“Καταζητούνται”. Αυτοί είναι οι 10 εν ζωή εγκληματίες ναζί που παραμένουν ασύλληπτοι. Ανάμεσά τους και ο εκτελεστής των Ιταλών στην Κεφαλονιά

“Καταζητούνται”. Αυτοί είναι οι 10 εν ζωή εγκληματίες ναζί που παραμένουν ασύλληπτοι. Ανάμεσά τους και ο εκτελεστής των Ιταλών στην Κεφαλονιά

Κάθε χρόνο από το 2001 ,το ίδρυμα Simon Wiesenthal, που ασχολείται με τον εντοπισμό και την δίωξη ναζί εγκληματιών πολέμου που παραμένουν ασύλληπτοι, εκδίδει λίστες καταζητούμενων εν ζωή προκειμένου να τους παραπέμψει στη δικαιοσύνη.

Το 2015 έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα δέκα διαβόητων εγκληματιών πολέμου που πιστεύεται ότι βρίσκονται ακόμα εν ζωή και καταζητούνται

1. Γκέρχαρντ Σόμμερ

sommer_naziΤον Ιούλιο του 1933 όταν ο Σόμμερ ήταν 12 ετών, έγινε μέλος της ναζιστικής νεολαίας όπου και ανέβηκε στην ιεραρχία και διετέλεσε αρχηγός της.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1939 σε ηλικία πλέον 18 ετών έγινε μέλος στο ναζιστικό κόμμα NSDAP και τον Οκτώβρη κατετάγη στα Waffen SS.

Τα Βάφεν-ΣΣ  στη μεταπολεμική δίκη της Νυρεμβέργης καταδικάστηκαν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, λόγω της σύνδεσης τους με το ναζιστικό κόμμα και τη συμμετοχή σε πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου.

Ο Σόμμερ πολέμησε με την πρώτη μεραρχία στα Βαλκάνια και την Ουκρανία. Τραυματίστηκε δύο φορές και του απονεμήθηκε ο σιδηρούς σταυρός.

Αφού εκπαιδεύτηκε στο Πρόσνιτς διορίστηκε υπολοχαγός στις 30 Ιανουαρίου 1944.

Προς το τέλος του πολέμου ο Σόμερ υπηρέτησε στην τέταρτη μεραρχία SS στην Ολλανδία. Στις 22 Ιουνίου 2005 ο Σόμμερ και εννέα ακόμη πρώην αξιωματικοί SS καταδικάστηκαν από Ιταλικό στρατιωτικό Δικαστήριο στην πόλη Λα Σπέτσια ως εγκληματίες πολέμου για τον φόνο 560 χωρικών στην περιοχή Σάντα Άννα. Και οι 10 καταδικάστηκαν σε ισόβια.

Ο Σόμμερ και τέσσερις σύντροφοί του έκαναν έφεση αλλά οι ποινές δεν άλλαξαν από το Ιταλικό δικαστήριο της Ρώμης το 2006.

Το 2002 άρχισαν έρευνες για τον Σόμερ στη Γερμανία αλλά δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Η Γαβριέλα Χάινεκε, μια δικηγόρος από το Αμβούργο, υπεύθυνη για τους Ιταλούς επιζήσαντες της σφαγής, εξακολουθεί να συναντά κλειστές πόρτες και να μην έχει πρόσβαση στα αρχεία από τις Γερμανικές διωκτικές αρχές.

Έως τον Μάιο του 2006 , ο Σόμμερ νοσηλευόταν κατ´ οίκον στο Αμβούργο της Γερμανίας.

2. Βλαδίμηρος Κατριούκ

Vladimir Katriuk – Canada (Belarus)Το 1942 Κατριούκ, Ουκρανικής καταγωγής υπηρετούσε στο 118ο τάγμα που μαχόταν κατά των σοβιετικών παρτιζάνων.

Η σχέση του με τους Ναζί ήταν γνωστή κατά την διάρκεια της δίκης του στον Καναδά. Ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες ήρθαν στο φως το 2008, μετά από έρευνα της KGB για την δίκη του Γκριγκόρι Βασιούρα, ενός εκ των αξιωματικών του τάγματος.

Τα καινούργια έγγραφα της KGB εμπλέκουν τον Κατριούκ σε μαζική σφαγή στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι ο Βλαδίμηρος Κατριούκ είχε ενεργό συμμετοχή.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο Κατριούκ ήταν πίσω από το πολυβόλο που έριχνε ανηλεώς σε οποιονδήποτε προσπαθούσε να ξεφύγει από τις φλόγες.

Σε μία άλλη δίκη για εγκλήματα πολέμου το 1973, ο Κατριούκ κατηγορήθηκε ότι μαζί με άλλους δυο σκότωσε μία ομάδα Λευκορώσων υλοτόμων τους οποίους θεωρούσαν υποκινητές εξέγερσης.

Ο μάρτυρας αναφέρει σχετικά: “Είδα πως πυροβολούσε με το πολυβόλο ανθρώπους που έτρεχαν να καλυφθούν στο δάσος και πως σκότωναν αδιακρίτως τους ανθρώπους στο δρόμο”.

Ο Κατριούκ ήταν μέλος της 118ης μεραρχίας που βοήθησε τους ναζί να δημιουργήσουν νεκρές ζώνες. Νεκρή ζώνη ονόμαζαν τις περιοχές όπου κατάφερναν να εξοντώσουν όλους τους Ρώσους αντάρτες που έστηναν ενέδρες κατά των ναζιστικών δυνάμεων. Τον Αύγουστο του 1944 ο Κατριούκ και η μονάδα του αυτομόλησε και προσχώρησε στην γαλλική αντίσταση εναντίον των Ναζί. Τον ίδιο χρόνο, προσχώρησε στην Γαλλική Λεγεώνα των ξένων που πολέμησαν εναντίον του Γερμανικού στρατού όπου και τραυματίστηκε σοβαρά. Έμεινε δυόμιση μήνες σε Αμερικανικό νοσοκομείο στη Γαλλία.

Στη συνέχεια πολέμησε στο πλευρό των συμμάχων στο ιταλικό μέτωπο κοντά στο Μόναχο μέχρι το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

3. Άλφρεντ Στάρκ

Συμμετείχε στη σφαγή Ιταλών αιχμαλώτων στην Κεφαλονιά μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943. Κανένας δεν γνωρίζει που βρίσκεται σήμερα.

Η στρατιωτική εισαγγελία της Ρώμης το 2012 παρέπεμψε σε δίκη τον 89χρονο τότε, Γερμανό πρώην στρατιώτη, Άλφρεντ Σταρκ, για την σφαγή Ιταλών της μεραρχίας Άκουι.

Η πρώτη δικάσιμος ορίσθηκε για τις 19 Δεκεμβρίου 2012 στην Ιταλική πρωτεύουσα χωρίς την παρουσία του κατηγορούμενου που αγνοείται.

Το πρώην μέλος της αδίστακτης γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις, που αιματοκύλισε τα χωριά της Ηπείρου και της Θεσπρωτίας, συμμετείχε  και στην εκτέλεση Ιταλών αξιωματικών και στρατιωτών στην Κεφαλονιά, που έπρεπε να θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου.

Koreli

Η υπόθεση αυτή έγινε γνωστή στον κινηματογράφο από την ιστορία του λοχαγού Κορέλι.

Ο Στάρκ κατά την διάρκεια κατάθεσής του παλαιότερα σε γερμανικό δικαστήριο είχε ομολογήσει τη συμμετοχή του στο εκτελεστικό απόσπασμα της 24ης Σεπτεμβρίου του 1943.

Οι Γερμανοί δικαστές, όμως, δεν τον παρέπεμψαν σε δίκη διότι θεώρησαν ότι για το τραγικό αυτό συμβάν, έπρεπε να δικαστούν μόνον οι αξιωματικοί του χιτλερικού στρατού.

Τώρα, η εισαγγελία της Ρώμης πρόκειται να απαγγείλει στον Άλφρεντ Στα

ρκ, την κατηγορία «συμμετοχής σε άσκηση βίας με κατ’ εξακολούθηση ανθρωποκτονία σε βάρος Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου».

Σε παλαιότερη δήλωσή του, στην Γερμανία, ο κατηγορούμενος τόνισε ότι “μετά την καταγγελία της συμμαχίας με τη Γερμανία, οι Ιταλοί, θεωρούνταν εχθροί”.

Το μνημείο των πεσόντων Ιταλών στην Κεφαλονιά

Το μνημείο των πεσόντων Ιταλών στην Κεφαλονιά. Εκεί έδρασε ο Άλφρεντ Στάρκ.

4. Γιόχαν Ρόμπερτ Ρις. Υπεύθυνος για δολοφονίες πολιτών στην Ιταλία. Καταδικάστηκε ερήμην το 2011. Η τύχη του αγνοείται.

5. Άγνωστο όνομα. Εθεάθη τελευταία φορά στη Δανία. Καταζητείται για δολοφονίες Εβραίων στην Λευκορωσία.

6. Άγνωστο όνομα. Εθεάθη τελευταία φορά στη Γερμανία. Υπήρξε συνεργός στη δολοφονία Ούγγρων Εβραίων στο Άουσβιτς.

7. Άγνωστο όνομα. Εθεάθη τελευταία φορά στη Νορβηγία. Καταζητείται για δολοφονίες Εβραίων σε Πολωνία και Ουκρανία.

8. Όσκαρ Γκρένινγκ

Ο Όσκαρ Γκρέινινγκ, γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1921, ήταν Γερμανός αξιωματικός των SS που υπηρετούσε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Μία από τις αρμοδιότητές του ήταν να κατάσχει και να καταγράφει τα χρήματα και τα τιμαλφή των αιχμαλώτων. Ο ίδιος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας των μαζικών εξοντώσεων στα στρατόπεδα. Αφού μετατέθηκε από το Άουσβιτς σε μάχιμη μονάδα τον Οκτώβριο του 1944, ο Γκρένινγκ συνελήφθη από τους Βρετανούς στις 10 Ιουνίου 1945, όταν η μονάδα του παραδόθηκε. Μεταφέρθηκε στη Βρετανία ως αιχμάλωτος πολέμου και υπηρέτησε σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων.

Oskar Groening – Germany (Auschwitz)

Όταν επέστρεψε στη Γερμανία έκανε μια φυσιολογική ζωή αρνούμενος να μιλήσει για την εποχή που υπηρετούσε στο Άουσβιτς. Όμως 40 χρόνια αργότερα, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις δραστηριότητές του στο Άουσβιτς όταν έμαθε πως κάποιοι αρνούνταν να παραδεχτούν ότι υπήρξε το ολοκαύτωμα.

Έκτοτε επικρίνει εκείνους που αρνούνται τα γεγονότα στα οποία υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας καθώς επίσης και την ναζιστική ιδεολογία που κάποτε ασπάστηκε και υπηρέτησε.

Το Σεπτέμβριο του 2014, ο Γκρένινγκ κατηγορήθηκε από τις γερμανικές αρχές ως συνεργός στο φόνο 300.000 Εβραίων εξαιτίας της υπηρεσίας του στο Άουσβιτς.

Η δίκη άρχισε τον Απρίλιο του 2015 στο Αννόβερο για εγκλήματα πολέμου, ενώ ο Γκερινγκ σήμερα είναι 93 ετών.

9. Αλγκιμάντας Νταλιντέ, 94 ετών Λιθουανικής καταγωγής.

Εκδόθηκε το 2004 στη Γερμανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου μετά τον πόλεμο εργαζόταν ως κτηματομεσίτης. Καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου αλλά δεν εξέτισε την ποινή του λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του.

Algimantas Dailide – Germany (Lithuania)

Algimantas Dailide

Helmut Oberlander

Helmut Oberlander

10. Χέλμουτ Ομπερλάντερ 90 ετών

Η μονάδα που υπηρέτησε ευθύνεται για την εξόντωση 23.000 Εβραίων. Ο Χέλμουτ ήταν Γερμανός γεννημένος στην Ουκρανία.

Υπηρέτησε ως μεταφραστής σε διάφορα πόστα, αλλά και για να γυαλίζει τις μπότες των αξιωματικών.

Το 1943-44 υπηρετούσε ως πεζικάριος στην αποκαλούμενη μονάδα θανάτου.

Με το τέλος του πολέμου μετανάστευσε στον Καναδά με την οικογένειά του και πήρε την υπηκοότητα της χώρας. Ομοσπονδιακό δικαστήριο του την αφαίρεσε μόλις έγινε γνωστό το παρελθόν του.

ΠΗΓΗ: https://www.warhistoryonline.com/war-articles/10-most-wanted-nazi-criminals-still-at-large.html

Spielberg-Schindler-s-List-Amon-Goeth-700x438Διαβάστε ακόμα: Ο αξιωματικός των SS που καμάρωνε ότι πετύχαινε κεφάλι μωρού από τα 200 μέτρα. Ο άριος Άμον Γκετ και η Νιγηριανή εγγονή του.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr