Η εταιρεία Google, ένας από τους κολοσσούς του διαδικτύου, κρίθηκε ένοχη για μονοπωλιακές πρακτικές, ιδίως όσον αφορά τη μηχανή αναζήτησής της αφού μέσω συμβάσεων την επέβαλε ως προεπιλεγμένο λογισμικό σε διάφορες συσκευές, έκρινε ένας δικαστής στην Ουάσινγκτον.
Η «νίκη» επί του τεχνολογικού κολοσσού ήρθε έπειτα από προσπάθειες τουλάχιστον δύο δεκαετιών να περιοριστεί η δύναμη των εταιρειών Big Tech να ελέγχουν και να κυριαρχούν στις τεράστιες αγορές που έχουν δημιουργήσει.
«Η Google είναι μονοπώλιο και ενήργησε με σκοπό να διατηρήσει το μονοπώλιό της», ανέφερε ο δικαστής Αμίτ Μέτα του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Κολούμπια των ΗΠΑ σε απόφασή του τη Δευτέρα.
Ο Μέτα έκρινε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δίκιο ως προς τους ισχυρισμούς ότι η Google παραβίασε τον αντιμονοπωλιακό νόμο συνάπτοντας περιοριστικά συμβόλαια με την Apple και άλλους κατασκευαστές τηλεφώνων που απαιτούσαν να εγκαταστήσουν το Google ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στα smartphone.
Κατήγγειλε επίσης άλλες πρακτικές της Alphabet που εμπόδιζαν τους αντιπάλους της να ανταγωνίζονται σε ίσους όρους ανταγωνισμού.
«Αυτή η νίκη εναντίον της Google είναι ιστορική νίκη για τον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ.
«Καμία εταιρεία – ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η επιρροή της – δεν είναι υπεράνω του νόμου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει να επιβάλλει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους μας», πρόσθεσε.
Η Google από την πλευρά της, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η κυριαρχία της στην αγορά αναζήτησης είναι απόδειξη της ανώτερης μηχανής αναζήτησής της έναντι αντιπάλων όπως το Bing της Microsoft και όχι το αποτέλεσμα επιχειρηματικών της συμφωνιών.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει να επικαλεστεί τον ομοσπονδιακό αντιμονοπωλιακό νόμο εναντίον μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας πάνω από 20 χρόνια, εναντίον τότε της Microsoft.
Η Big Tech σε αυστηρή εποπτεία
Η υπόθεση της Google παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες αντιμονοπωλιακές αρχές, καθώς είναι η πρώτη σε σειρά άλλων που έχουν κινήσει ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εναντίον κολοσσών υψηλής τεχνολογίας.
Οι αντιμονοπωλιακές αρχές υποστηρίζουν ότι η Big Tech έχει γίνει υπερβολικά ισχυρή, σε βαθμό που πλέον δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Μηνύσεις έχουν υποβληθεί και κατά των Amazon, Meta και Apple.
Ο δικαστής ανέφερε ότι η Google διατήρησε την αύξηση των εσόδων της και τα υψηλά λειτουργικά της κέρδη ανεβάζοντας τις τιμές της διαφήμισης αναζήτησης κατ’ επανάληψη, καθώς και ότι δεν υπήρξαν «αποδείξεις» για το ότι ο ανταγωνισμός της αγοράς ήταν σε θέση να περιορίσει τη δυνατότητα της Google να συνεχίσει να αυξάνει τις τιμές της.
«Ο μοναδικός εμφανής περιορισμός όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική της Google είναι οι πιθανές αντιδράσεις των διαφημιζόμενων και η κακή δημοσιότητα», ανέφερε ο δικαστής. «Η Google, ωστόσο, κατάφερε να αποφύγει αυτές τις παγίδες αυξάνοντας σταδιακά τις τιμές της πολλοί διαφημιστές ούτε καν συνειδητοποιούν ότι η Google είναι υπεύθυνη για τις αλλαγές στην τιμή», πρόσθεσε.
Ο αντίκτυπος της απόφασης
Ο αντίκτυπος της απόφασης για την Google και το ευρύ διαδικτυακό οικοσύστημα είναι ακόμα ασαφής. Ο δικαστής θα αποφανθεί ως προς τα «μέσα επανόρθωσης» που θα επιβληθούν τους επόμενους μήνες. Πιθανό μέτρο θα ήταν το δικαστήριο να στερήσει από την Google τη δυνατότητα να συνεχίσει να πληρώνει για να εξασφαλίσει την κύρια τοποθέτηση της μηχανής αναζήτησής της στα iPhone της Apple και σε άλλες συσκευές και προγράμματα περιήγησης ιστού.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος της Google, καθώς η μηχανή αναζήτησής της μπορεί να παραμείνει προεπιλεγμένη χωρίς η εταιρεία να υποχρεώνεται να πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια, όπως κάνει επί του παρόντος, για να εξασφαλίσει την τοποθέτηση. Μία τέτοια απόφαση θα μπορούσε επίσης να καταλήξει να στερήσει από την Apple μία σημαντική πηγή εσόδων.
Άλλες προτάσεις από ειδικούς της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας περιλαμβάνουν την απαίτηση από τα προγράμματα περιήγησης και τους κατασκευαστές τηλεφώνων να ρωτούν απευθείας τους καταναλωτές ποια μηχανή αναζήτησης θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν κατά την πρώτη εγκατάσταση της συσκευής τους. Αυτό το σύστημα έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν στην Ευρώπη, όπου η Google εξακολουθεί πάντως να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία της.
Αλλοι έχουν προτείνει τη «διάλυση» επιμέρους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Google. Η εταιρεία δεν αρκείται στο να ελέγχει την κύρια μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, αλλά διατηρεί επίσης δραστηριότητες σε διαφορετικά επίπεδα αυτής της περίπλοκης βιομηχανίας, όπως η σύνδεση διαφημιζόμενων και χρηστών στο διαδίκτυο.
Σε κάθε περίπτωση, «το ένδικο μέσο πρέπει να ταιριάζει με την εντυπωσιακή ετυμηγορία του δικαστηρίου», ανέφεραν ειδικοί τη Δευτέρα. Η απόφαση χαιρετίστηκε από τους υποστηρικτές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλοί εκτιμούσαν ότι η Google, ίσως η ισχυρότερη εταιρεία στην ανθρώπινη ιστορία, βρισκόταν στο απυρόβλητο.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υπόθεση κατά της Google ξεκίνησε το 2020 υπό τον Τραμπ. Οι εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπάιντεν την οδήγησαν στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2023.
Στη δίκη εννέα εβδομάδων εμφανίστηκαν σε Δικαστήριο της Ουάσιγκτον ανώτερα στελέχη του κλάδου, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα, καθώς και στελέχη της Apple, για να καταθέσουν σχετικά με τα περιοριστικά συμβόλαια της Google και να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους ήταν δύσκολο άλλες εταιρείες να μπουν στην αγορά.
Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η Google ενήργησε με τις πρακτικές της σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού στις μηχανές αναζήτησης απαιτώντας από τους κατασκευαστές συσκευών που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το δημοφιλές λειτουργικό της σύστημα Android να ορίσουν την αναζήτηση Google ως προεπιλογή. Η Google καταβάλλει επίσης στην Apple περίπου 19 δισ. δολ. ετησίως, ώστε η εταιρεία να διατηρήσει την αναζήτηση Google ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε iPhone και άλλες συσκευές της.
Άλλη αντιμονοπωλιακή αγωγή του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Google, επικεντρωμένη στη διαφημιστική της τεχνολογία, αναμένεται να εκδικαστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια.
Η Google υπόκειται επίσης σε αντιμονοπωλιακούς ελέγχους και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν τον Μάρτιο έρευνες στο πλαίσιο του νέου νόμου για τις ψηφιακές αγορές και του νέου αντιμονοπωλιακού νόμου που αφορά τους διαδικτυακούς κολοσσούς.
Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr