Ο παράτολμος Δανός που κατατάχτηκε στη RAF για να πολεμήσει τους Γερμανούς. Χρηματοδότησε το μαχητικό του, επέζησε από κατάρριψη και απέδρασε από την αιχμαλωσία

Ο παράτολμος Δανός που κατατάχτηκε στη RAF για να πολεμήσει τους Γερμανούς. Χρηματοδότησε το μαχητικό του, επέζησε από κατάρριψη και απέδρασε από την αιχμαλωσία
Στη συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπουμε το Δανό πιλότο  Γιούργκεν Θάλμπιτζερ να φωτογραφίζεται πάνω σε ένα Βρετανικό Spitfire, η φωτογραφία βρέθηκε πρόσφατα και χρονολογείται από το 1942. Ο παράτολμος Δανός μάζεψε τα λεφτά για την αγορά του μαχητικού του και συμμετείχε σε πολλές αερομαχίες. Η ζωή του είναι μυθιστόρημα και είχε άδοξο τέλος.

Ο Γιούργκεν Θάλμπιτζερ  ήταν Δανός πιλότος του Β Παγκοσμίου πολέμου ο οποίος πολέμησε στις τάξεις της RAF αρνούμενος τη συνθηκολόγηση της χώρας του με τους Γερμανούς. Εξάλλου πολλοί μη Βρετανοί πιλότοι εντάχθηκαν στην συμμαχική αεροπορία καθώς οι ανάγκες του πολέμου ήταν συνεχείς και τεράστιες για έμψυχο δυναμικό.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1920 στη Κοπεγχάγη και ήταν του μοναχοπαίδι της οικογένειας. Μόλις τελείωσε το σχολείο δούλεψε ως εκπαιδευόμενος στην ασφαλιστική εταιρεία στην οποία εργαζόταν και ο πατέρας του. Στον Γιούργκεν όμως δεν άρεσε η δουλειά του ασφαλιστή. Από μικρός είχε αγάπη για τα αεροπλάνα. Έτσι σε ηλικία μόλις 18 ετών κατάφερε να αποκτήσει δίπλωμα αεροπόρου και ήταν ένας από τους νεώτερους που είχε καταφέρει κάτι τέτοιο στη χώρα του.

Η εισβολή των Γερμανών στη Δανία και η απόδραση του

Στις 10 Απριλίου 1940 οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Δανία. Τότε, ο νεαρός πιλότος αποφάσισε με τη βοήθεια του πατέρα του να διαφύγει και να πολεμήσει τους κατακτητές. Για να μπορέσει να περάσει τα σύνορα υπέγραψε σύμβαση με μια εταιρεία παραγωγής καπνού που έκανε αποστολές στην Τουρκία. Έτσι έλαβε ειδική άδεια του υπουργείου εξωτερικών της Δανίας  για συμμετοχή σε πρόγραμμα ανταλλαγής αγαθών των δύο χωρών. Στις 26 Δεκεμβρίου 1940 ο εικοσάχρονος Δανός κατάφερε να φτάσει στην Τουρκία μέσω Βερολίνου και τη Βιέννης. Στο Λιμάνι της Μερσίνης επιβιβάστηκε σε πλοίο και ταξίδεψε στην Κύπρο. Εκεί κατάφερε να επιβιβαστεί σε μικρό βρετανικό πολεμικό και να φτάσει στο Κέιπ Τάουν όπου παρέμεινε λίγες μέρες. Από εκεί πάλι ταξιδεύοντας δια θαλάσσης έφτασε στην Αγγλία. Εκεί εντάχθηκε επιτέλους στη RAF.

Η ένταξη του στη RAF

Ο Θάλμπιτζερ ξεκίνησε την αεροπορική του εκπαίδευση στις 26 Μαΐου 1941 και την ολοκλήρωσε 5 μήνες μετά. Εντάχθηκε στη 32η Μοίρα της RAF και έγινε πιλότος αεροσκαφών τύπου Huricane. Ο νεαρός Δανός συμμετείχε συνολικά σε 19 πολεμικές αποστολές.

Παράλληλα έγινε μέλος μιας οργάνωσης που ίδρυσαν Δανοί επιχειρηματίες με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων και την ενίσχυση του αγώνα κατά των Γερμανών. Συγκέντρωσαν συνολικά το ποσό των 38.000 λιρών για την προμήθεια τριών Βρετανικών Spitfire. Τα χρήματα παραδόθηκαν από τον ίδιο τον αεροπόρο στον Βρετανό πρωθυπουργό Τσώρτσιλ στις 9 Απριλίου 1942 .Ο Θάλμπιτζερ έγινε κυβερνήτης ενός από τα τρία μαχητικά.

Θάλμπιτζερ

Ο Θάλμπιτζερ (πρώτος από δεξιά) μαζί με άλλους Δανούς προσφέρουν στον Τσώρτσιλ τα χρήματα για την αγορά των Spitfire. Η φωτογραφία ελήφθη έξω από την Ντάουνινγκ Στρίτ (Πηγή: Μουσείο Δανέζικης αντίστασης)

Η συντριβή  

Στις 23 Ιουλίου 1942 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Portreath για μια ακόμη σε αποστολή πάνω από τη Βρετάνη. Ενεπλάκη σε αερομαχία με γερμανικά μαχητικά και καταρρίφθηκε. Παρά τη σφοδρή συντριβή κατάφερε να επιβιώσει. Ωστόσο αιχμαλωτίστηκε μετά από 14 ημέρες από τους Γερμανούς, ενώ προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα με την Ισπανία. Μόλις συνελήφθη προσπάθησε να κρύψει την ταυτότητα του και δήλωσε το όνομα Τζον Τόμσον, ώστε να προστατέψει την οικογένεια του που βρισκόταν ακόμα στη Δανία. Μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Πολωνία, όπου μαζί με άλλους κρατούμενους άρχισε να οργανώνει την απόδραση του.

Θάλμπιτζερ

Δανοί πιλότοι, αναμέσά τους και ο Γιούργκεν Θάλμπιτζερ, στην τελετή παράδοσης στη RAF του αεροπλάνου που χρηματοδότησαν.

Η απόπειρα απόδρασης  του

Στις αρχές Μαρτίου 1943 ο Θάλμπιτζερ μαζί με άλλους κρατούμενους κατάφεραν να αποδράσουν μέσω ενός τούνελ που είχαν σκάψει. Το σχέδιο ήταν να φτάσουν στο λιμάνι του Stettin και να περάσουν από εκεί αρχικά στη Δανία και στη συνέχεια στη Σουηδία. Επειδή δεν υπήρχαν πλοία στο συγκεκριμένο λιμάνι, με φορτηγό έφτασαν στο Rostok, και από εκεί στο λιμάνι του Flensburg. Εκεί βρήκαν δυο κανό και κατάφεραν να φτάσουν κωπηλατώντας στη Κοπεγχάγη. Επόμενος στόχος τους ήταν να φτάσουν δια θαλάσσης στη Σουηδία.

Το τρικάταρτο ιστιοφόρο “NOAH af Troense” με το οποίο διέφυγε Θάλμπιτζερ (Πηγή: Μουσείο Ναυτιλίας της Δανίας)

Η τελική φάση της προσπάθειας να φτάσει στη Σουηδία έγινε στις 28 Μαρτίου 1943. Από εκείνο το βράδυ όμως χάθηκαν τα ίχνη του.  Αργότερα το πτώμα ενός άντρα αγνώστων στοιχείων βρέθηκε στο ποταμό Vejby Strand και θάφτηκε 5 ημέρες αργότερα. Δεκαπέντε μέρες μετά η αστυνομία της Δανίας επικοινώνησε με το πατέρα του και του ανακοίνωσε ότι ο γιος του είναι νεκρός. Ήταν μόλις 22 ετών.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η σύγκρουση δύο φίλων. Ο εργάτης πιάνει τον αστυνομικό και του φωνάζει: «Εμπρός χτύπησε με, τι περιμένεις;». Ήταν οι καλύτεροι φίλοι στο σχολείο. Πώς αντέδρασε ο άνδρας των ΜΑΤ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.