Κατάλληλες 40 σχολικές μονάδες σε Σαντορίνη, Αντίπαρο και Ανάφη μετά τις χιλιάδες σεισμικές δονήσεις

Κατάλληλες 40 σχολικές μονάδες σε Σαντορίνη, Αντίπαρο και Ανάφη μετά τις χιλιάδες σεισμικές δονήσεις

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στις υποδομές της Σαντορίνης, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Χρήστου Σταϊκούρα στο νησί. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών συμμετείχε σε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου Θήρας, Νίκου Ζώρζου, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η κατάσταση στις δημόσιες υποδομές των νησιών

Από τους ελέγχους που έγιναν, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βγήκαν τα εξής συμπεράσματα και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες.

  • Σχολεία: Από τις Κτιριακές Υποδομές έγιναν πρωτοβάθμιοι μετασεισμικοί έλεγχοι σε 36 σχολικές μονάδες στον Δήμο Θήρας, τρεις (3) σχολικές μονάδες στον Δήμο Αντιπάρου και μία (1) σχολική μονάδα στον Δήμο Ανάφης, και όλες κρίθηκαν κατάλληλες.
  • Αεροδρόμιο: Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία άσκηση σε πραγματικό χρόνο στον αερολιμένα Σαντορίνης με σενάριο την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας από εναλλακτικό χώρο, αντί του χώρου του Πύργου Ελέγχου.
  • Λιμενικές εγκαταστάσεις: Με νομοθετική ρύθμιση στο τέλος του 2024 μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών η αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης του νέου λιμένα στη Θήρα. Οι μελέτες της Α’ φάσης εγκρίθηκαν τον Φεβρουάριο του 2025 και οριστικοποιήθηκε η θέση του προτεινόμενου νέου λιμένα, στον Μονόλιθο. Έχει ξεκινήσει η εκπόνηση των μελετών της Β’ Φάσης, οι οποίες απαιτούνται για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του έργου.
  • Πρανή – φαινόμενα κατολισθήσεων: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των αυτοψιών σε διάφορες περιοχές, όπου έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα κατολισθήσεων. Με βάση τη σχετική κατηγοριοποίηση, όπου υπάρχει ανάγκη εκτεταμένων μεσομακροπρόθεσμων παρεμβάσεων, όπως το παλιό λιμάνι στην Καλντέρα, θα αξιολογηθεί εάν θα υπάρξει ανάγκη συνδρομής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις μελέτες και στα έργα, καθώς σήμερα δεν υπάρχει σχετική αρμοδιότητα. Σε άλλες περιοχές, όπως η Θηρασιά και το Αμμούδι, όπου διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων συντήρησης σε υφιστάμενα μέτρα προστασίας, αυτές – πιθανότατα – μπορούν να περατωθούν με ευθύνη των φορέων που, ήδη, έχουν τη σχετική αρμοδιότητα.

«Ήδη, το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αφορούν στα σχολεία, το Αεροδρόμιο και τις λιμενικές υποδομές. Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο θα προσδιορίσουμε, δυνητικά, πρόσθετες παρεμβάσεις που θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε, ακόμη και αν δεν είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αρκεί να χαρακτηριστούν ως στρατηγικής σημασίας, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις υποδομές του νησιού», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Προχωρήσαμε σε αυτοψίες, ώστε να είμαστε σε θέση να συμβάλουμε με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στις ανάγκες του νησιού. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει το χρόνο του. Αλλά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα είναι εδώ εφόσον χρειαστεί για να στηρίξει το νησί, που νομίζω ότι σιγά – σιγά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπαίνει στην κανονικότητα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ταχιάος.

πηγή| reader του Κώστα Μπιτσικώκου

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr