Το 1889 ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης έσπειρε τον πανικό στο Λονδίνο σκοτώνοντας ιερόδουλες. Στα αγγλικά είναι γνωστός ως «Jack the Ripper». Η ταυτότητά του δεν αποκαλύφθηκε ποτέ.
75 χρόνια αργότερα, ένας άλλος άντρας σκότωσε οχτώ ιερόδουλες.
Ούτε αυτός ο δολοφόνος βρέθηκε για να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Οι εφημερίδες όμως, θέλοντας να αυξήσουν τις πωλήσεις τους εκμεταλλευόμενες τον μύθο του διαβολικού Τζακ, έδωσαν στον καινούριο δολοφόνο το όνομα, «Jack the Stripper».
Τα θύματα του Τζακ
Στις 2 Φεβρουαρίου του 1964, εντόπισαν το πτώμα της 30χρονης ιερόδουλης Χάνα Τέιλφορντ, κοντά στην γέφυρα του Χάμερσμιθ.
Υπολόγισαν ότι ήταν νεκρή για 24 ώρες. Ήταν γυμνή, με το καλσόν κατεβασμένο στους αστραγάλους και ένα κομμάτια ύφασμα στο στόμα της, που την εμπόδιζε να φωνάξει, όταν ήταν ακόμα ζωντανή.
Η αιτία θανάτου δεν εξακριβώθηκε, αν και οι ιατροδικαστές θεωρούσαν πιο πιθανό ότι είχε στραγγαλιστεί, πριν ρίξουν το πτώμα της στον ποταμό Τάμεση.
Δύο μήνες αργότερα, στις 8 Απριλίου, η 26χρονη Αϊρίν Λόκγουντ βρέθηκε νεκρή στις όχθες του ποταμού. Η περίπτωσή της παρουσίαζε τεράστιες ομοιότητες με της Τέιλοφορντ και οι αρχές κατέληξαν ότι και τα δύο εγκλήματα ήταν «έργο» του ίδιου δολοφόνου.
Στις 24 Απριλίου, στα θύματα προστέθηκε και η 22χρονη Χέλεν Μπαρθέλεμι. Πάνω της βρέθηκαν κηλίδες μπογιάς, που χρησιμοποιούνταν σε εργοστάσια αυτοκινήτων.
Το νέο στοιχείο οδήγησε την αστυνομία σε νέες έρευνες, σε όλα τα εργοστάσια της περιοχής.
Αφού ανακρίθηκαν ή ελέχθησαν σχεδόν όλοι από τους συνολικά 7 χιλιάδες εργαζόμενους, οι αρχές κατέληξαν σε έναν βασικό ύποπτο, τον Σκωτσέζο, Μάνγκο Άιρλαντ.
Το βασικότερο στοιχείο ήταν ότι βρέθηκαν κηλίδες μπογιάς και στη δεύτερη δουλειά του, όπου εργαζόταν ως φύλακας. Πριν όμως προλάβουν να τον ερευνήσουν, ο Άιρλαντ αυτοκτόνησε, με αποτέλεσμα να μην αποδειχτεί ποτέ η ενοχή του.
Παράλληλα, ανέτρεξαν σε παλιά αρχεία, εντοπίζοντας άλλες δύο γυναίκες που θα μπορούσαν να είναι θύματα του «Jack the Stripper», η Ελίζαμπεθ Φιγκ και η Γκουίνεθ Ρις.
Στις 14 Ιουλίου εντοπίστηκε το πτώμα της 30χρονης Φλέμινγκ πολύ κοντά σε κεντρικό δρόμο του Λονδίνου, ενώ στις 23 Οκτωβρίου βρέθηκε νεκρή η 21χρονη Φράνσις Μπράουν.
Στις 16 Φεβρουαρίου 1965, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη δολοφονία, ο Τζακ χτύπησε ακόμη μία φορά.
Θύμα του αυτή τη φορά ήταν η 28χρονη ιερόδουλη από την Ιρλανδία, Μπρίτζετ Ο’Χάρα, που είχε εξαφανιστεί ένα μήνα πριν εντοπιστεί το πτώμα της. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το σώμα είχε μουμιοποιηθεί ελαφρώς, επειδή είχε μείνει για μέρες κλεισμένο σε χώρο με ψηλή θερμοκρασία.
Οι ύποπτοι
Αρχικά, φάνηκε ότι η υπόθεση θα λυνόταν με τον εντοπισμό του δολοφόνου.
Τρεις βδομάδες μετά τον εντοπισμό της νεκρής Αϊρίν Λόκγουντ, εμφανίστηκε ένας άντρας που ομολόγησε ότι τη σκότωσε. Το όνομά του ήταν Κένεθ Άρτσιμπαλντ και ισχυρίστηκε ότι ήταν πελάτης της. Τη στραγγάλισε, αφού λογομάχησαν για την τιμή.
Τελικά όμως, ο Άρτσιμπαλντ αναίρεσε την ομολογία του, λέγοντας ότι ήταν μεθυσμένος όταν πήγε στην αστυνομία.
Οι αρχές αναγκάστηκαν να τον αφήσουν ελεύθερο, καθώς δεν τον συνέδεε κανένα στοιχείο με τα θύματα και είχε πολύ ισχυρά άλλοθι για τις ώρες και τις μέρες των δολοφονιών.
Μία θεωρία συνέδεε τα θύματα με το σκάνδαλο Προφιούμο, που απασχολούσε τους Βρετανούς εκείνη την περίοδο και είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον λόγω του ψυχρού πολέμου.
Ο Υπουργός Πολέμου, Τζον Προφιούμο, διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την πανέμορφη Κριστίν Κέλερ, η οποία αποδείχτηκε ότι είχε σχέσεις με Σοβιετικούς.
Ο πολιτικός κατηγορήθηκε για κατασκοπεία και η υπόθεση πήρε τεράστιες διαστάσεις.
Το πέμπτο θύμα, η Φράνσις Μπράουν, είχε καταθέσει στη δίκη και ένα από τα σενάρια σχετικά με το θάνατό της, έκανε λόγο για “ξεκαθάρισμα λογαριασμών”.
Η δράση του «Jack the Stripper» σταμάτησε απότομα, όπως και του αντεροβγάλτη, τον 19ο αιώνα.
Όπως και ο «Αντεροβγάλτης», ο «Stripper» αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αστυνομικά μυστήρια της Μεγάλης Βρετανίας.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Σεξ, ψέματα και κατασκοπεία. Υπόθεση Προφιούμο, το ροζ πολιτικό σκάνδαλο που έριξε την κυβέρνηση στη Βρετανία.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ