Αναδημοσίευση από Huffingtonpost
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την αιτία της παράξενης ασθένειας του ύπνου η οποία επηρέαζε τους κατοίκους στα δύο χωριά του βορείου Καζακστάν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
Από τον Μάρτιο του 2013, η παράξενη ασθένεια έχει επηρεάσει περισσότερους από 140 ανθρώπους στο Kalachi και το Krasnogorsk, δύο οικισμούς στην τεράστια στέπα του Καζακστάν, με συνολικό πληθυσμό 810 ανθρώπους, οι περισσότεροι Ρώσοι και Γερμανοί.
Οι κάτοικοι των χωριών έπεφταν για ύπνο ξαφνικά, ακόμη και καθώς περπατούσαν και ξυπνούσαν με μέθη, αδυναμία και απώλεια μνήμης. Κάποιοι κάτοικοι μάλιστα έχουν πέσει «θύματα» της ασθένειας περισσότερες από μισή ντουζίνα φορές, με τους ασθενείς να κοιμούνται μέχρι και έξι μέρες.
«Το άρρωστο άτομο φαίνεται να έχει συνείδηση και μπορεί ακόμη και να περπατήσει. Στη συνέχεια όμως πέφτει σε βαθύ ύπνο και ροχαλίζει και όταν το ξυπνούν, το άτομο δεν θυμάται απολύτως τίποτα», αναφέρει η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda σε μια έρευνα που είχε κάνει το 2014.
Η ασθένεια επηρεάζει και νέους αλλά και ηλικιωμένους, με τα παιδιά να μην μπορούν να πάνε ούτε στο σχολείο. Κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο για εφιάλτες αλλά και παραισθήσεις. Δύο παιδιά που μένουν στην περιοχή ο Rudolf Boyarinos και ο Misha Plyukhin ανέφεραν στην Komsomolskaya Pravda, ότι έβλεπαν φτερωτά άλογα, φίδια στα κρεβάτια τους και σκουλήκια να τρώνε τα χέρια τους.
Από την ασθένεια νοσούσαν ακόμη και τα ζώα. Μία κάτοικος του Kalachi, η Yelena Zhavoronkova, ανέφερε στην εφημερίδα Vremya ότι η γάτα της άρχισε ξαφνικά να φέρεται «ανόητα» την Παρασκευή το βράδυ και άρχισε να επιτίθεται σε τοίχους, έπιπλα και το σκυλί της οικογένειας.
«Έπεσε για ύπνο το πρωί και ροχάλιζε σαν άνθρωπος μέχρι την ώρα του μεσημεριανού γεύματος το Σάββατο. Δεν αντιδρούσε σε τίποτα ούτε καν στο φαγητό που είναι για γάτες», ανέφερε η Zhavoronkova.
Οι κάτοικοι υπεβλήθησαν οι εξετάσεις
Όπως αναφέρει η Guardian, οι γιατροί εξέτασαν τη γάτα και όσους νόσησαν από την μυστηριώδη ασθένεια προσπαθώντας να βρουν μια εξήγηση. Αρχικά σκέφτηκαν ότι οι ασθενείς υπέφεραν από τις επιδράσεις της κατανάλωσης βότκας «μαϊμού», αλλά καθώς η επιδημία μεγάλωνε άρχισαν να διαγνώσουν ανθρώπους με «εγκεφαλοπάθεια άγνωστης προέλευσης», ένας γενικός όρος ασθένειας του εγκεφάλου, μετέδωσε η Interfax.
Πολλοί υποπτεύθηκαν τα ορυχεία ουρανίου τα οποία παρέμειναν κλειστά μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, μετατρέποντας το Krasnogorsk σε μια πόλη φάντασμα καθώς έμειναν εκεί μόλις οι130 από τους 6.500 του κατοίκους. Το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν έλεγξε περισσότερα από 7.000 γειτονικά σπίτια αλλά δεν βρήκαν σημαντικά υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας ή βαρέων μετάλλων και των αλάτων τους. Ανίχνευσε ωστόσο υψηλά επίπεδα ραδίου σε μερικά σπίτια, τα οποία όμως δεν ήταν αρκετά για να ερμηνεύσουν το φαινόμενο.
Ακόμη και οι ειδικοί της ασθένειας του ύπνου δεν μπορούσαν να βρουν την αιτία. Ένας ειδικός ανέφερε στην Komsomolskaya Pravda το 2014 ότι τα δύο απομονωμένα χωριά υπέφεραν πιθανότατα από μία περίπτωση μαζικής ψύχωσης παρόμοιο με αυτό του « της φαγούρας Μπιν Λάντεν». Ένα ψυχοσωματικό εξάνθημα που έπληξε τα παιδιά των ΗΠΑ, καθώς οι φόβοι των τρομοκρατικών επιθέσεων κορυφώθηκαν το 2002 .
Η αιτία του μυστηρίου
Το μυστήριο τώρα όμως λύθηκε λέει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Καζακστάν, Berdibek Saparbaev και η αιτία βρίσκεται στα κοιτάσματα ουρανίου του ορυχείου. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων όλων των κατοίκων, οι ερευνητές κατέληξαν ότι προκαλούνταν από τα υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογονανθράκων στον αέρα.
«Τα ορυχεία ουρανίου έκλεισαν σε κάποιο σημείο , και μερικές φορές μια συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα συμβαίνει εκεί», τόνισε ο Saparbaev.
«Το οξυγόνο στον αέρα μειώνεται, το οποίο είναι ο αληθινός λόγος για την ασθένεια του ύπνου σε αυτά τα χωριά, σημείωσε επίσης.
Την ίδια ώρα η εκκένωση των δύο χωριών έχει ξεκινήσει και ήδη οι 68 από τις 223 οικογένειες έχουν μετακινηθεί μέχρι τώρα.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr