Κηδεία Ελισάβετ. Τουλάχιστον 4.1 δισ τηλεθεατές. Στα 7,5 εκατ. δολ. εκτιμάται ότι κόστισε η τελετή, με 2.000 επισήμους
Άνευ οποιουδήποτε ιστορικού προηγουμένου είναι το ενδιαφέρον το οποίο προσέλκυσε, σε κυριολεκτικά οικουμενική κλίμακα, η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Οι τηλεθεατές της μεγαλοπρεπούς και πολύωρης τελετής υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 4,1 δισ. άτομα σε όλο τον κόσμο. Το στοιχείο αυτό και μόνο αρκεί για να πιστοποιήσει ότι, ενώ η Ελισάβετ πέρασε στην ιστορία σαν η πλέον εμβληματική προσωπικότητα για τη σύγχρονη εκδοχή της μοναρχίας ύστερα από 96 χρόνια ζωής και 70 στο θρόνο, το ίδιο έχει ήδη συμβεί με τα μεγέθη που αφορούν στον τελευταίο αποχαιρετισμό της.
Σε 7,5 εκατ. δολ. κατ’ ελάχιστον εκτιμάται το κόστος της τελετής, με 2.000 επίσημους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων δεκάδες ηγέτες κρατών από ολόκληρη την οικουμένη, καθώς και μέλη της παραδοσιακής αριστοκρατίας, βασιλείς, ευγενείς κ.λπ, με 10.000 αστυνομικούς στους δρόμους του Λονδίνου και των περιχώρων και εκατοντάδες χιλιάδες απλούς ανθρώπους να διανυκτερεύουν σε ουρές χιλιομέτρων προκειμένου να αποτίνουν, έστω και εκ αποστάσεως, ένα «ύστατο χαίρε» στη νεκρή εστεμμένη.
A grateful nation has bid a final farewell to Queen Elizabeth II in a state funeral worthy of 70 years of service. pic.twitter.com/WFWCBgHuxP
— DW News (@dwnews) September 19, 2022
Στην ιστορία θα μείνει, χωρίς καμία αμφιβολία, η κηδεία της Ελισάβετ ως η πρώτη τελετή αυτής της κατηγορίας στη σύγχρονη Βρετανία που διοργανώνεται από το ίδιο το κράτος μετά από το 1965. Τότε είχε τελεστεί δημοσία δαπάνη η κηδεία του Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και ηγετική φυσιογνωμία διεθνώς στον αγώνα κατά του ναζισμού. Και πριν από αυτόν, η πιο μεγαλοπρεπής κηδεία του ηγεμονικού οίκου ήταν εκείνη του πατρός της Ελισάβετ, του Βασιλέως Γεωργίου ΣΤ’, το 1952.
Μολονότι στη Βρετανία, παράλληλα με το βαθύ και πάνδημο πένθος αναπτύσσεται ένας έντονος προβληματισμός για το αστρονομικό κόστος της κήδευσης και όλων των συμπαρομαρτούντων, παρά το γεγονός επίσης ότι τα έξοδα δεν βαρύνουν αποκλειστικά τους Βρετανούς φορολογούμενους καθώς εν μέρει καλύπτονται από την ίδια τη βασιλική δυναστεία, η προβολή της χώρας παγκοσμίως θεωρείται ότι αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη. Η αίγλη της Βρετανίας και η προσέλκυση ακόμη περισσότερων τουριστών, ανέκαθεν βασιζόταν, σε σημαντικό βαθμό, στις διατηρούμενες βασιλικές παραδόσεις.
Queen Elizabeth II passes Buckingham Palace for the final ever time.
An incredibly poignant moment in British history. pic.twitter.com/tdW66Ls91X
— Royal Central (@RoyalCentral) September 19, 2022
Πέραν των εξ αίματος απογόνων της Βασίλισσας Ελισάβετ, στην κηδεία της παρέστησαν προσωπικότητες από τους βασιλικούς οίκους Δανιμαρκίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Μαλαισίας, Ιορδανίας κ.α.
Στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ δεν προσεκλήθησαν κράτη όπως η Συρία, η Βενεζουέλα, το Αφγανιστάν, η Μιανμάρ και, εξυπακούεται, η Ρωσία και η Λευκορωσία. Για διαφορετικούς λόγους ανά περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις ως άνω χώρες.
Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας η οποία εψάλη, με μεγάλη κατάνυξη και συγκίνηση στο Αββαείον του Γουεστμίνστερ, το φέρετρο της Βασίλισσας μεταφέρθηκε, με τις μέγιστες τιμές στο ναό του Αγίου Γεωργίου, εντός του κάστρου Γουίνδσορ, όπου και πρόκειται να ταφεί δίπλα στον ήδη νεκρό σύζυγό της, Πρίγκιπα Φίλιππο, τους γονείς της, Βασιλέα Γεώργιο ΣΤ’ και τη βασιλομήτορα Ελισάβετ, καθώς και την αδελφή της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Ο ενταφιασμός της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα ολοκληρωθεί απουσία κοινού και τηλεοπτικής κάλυψης.
πηγή protothema
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr