Με παρουσία στον πλανήτη μας που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια χρόνια, αυτά τα σαρκοβόρα ψάρια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Οι εξαιρετικές ικανότητές τους ως θηρευτές, η ταχύτητα και η προσαρμοστικότητά τους είναι χαρακτηριστικά που γοήτευαν ανέκαθεν την ανθρώπινη φαντασία, η οποία ωστόσο έχει «γεννήσει» και αρκετούς μύθους ως προς την επικινδυνότητά τους.
Παρά το γεγονός ότι, από τα 440 είδη καρχαριών, ελάχιστοι μόνο συνιστούν απειλή για τον άνθρωπο, η δαιμονοποίησή τους εκφράζεται συχνά μέσα από παρατσούκλια όπως «σιωπηλοί δολοφόνοι» των θαλασσών. Όπως θα δούμε παρακάτω όμως, αυτός ο χαρακτηρισμός είναι μάλλον παραπλανητικός, και όχι μόνο γιατί η συντριπτική πλειοψηφία καρχαριών δεν απειλούν την ασφάλειά μας. Επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι τουλάχιστον ένα είδος καρχαρία παράγει ήχους, αν και ο τρόπος που συμβαίνει αυτό εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου στο Royal Society Open Science περιλάμβανε την ηχογράφηση των παράξενων ήχων που κάνουν έφηβοι rig sharks, ένα είδος μικρόσωμων καρχαριών που απαντάται ανοιχτά των ακτών της Νέας Ζηλανδίας.
Ακούστε παρακάτω την ηχογράφηση
Οι ήχοι ως αντίδραση στην ανθρώπινη επαφή
Οι ήχοι αυτοί καταγράφηκαν σε θαλάσσιο εργαστήριο από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής Carolin Nieder, ερευνήτρια στο Woods Hole Oceanographic Institution. Όπως είπε η ίδια σε συνέντευξή της στο αυστραλιανό ABC, η πρώτη φορά που άκουσε αυτά τα αλλόκοτα «κλικαρίσματα» ήταν το 2021, καθώς μελετούσε τους συγκεκριμένους καρχαρίες στο πλαίσιο των διδακτορικών της σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ.
Η ερευνήτρια παρατήρησε ότι οι rig sharks έκαναν ήχους που θύμιζαν το κροτάλισμα «ηλεκτρικών σπινθήρων» όταν ερχόταν σε επαφή μαζί τους για την εκτέλεση διάφορων πειραμάτων. Αρχικά δεν είχε ιδέα τι ήταν αυτό που είχε ακούσει, αφού υποτίθεται ότι οι καρχαρίες δεν παράγουν ήχους. Αν και η περιέργειά της ήταν μεγάλη, οι συνθήκες δεν επέτρεπαν την περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού, και έτσι το έβαλε προσωρινά στο πίσω μέρος του μυαλού της.
Όχι πολύ καιρό αργότερα, εμφανίστηκε η ευκαιρία να μελετήσει περαιτέρω αυτό το παράξενο φαινόμενο, ερευνώντας και καταγράφοντας τη συμπεριφορά δέκα έφηβων rig sharks. Η ίδια και η ομάδα της μετέφεραν με τη σειρά τους καρχαρίες σε μια δεξαμενή όπου υπήρχε εγκατεστημένο ένα σύστημα ηχογράφησης. Με το που έμπαινε στο περιβάλλον καταγραφής ο κάθε καρχαρίας, ένα μέλος της ομάδας τον προσέγγιζε και τον κρατούσε στα χέρια του για 20 δευτερόλεπτα.
Καθώς οι καρχαρίες μεταφέρονταν, άρχισαν να παράγουν κοφτά κλικαρίσματα, με πολύ μικρή διάρκεια αλλά αρκετά μεγάλη ένταση. Αυτοί οι ήχοι εμφανίζονταν κυρίως μεμονωμένοι, αλλά σχεδόν το 1/4 ήταν ζεύγη κροταλισμών. Στο 70% των περιπτώσεων συνοδεύονταν από ένα ήρεμο λίκνισμα του σώματος, ενώ στο 25% με απότομο τίναγμα του κεφαλιού και του σώματος. Μόλις στο 5% των περιπτώσεων οι ήχοι δεν συνοδεύονταν από καμία κίνηση.
Πώς παράγεται και τι μπορεί να σημαίνει το «κλικ»
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τον μηχανισμό πίσω από τη δημιουργία των «κλικ». Πολλά ψάρια χρησιμοποιούν τη νηκτική τους κύστη για να παράγουν ήχους, όμως οι καρχαρίες δεν διαθέτουν αυτό το όργανο. Η πιο πιθανή εκδοχή, σύμφωνα με την ομάδα, είναι πως αυτοί οι ήχοι προέρχονται από τα δόντια των καρχαριών, αλλά χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για να επαληθευτεί αυτή η υπόθεση.
Επιπλέον, μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση των επιστημόνων ήταν ότι οι ήχοι ήταν πιο συχνοί κατά τα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα των συνεδριών χειρισμού. Καθώς αυτά τα πλάσματα συνήθιζαν το πρωτόκολλο του πειράματος, σταματούσαν τελείως να τους παράγουν. Αυτό, σύμφωνα με τους μελετητές αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι το «κλικάρισμα» αποτελεί μια συμπεριφορά παραγωγής ήχου.
Το γεγονός ότι οι συχνότητες των ήχων ήταν εκτός του ακουστικού φάσματος των rig sharks υποδηλώνει ότι τα ψάρια αυτά δεν εκπέμπουν ήχους για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Αν και δεν είναι ακόμη απολύτως σίγουροι για τον σκοπό των «κλικ», οι ειδικοί εικάζουν ότι μπορεί να αποτελούν μέσο άμυνας απέναντι σε ορισμένους θηρευτές ικανούς να τους ακούσουν, όπως π.χ. κάποια είδη φαλαινών.
«Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν είναι ένας τρόπος να πουν “φύγε από κοντά μου” ή εάν απλώς πυροδοτείται το νευρικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα τα δόντια και οι σιαγόνες τους να κάνουν κλικ» σχολίασε στο Live Science o Adrian Gutteridge, ιχθυολόγος που ειδικεύεται στους καρχαρίες. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί εάν όντως έχουν κάποιο σκοπό και σημασία οι αλλόκοτοι αυτοί ήχοι.
Πηγή| topetmou.gr| Με πληροφορίες από το Smithsonian Magazine
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για το ΠΡΕΒΕΛΗΣ της ΑΝΕΚ που ένωσε όλο το Αιγαίο. Ταξιδεύει για το διαλυτήριο
- Εγνατία -Κοζάνη. Το προπορευόμενο αυτοκίνητο έκανε όπισθεν στη λωρίδα του e-pass. Συνελήφθη ο οδηγός της νταλίκας
- Εγνατία. Φορτηγό συγκρούστηκε με ΙΧ, έπεσε στα διόδια Πολυμύλου και τυλίχτηκε στις φλόγες. Δύο άτομα απανθρακώθηκαν
- Το Χάρβαρντ απορρίπτει αιτήματα της κυβέρνησης Τραμπ – Παγώνει η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ