Ο Καρβασαράς, το Καραβάν-Σεράϊ, στα τούρκικα σημαίνει σταθμός καραβανιών. Είναι ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Καρδίτσας, χτισμένο σε υψόμετρο 1120 μέτρων, στις πλαγιές των Αγράφων, δυτικά του ποταμού Καρυτσιώτη.
Ο Καρβασαράς ανήκει στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 28 κάτοικοι. Απέχει 55 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας και η πρόσβασή του γίνεται από τη λίμνη Πλαστήρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χειμώνα καταγράφεται μόνο ένας κάτοικος, που είναι και ο φύλακας του χωριού.
Τα τοπόσημα της περιοχής
Κάτω από το χωριό περνάει ο Καριτσιώτης ποταμός, ο οποίος πηγάζει από τις θέσεις Καϊμακιά και Μπούνι. Ανατολικά του χωριού βρίσκεται η κορυφή του Καραμανώλη, βόρεια η κορυφή της Τέμπλας, βορειοδυτικά η τρίτη ψηλότερη κορυφή των Αγράφων Βουτσικάκι, δυτικά ο Πύργος και ο Μίχος και νότια η κορυφή του Μπορλέρου.
Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με φανταστική θέα προς τις δασωμένες κορυφές των Αγράφων. Η επίσημη γιορτή του χωριού είναι στις 29 Ιουνίου οπότε και γινόταν πανηγύρι, αλλά μεταφέρεται για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, ώστε να συγκεντρώνονται όλοι οι επισκέπτες.
Οι κάτοικοι του χωριού έχουν δικό τους πολιτιστικό Σύλλογο που ονομάζεται Σύλλογος Καρβασαριωτών ” Οι Άγιοι Απόστολοι” και διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μέσω των εκδηλώσεων οι κάτοικοι προσπαθούν να προσελκύσουν επισκέπτες και να κάνουν γνωστό το χωριό τους, συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Τα “αλπικά” λιβάδια των Αγράφων
Το χωριό συνδέεται με τα χωριά της Αργιθέας και Πετρίλια μέσω χωματόδρομου και οδηγεί επίσης στα “αλπικά” λιβάδια της κορυφής των Αγράφων, Πύργος.
Σημείο αναφοράς του Πύργου είναι το Ίσιωμα, που βρίσκεται στα 1650 μέτρα υψόμετρο, περίπου τρία χιλιόμετρα πάνω από το χωριό. Ένα πλάτωμα του βουνού με φανταστική θέα προς τις ψηλές κορυφές των Αγράφων, με χαμηλή βλάστηση και σπάνια αλπική χλωρίδα, που αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς και να απολαύσει το μαγευτικό τοπίο.
Η πρόσβαση βέβαια είναι αρκετά δύσκολη και απαιτεί τετρακίνητο και ψηλό αυτοκίνητο, καθώς σε αρκετά σημεία ο χωματόδρομος έχει νεροφαγώματα, από τις πολλές απότομες βροχές τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο δρόμος για το Ίσιωμα ανοίγει το Μάιο και η πρόσβαση είναι εφικτή μέχρι τον Οκτώβριο.
Το Σπήλαιο Καϊμακιά είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής
Βρίσκεται βόρεια του οικισμού κάτω από την κορυφή της Τέμπλας στα 1450 μέτρα υψόμετρο και πολύ κοντά στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων Καραμανώλη.
Η προσέγγιση του μπορεί να γίνει από τον Καρβασαρά, μέσω του μονοπατιού που ξεκινάει από το χωριό και φτάνει μέχρι το Καταφύγιο. Πρόκειται για μία φανταστική διαδρομή που περνάει μέσα από τον Καριτσιώτη ποταμό και από τις βάθρες ( κακαβάκια).
Το θέαμα στο σημείο είναι μαγευτικό. Ένας μεγάλος κάθετος βράχος που μέσα του υπάρχει ένα σπήλαιο με υπόγεια ποτάμια, που στην έξοδο τους σχηματίζουν μικρούς και όμορφους καταρράκτες.
Τα νερά των υπόγειων ποταμών, λέγεται ότι έρχονται από τις χιονούρες που υπάρχουν στο Λάκο στην κορυφή του Βουτσικάκι. Το σπήλαιο εξερευνήθηκε πλήρως το 2005 κατά την 8η πανελλήνια σπηλαιολογική συνάντηση στην Καρδίτσα. Το σπήλαιο βρίσκεται πάνω από τα πρώτα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν το 1830.
Άλλα δύο μονοπάτια που μπορούν να επισκεφτούν και να απολαύσουν οι περιπατητές και λάτρεις της φύσης είναι, αυτό που ξεκινάει από τον Καρβασαρά και φτάνει μέχρι τη Ιερά Μονή Σπηλιάς στην Αργιθέα και το άλλο που ξεκινάει από το χωριό και καταλήγει στην Τέμπλα και το Βουτσικάκι, αφού περάσει από το σπήλαιο του Καϊμακιά.
Δείτε το όμορφο χωριό στο βίντεο του συνεργάτη μας Μάκη Θεοδώρου στο Nature Drone:
Δείτε επίσης:
Ο χωματόδρομος που ξεκινά από το υψηλότερο ορεινό χωριό της Ελλάδας και κόβει την ανάσα (drone)
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ