Ο Αμερικανός Καρλ Λιούις υπήρξε «θρύλος» στο στίβο. Έχει στην κατοχή του 10 ολυμπιακά μετάλλια, από τα οποία τα 9 είναι χρυσά και 10 μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, εκ των οποίων τα 8 χρυσά.
Διακρίθηκε στα εξής αγωνίσματα: στα 100μ., στα 200μ. και στο άλμα εις μήκος.
Αγωνίστηκε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και ψηφίστηκε ως «Παγκόσμιος αθλητής του αιώνα» από τη Διεθνή Ένωση Αθλητικών Ομοσπονδιών και «Αθλητής του Αιώνα» από τη ΔΟΕ.
Οι γονείς του ήταν και οι δύο προπονητές στίβου και έδειξε το ταλέντο του από μικρή ηλικία. Στο λύκειο έσπασε το εθνικό ρεκόρ στο άλμα εις μήκος. Ως πρωτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον προκρίθηκε στο άλμα εις μήκος και στη σκυταλοδρομία 4×100 μέτρων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980.
Ωστόσο, δε συμμετείχε εξαιτίας του μποϊκοτάζ των ΗΠΑ, επειδή η Σοβιετική Ένωση είχε εισβάλει στο Αφγανιστάν
Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο μποϊκοτάζ συμμετείχαν άλλες 65 χώρες αλλά όχι η Ελλάδα από την οποία ξεκίνησε το ολυμπιακό κίνημα και δεν ήθελε να συμμετέχει στο πολιτικό παιχνίδι του ψυχρού πολέμου. Τουλάχιστον όχι όσον αφορά τους Αγώνες.
Το ντεμπούτο του έκανε το 1984 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, σε ηλικία 23 ετών. Κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στα 100μ., στα 200μ., στη σκυταλοδρομία 4 × 100μ. και στο άλμα εις μήκος, ισοφαρίζοντας τον Τζέσι Όουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.
Το 1988, στην Ολυμπιάδα της Σεούλ, ο Λιούις τερμάτισε δεύτερος στο αγώνισμα των 100μ., πίσω από τον Καναδό Μπεν Τζόνσον. Λίγες μέρες αργότερα, ο Τζόνσον βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία. Αποτέλεσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της διοργάνωσης επειδή και οι δύο ήταν σούπερ σταρ. Έτσι, το χρυσό κέρδισε ο Λιούις.
Αποσύρθηκε το 1997.
Οι φήμες περί ομοφυλοφιλίας και η επιρροή τους στα συμβόλαια
Την περίοδο που αγωνιζόταν ακόμα, δημιουργήθηκαν φήμες ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Πολλοί πίστευαν ότι ήταν γκέι εξαιτίας του κουρέματος του και των εντυπωσιακών ρούχων που φορούσε.
Αν και διέψευσε τις φήμες, του προκάλεσαν πρόβλημα στη δημόσια εικόνα του. Η Αμερική σε πολλές πολιτείες ήταν εξόχως συντηρητική και ειδικά οι χορηγοί.
Η Coca-Cola του προσέφερε αρκετά καλό συμβόλαιο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984. Ο Λιούις το απέρριψε, γιατί θεώρησε ότι η αξία του θα ανέβαινε κι άλλο μετά τους Αγώνες. Όμως, η Coca Cola απέσυρε την πρότασή της.
Η Nike είχε ήδη συμβόλαιο μαζί του για αρκετά χρόνια. Ο αμερικανός αθλητής συμμετείχε σε διάφορες διαφημίσεις της. Όμως, η εταιρεία διέκοψε την συνεργασίας τους, καθώς εκπρόσωπος τη είχε πει: «Αν είσαι άνδρας αθλητής, νομίζω ότι το αμερικανικό κοινό θέλει να φαίνεσαι φαλλοκρατικός».
Οι παράνομες που δεν ήξερε ότι κατανάλωσε
Το 2003, ο Γουέιντ Εξάμ, διευθυντής διαχείρισης ελέγχου παράνομων ουσιών της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, έδωσε αντίγραφα εγγράφων στο περιοδικό «Sports Illustrated», τα οποία έγραφαν ότι περίπου 100 αμερικανοί αθλητές είχαν βρεθεί θετικοί σε ουσίες από το 1988 έως το 2000.
Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Λιούις. Τα έγγραφα αποκάλυψαν ότι στους Ολυμπιακούς του 1988 είχε λάβει ψευδοεφεδρίνη, εφεδρίνη και φαινυλοπροπανολαμίνη, οι οποίες απαγορεύονται, καθώς λειτουργούν ως διεγερτικά. Εκείνη την περίοδο και οι τρεις ουσίες ήταν διαθέσιμες χωρίς ιατρική συνταγή ως συμπληρώματα διατροφής ή ως θεραπεία για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων κρυολογήματος και αλλεργίας.
Ο Λιούις είπε ότι τις κατανάλωσε κατα λάθος. Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ αποδέχθηκε τον ισχυρισμό του. Ο αθλητής είχε λάβει συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο περιείχε ma huang.
«Ma huang» είναι το «Ephedra sinica» στα κινέζικα, ένα φυτό που περιέχει εφεδρίνη και διατίθεται στο εμπόριο για την απώλεια βάρους. Ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον αμερικάνικο αθλητισμό που δεν θα το θυσίαζαν για “συμπληρώματα διατροφής” ή ό,τι ήταν αυτό που βρήκαν.
Πηγή αρχικής εικόνας: EPA-CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr