Κι όμως αυτό το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε το 1928. Οι καινοτομίες του εφαρμόστηκαν μετά από πολλές δεκαετίες

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Το αυτοκίνητο στις φωτογραφίες είναι το «Χρυσαφένιο Βέλος» (Golden Arrow). Κατασκευάστηκε το 1928 στη Μεγάλη Βρετανία. Σχεδιάστηκε από τον Τζον Σάμουελ Ίρβινγκ, σχεδιαστή αυτοκινήτων, σε συνεργασία με τον Χένρι Σέγκρεϊβ, πιλότο και οδηγό σε αγώνες ταχύτητας. Στόχος τους ήταν να κατασκευάσουν το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο. Θα το οδηγούσε ο Σέγκρεϊβ και έτσι η Βρετανία θα ανακτούσε το ρεκόρ ταχύτητας με όχημα στη ξηρά που το 1928 κατείχαν οι Αμερικανοί.

Αυτοκίνητο του μέλλοντος

Στο σχεδιασμό του «Χρυσαφένιου Βέλους» εισήχθησαν πολλές νέες καινοτομίες που είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την επίδοσή του και ιδιαίτερα την ταχύτητά του. Καινοτομίες που εφαρμόστηκαν στα συμβατικά αυτοκίνητα μετά από χρόνια. Για το λόγο αυτό, το αεροδυναμικό σχήμα του «Χρυσαφένιου Βέλους» το κάνει να μοιάζει με αυτοκίνητο πιο κοντά στη δική μας εποχή και όχι της δεκαετίας του 1920!

Κινητήρας Νάπιερ-Λάιον στο Εθνικό Μουσείο Κινητήρων του Μπελιό στο Χάμσαϊαρ. Πηγή: Pinterest

Το “Χρυσό Βέλος” διέθετε το νέο κινητήρα Νάπιερ-Λάιον που ήταν ο ισχυρότερος της εποχής του, με 925 ίππους. Είχε μόλις αρχίσει να χρησιμοποιείται σε μαχητικά αεροπλάνα.

372 χλμ/ώρα το 1929!

Στις 11 Μαρτίου 1929 στην παραλία της Ντεϊτόνα των ΗΠΑ, μπροστά σε 120.000 θεατές, ο Χένρι Σέγκρεϊβ οδηγώντας το «Χρυσαφένιο Βέλος» σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας με όχημα στη ξηρά. Το αυτοκίνητό του κατέγραψε τελική ταχύτητα 372,46 χιλιόμετρα την ώρα.

Έτσι κατέρριψε με διαφορά 39 χιλιόμετρων την ώρα, το προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας, που κατείχε ο Αμερικανός οδηγός αυτοκινήτων Κίτς.

O Χένρι Σέγκρεϊβ το 1921. Πηγή: Wikipedia

Δυστυχώς, ένα χρόνο αργότερα, το 1930, ο Χένρι Σέγκρεϊβ σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να καταρρίψει και το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας με ταχύπλοο σκάφος.

Μετά το 1929, το «Χρυσαφένιο Βέλος» δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά.

Σήμερα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Κινητήρων στο Χάμσαϊαρ της Μεγάλης Βρετανίας.

Λήψη από το “Χρυσαφένιο Βέλος” στο Εθνικό Μουσείο Κινητήρων στο Χάμσαϊαρ. Πηγή: Reddit

Οι δύο αρχικές φωτογραφίες του “Χρυσαφένιου Βέλους” έχουν πηγή το Reddit.

Παρακολουθήστε μια λήψη χωρίς ήχο, από την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ ταχύτητας, από τον Χένρι Σέγκρεϊβ με το “Χρυσαφένιο Βέλος”

Incredible 1929 Land Speed Record The Golden Arrow

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr