Το φράγμα Πηνειού στο νομό Ηλείας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδας και η κατασκευή του συνδέθηκε με έναν από τους άθλους του Ηρακλή. Βρίσκεται πάνω από την Αρχαία Ήλιδα.
Οι εργασίες ανοικοδόμησής του ξεκίνησαν το 1961 και ολοκληρώθηκαν το 1968. Η λίμνη που δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος, ονομάστηκε “Λίμνη Πηνειού” και αποτελεί τη μεγαλύτερη λίμνη της Πελοποννήσου. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κατασκευής είναι εντυπωσιακά:
Έχει μήκος 2.200 μέτρα και ύψος 50 μέτρα. Η λίμνη έχει την 7η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα σε νερό με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Φραγμάτων.
Όταν το φράγμα γέμισε με νερό οι κάτοικοι από το χωριό Ξενιές, το οποίο βρισκόταν στον πυθμένα της υπό δημιουργίας λίμνης, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι οικισμοί Παλαιοχώρα, Αγία Άννα και Σούλι εκκενώθηκαν και αυτοί.
Το φράγμα του Πηνειού αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα του Νομού Ηλείας.
Το νερό χρησιμοποιείται για την άρδευση των πεδινών εκτάσεων κατά μήκος του άξονα Λάππα-Αμαλιάδα-Καρδαμά ενώ έχει εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη με στόχο την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής, που περιβάλλει τη λίμνη του φράγματος Πηνειού.
Αν και έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από την δημιουργία του, η τεχνητή λίμνη Πηνειού, το φράγμα καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ήλιδας φαίνεται πως έχουν εγκαταλειφθεί και κυριολεκτικά παρακμάζουν.
Ο άθλος του Ηρακλή
Λέγεται ότι πηγή έμπνευσης του κολοσσιαίου αυτού έργου ήταν ένας από τους μύθους του Ηρακλή, η “Κόπρος του Αυγεία”.
Σύμφωνα με τον μύθο, η Κόπρος του Αυγεία ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος, Αυγεία, με τα 3.000 βόδια, οι οποίοι δεν είχαν καθαριστεί για τουλάχιστον 30 χρόνια.
Μία μέρα, ο Ηρακλής παρουσιάστηκε στον Αυγεία και προσφέρθηκε να καθαρίσει τους στάβλους σε μόλις μία ημέρα, με αντάλλαγμα το ένα δέκατο του κοπαδιού. Ο Αυγείας συμφώνησε, αν και ήταν σίγουρος πως ο φιλόδοξος νεαρός δεν θα τα καταφέρει, και έθεσε ως μάρτυρα τον πρωτότοκο γιο του, Φυλέα.
Ωστόσο, ο Ηρακλής κατάφερε να καθαρίσει την κοπριά, σκάβοντας δύο χαντάκια στα θεμέλια των στάβλων και στρέφοντας μέσα από αυτά, τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους.
Τα νερά των δύο ποταμών, κατ’ άλλους μόνο του Πηνειού, παρέσυραν όλη την κοπριά και το κατόρθωμα του Ηρακλή έμεινε στην ιστορία ως ο πέμπτος άθλος του.
Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Up Stories από το φράγμα του Πηνειού στην Πελοπόννησο:
Στοιχεία αντλήθηκαν από τον Χάρτη των Φραγμάτων της Ελλάδας
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr