ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ. Την ύπαρξη ανήλικης συζύγου στο «χαρέμι» του ιδρυτή της Εκκλησίας των Μορμόνων, Τζόζεφ Σμιθ, παραδέχεται σε δοκίμιό του μορμόνος μελετητής της ιστορίας της αμερικανικής αίρεσης.
Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών είναι ίσως η τελευταία εναπομείνασα χιλιαστική θρησκεία σε έναν ολοένα και πιο κυνικό και υλιστικό κόσμο. Στη μέχρι στιγμής ιστοριογραφία της, η Εκκλησία ανέφερε ότι οι περισσότερες από τις περίπου 40 συζύγους του Σμιθ ήταν 20 με 40 ετών. Μία από αυτές, όμως, ήταν η 14χρονη κόρη στενών φίλων του Σμιθ.
Η αποκαλυπτική έρευνα αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Εκκλησίας να εμφανιστεί ειλικρινής και ανοιχτή γύρω από ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα της ιστορίας της, που χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Σε άλλες μελέτες των τελευταίων ετών, οι μορμόνοι εξέτασαν κριτικά το «καυτό» ζήτημα της απαγόρευσης μαύρων να γίνουν μέλη της, τη χρήση «καθαγιασμένων» εσωρούχων από τους πιστούς, καθώς και την εσφαλμένη –όπως αποδείχθηκε κατόπιν ενδελεχούς μελέτης– πεποίθηση των μορμόνων ότι θα αποκτήσουν δικό τους πλανήτη στη μετά θάνατον ζωή.
Κάποιοι συνεχίζουν την πολυγαμία
Το νέο δοκίμιο για τις συζύγους του Σμιθ αναφέρεται στις πρώτες δύο «Γαίες της Επαγγελίας» των μορμόνων, το Κέρτλαντ του Οχάιο και το Ναουβού του Ιλινόις, στον δρόμο τους προς τη Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη της Γιούτα.
Παρότι οι μορμόνοι έχουν εγκαταλείψει εδώ και δεκαετίες την πολυγαμία, σχισματικές ομάδες της Εκκλησίας, που αυτοαποκαλούνται φονταμενταλιστές μορμόνοι, συνεχίζουν την πρακτική αυτή.
Η πολυγαμία εδραιώθηκε στον μορμονισμό μετά τη Θεία Αποκάλυψη, της οποίας ο Σμιθ φέρεται να έγινε αποδέκτης. Ο Σμιθ νυμφεύθηκε έτσι τη δεύτερη σύζυγό του το 1830 στο Οχάιο, τρία χρόνια μετά τον πρώτο του.
Στο Ιλινόις, ο Σμιθ παντρεύτηκε τη 14χρονη.
Η πολυγαμία, πέρα από μέθοδο διαχωρισμού των μορμόνων από την υπόλοιπη βαθιά θρησκευόμενη αμερικανική κοινωνία του 19ου αιώνα, εντάχθηκε στο πλαίσιο συνειδητής στρατηγικής ενίσχυσης της γεννητικότητας της μικρής και περιθωριακής κοινότητας.
Το 1847, οι μορμόνοι υπό τον νέο τους πνευματικό ηγέτη και δημιουργό του σύγχρονου μορμονισμού, Μπρίγκαν Γιανγκ, ξεκινούν τη Μεγάλη τους Πορεία, για να καταλήξουν στην αφιλόξενη, ημιερημική Γιούτα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την εχθρότητα της αμερικανικής κοινωνίας.
Η σφαγή του 1857
Θεμελιώδης ιστορικός σταθμός στην ιστορική απομόνωση του μορμονισμού αποτελεί, άλλωστε, η σφαγή του Μάουντεν Μέντοου στις 11 Σεπτεμβρίου 1857, όταν μέλη μορμονικής πολιτοφυλακής επιτέθηκαν εναντίον πομπής μεταναστών από τις ανατολικές ΗΠΑ με προορισμό την Καλιφόρνια, σκοτώνοντας 140 από αυτούς, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν άλλους «απίστους να μολύνουν» τη Γη της Επαγγελίας.
Πηγή: fox13now.com και Καθημερινή
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η γυναίκα που δίδασκε ότι είναι η μετενσάρκωση του Ιησού. Είχε δημιουργήσει αίρεση, απήγαγε παιδιά, τους έκανε ένεση με LSD, τα χτυπούσε και τα ετοίμαζε για την Αποκάλυψη
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr