Οι Κήποι, χτισμένοι επάνω σε βραχώδη λόφο, αποτελούν ένα από τα περίπου 45 χωριά του Ζαγορίου. Βρίσκονται σε απόσταση 39 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα, σε υψόμετρο συγκριτικά χαμηλότερο από τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια, περίπου 800 μέτρων.
Το όνομα τους οφείλουν στους πολλούς κήπους των παραδοσιακών σπιτιών, οι οποίοι ήταν γεμάτοι με λουλούδια και οπωροφόρα. Παλαιότερα, το χωριό είχε την ονομασία “Μπάγια”, που σημαίνει “λουτρό”.
Οι κήποι διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Έχουν λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινες βρύσες και σπίτια με χαγιάτια, καθώς και ένα ψηλό καμπαναριό με ρολόι στο προαύλιο του ναού του Αγίου Νικολάου.
Το μικρό χωριό με τους μόλις 86 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, βρίσκεται περιστοιχισμένο από πέτρινα γεφύρια που, ιστορικά, αποτελούσαν τη μοναδική οδό πρόσβασης μέσα στον οικισμό.
Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, ενώ στην έξοδο του βρίσκεται το γεφύρι του Πετσώνη. Ακόμη, λίγο πιο έξω από τους Κήπους υπάρχει το γεφύρι Πλακίδα ή Καλογερικό, το οποίο ονομάζεται αλλιώς και τρίτοξο γεφύρι, εξαιτίας της συμμετρίας των τριών τόξων του, και το οποίο χτίστηκε το 1748.
Ένα ακόμη γεφύρι υπάρχει στο κεντρικό Ζαγόρι, κοντά στο χωριό Κουκούλι, το γεφύρι του Κόκκορη (ή Νούτσου), που χτίστηκε το 1750. Έχει ύψος 13 μέτρα και μήκος 23.50 μέτρα και πήρε το όνομα του από τους χρηματοδότες του. Τον Νούτσο Κοντόδημο και τον Κόκκορο.
Πέρα από τα εντυπωσιακά γεφύρια, στο χωριό των Κήπων υπάρχει το λαογραφικό μουσείο ”Αγάπιος Τόλης”, με πλήθος λαογραφικών εκθεμάτων, όπως παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά αντικείμενα κ.α. Τέλος, στους Κήπους εδρεύει το υποθηκοφυλάκειο και η αστυνομία Ζαγορίου.
Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας, Μάκη Θεοδώρου (Nature Drone):
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Μάκης Θεοδώρου (Nature Drone)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr