Υπάρχει χορός που χορεύεται χωρίς μουσική. Πρόκειται για το ηπειρωτικό χορευτικό έθιμο Καγκελάρι ή Κύκλες, το οποίο έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και αναβιώνει μέχρι σήμερα στα Τζουμέρκα.
Το 2020 εντάχτηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Την ονομασία του Καγκελάρι την οφείλει ή στη λέξη κάγκελο, επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι και συνδεδεμένοι όπως τα κάγκελα ή στα καγκέλια ή καγκελίσματα, τα διπλώματα, δηλαδή, του κύκλου που κάνουν οι χορευτές στο χορό.
Οι “Κύκλες”
Το ηπειρώτικο χορευτικό έθιμο “Κύκλες” ή “Καγκελάρι” αναβιώνει κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου, ημέρα της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού.
Το τελετουργικό του παραδοσιακού χορού δεν παραβιάζεται ποτέ.
Λίγο μετά τη δύση του ηλίου, οι άνδρες ξεκινούν το τραγούδι και το επαναλαμβάνουν αντιφωνώντας το, οι γυναίκες. Χορεύεται στα δύο, μία μέσα μία έξω, και τελειώνει όταν πέσει η “βαθιά νύχτα”. Μουσικά όργανα δεν συμμετέχουν ποτέ.
Το καγκελάρι ως χορός έχει τη δική του τάξη. Στην αρχή χορεύουν οι άντρες, στη συνέχεια οι γυναίκες και στο τέλος τα παιδιά. Οι χορευτές πιάνονται στο χορό θηλυκωτά, περνώντας ο ένας το χέρι του στον αγκώνα του άλλου.
Στην εξέλιξη του χορού δημιουργούνται καγκελίσματα, δηλαδή οι χορευτές χορεύουν κάνοντας δίπλες και έτσι άλλοι έρχονται αντικριστά ο ένας στον άλλον και άλλοι πλάτη με πλάτη. Έτσι στο διπλοκάγκελο διπλώνει η γραμμή των χορευτών, στο τριτοκάγκελο τριπλώνει και ούτω καθεξής.
Στο σταυροκάγκελο δυο άντρες του μέρους, που δεν έκανε καγκελίσματα, σχηματίζουν καμάρα με τα χέρια τους και από κάτω περνούν όλοι οι χορευτές, οι οποίοι είχαν σχηματίσει δίπλες με τα καγκελίσματα και προχωρούν στην κανονική τάξη του χορού, ενώ οι υπόλοιποι μένουν ακίνητοι μέχρι να ξαναγίνει ο χορός όπως ήταν, οπότε και συνεχίζουν να χορεύουν. (πηγή: Το καγκελάρι της Ροδαυγής της Παναγιώτας Π. Λάμπρη)
Οι στίχοι του τραγουδιού δίνουν “παραγγελιές” στον μπροστάρη ο οποίος και τις εκτελεί άμεσα.
Στην αρχή τού παραγγέλνουν να “κάμει κύκλες στον χορό”, να “κάμει τετρακάγκελα”, “τετρακαγκελίσματα” και “κλωθογυρίσματα”. Στο τέλος, να “σιάσει το χορό”.
Χορός των ερωτευμένων
Δείτε τον παραδοσιακό χορό των Τζουμέρκων:
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: «Ο χορός των νεκρών». Το μακάβριο έθιμο της Μαδαγασκάρης όπου ξεθάβουν τα πτώματα, τα κουβαλούν και χορεύουν μαζί τους στην πόλη. Τι κάνουν οι γυναίκες για να τεκνοποιήσουν
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr