες κουτσουπιές, γάβρους και μελικουκιές. Το φαράγγι μαζί με το βουνό Αράκυνθος είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.

Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Ανδρέα Κουτσοθανάση από το φαράγγι της Κλεισούρας:

Το φαράγγι της Κλεισούρας | #Greece

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”Η σφαγή της Κλεισούρας. Τα αντίποινα των Γερμανών και των Βουλγάρων, για τον ακρωτηριασμό 2 στρατιωτών τους. Έσφαξαν 280 αμάχους. Τα θύματα ήταν έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά. Σοκαρίστηκαν ακόμη και οι Γερμανοί

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr