Στις 12 Οκτωβρίου, την ημέρα της απελευθέρωσης, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αποχώρησαν από την Αθήνα. Το τέλος της μαύρης κατοχής είχε φτάσει, αλλά στο Παλαιό Φάληρο μια 18χρονη κοπέλα αιμορραγούσε στην μέση του δρόμου.
Την είχε πυροβολήσει εν ψυχρώ ένας Γερμανός αξιωματικός, επειδή έγραφε συνθήματα υπέρ των συμμάχων. Η Ήβη Αθανασιάδου πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα στο νοσοκομείο.
Η Ήβη γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο μαζί με τη δίδυμη αδελφή της Άννα την 1η Ιουνίου 1926, από εύπορους γονείς με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Φοιτούσε στο μοναδικό γυμνάσιο της περιοχής και σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων, κοινωνική, δημιουργική και αγαπούσε τις τέχνες και τα γράμματα.
Την περίοδο της Κατοχής, οι Γερμανοί επέταξαν σχεδόν όλες τις βίλες σπίτια και ξενοδοχεία του Παλαιού Φαλήρου. Τα τρόφιμα, που μοίραζε με το δελτίο ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, δεν ήταν αρκετά και ο περισσότερος κόσμος λιμοκτονούσε.
Η Ήβη μαζί με άλλους νέους, προσπαθούσε να βοηθήσει όσους είχαν ανάγκη στη γειτονιά. Εκτός από τα συνθήματα στους τοίχους κατά των κατακτητών, προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν τρόφιμα και να αρπάξουν ότι μπορούσαν από τις αποθήκες των Γερμανών και των μαυραγοριτών. Στη συνέχεια τα μοίραζαν σε όσους είχαν άμεση ανάγκη για να μην πεθάνουν.
Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου ο κόσμος είχε βγει στους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου να πανηγυρίσουν για την απελευθέρωση.
Οι Γερμανοί μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής κατοχής βιώνουν την κατάρρευση του αρρωστημένου σχεδίου τους και αρχίζουν την οργανωμένη αποχώρηση. Ο ενθουσιασμός του λαού είναι απερίγραπτος και κάποιοι νέοι γράφουν συνθήματα υπέρ των Συμμάχων.
Αναμεσά τους και η Ήβη Αθανασιάδου. Την ώρα που έγραφε «WELCOME OUR ALLIES» (καλώς ήλθατε σύμμαχοί μας), ένας διερχόμενος Γερμανός αξιωματικός την είδε και την πυροβόλησε εν ψυχρώ. Η
Η 18χρονη κοπέλα σωριάστηκε αιμόφυρτη στο έδαφος. Περαστικοί την μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου μπήκε επειγόντως στο χειρουργείο.
Ο τραυματισμός της ήταν βαρύτατος και η κατάστασή της χειροτέρεψε. Στις 16 Οκτωβρίου άφησε την τελευταία της πνοή στα χέρια των αγαπημένων της.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το οικογενειακό αρχείο της οικογένειας. Δημοσιεύτηκαν στην σελίδα “Παλαιό Φάληρο Καλαμάκι Αναμνήσεις” στο Facebook. Στην αρχική φωτογραφία η κούκλα και μερικά παιχνίδια της Ήβης.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr