Η αληθοφάνεια στο σινεμά είναι το παν. Γι’ αυτό και, ιδιαίτερα στο Χόλιγουντ, η χρήση πραγματικού εξοπλισμού στις σκηνές δράσης είναι επιβεβλημένη. Όχι όμως πάντα χωρίς κόστος
Επόμενος σταθμός: Η ζώνη του λυκόφωτος
Το 1982 ο Βικ Μόροου ενσάρκωνε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην κινηματογραφική μεταφορά της “Ζώνης του Λυκόφωτος”. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Τζον Λάντις και παραγωγός ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Ιουλίου του 1982, ο Μόροου και δυο μικρά παιδιά, ο 7χρονος My-Ca Dinh Le και η 6χρονη Renee Shin-Yi Chen, γύριζαν μία απαιτητική σκηνή στην επαρχία Βεντούρα της Καλιφόρνια. Οι τρεις χαρακτήρες της ταινίας προσπαθούσαν να διαφύγουν από ένα στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ, έξω από ένα ερημωμένο βιετναμέζικο χωριό.
Για τις ανάγκες της σκηνής, είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί κοντά στους ηθοποιούς για τη διεξαγωγή ελεγχόμενων εκρήξεων. Οι κάμερες άρχισαν να γυρίζουν και τα ειδικά εφέ τέθηκαν σε εφαρμογή. Κάποια στιγμή, ενώ το ελικόπτερο βρισκόταν σε ύψος 3-4 μέτρων από πάνω τους, τα πυροτεχνήματα το εξέτρεψαν από την πορεία του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συντριβεί πάνω στους τρεις πρωταγωνιστές.
Σκοτώθηκαν ακαριαία, με τον Μόροου και το ένα παιδί να αποκεφαλίζονται.
Ο σκηνοθέτης Τζον Λάντις, ο πιλότος και 3 τεχνικοί οδηγήθηκαν σε δίκη με την κατηγορία του φόνου εξ αμελείας και της έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο. Οι γονείς των παιδιών κατέθεσαν ότι δεν ήταν ενήμεροι για την ύπαρξη εκρηκτικών κοντά στους ηθοποιούς.
Οι οικογένειες των τριών ηθοποιών αποζημιώθηκαν με αρκετά εκατομμύρια δολάρια και οι κατηγορούμενοι δεν πήγαν φυλακή.
Σε συνέντευξή του το 1996, ο Λάντις δήλωσε:
Η τραγωδία αυτή, την οποία σκέφτομαι κάθε μέρα, είχε τεράστιο αντίκτυπο στην καριέρα μου. Πιθανόν να μην ανακάμψω ποτέ.
Το τραγικό ατύχημα είναι καταγεγραμμένο (Προσοχή σκληρές εικόνες!):
Cover Up
Το 1984, το CBS ξεκίνησε τα γυρίσματα μιας πολλά υποσχόμενης σειράς δράσης. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος δόθηκε στον ανερχόμενο Jon-Erik Hexum. Ο 26χρονος είχε γίνει γνωστός από την σειρά επιστημονικής φαντασίας του NBC, “Voyagers!” στην οποία πρωταγωνιστούσε τα προηγούμενα χρόνια.
Στο “Cover Up” ενσάρκωνε έναν κατάσκοπο της CIA που προσποιούταν το μοντέλο. Κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στα γυρίσματα, ο Hexum άρχισε να παίζει με ένα όπλο που βρισκόταν ανάμεσα στα σύνεργα του σετ. Νομίζοντας ότι ήταν ψεύτικό, το έβαλε για πλάκα στον κρόταφό του και τράβηξε την σκανδάλη.
Το περίστροφο όμως ήταν γεμάτο. Ο θάνατος του Jon-Erik Hexum ήταν ακαριαίος.
Το Κοράκι
Ένα από τα γνωστότερα δυστυχήματα σε κινηματογραφικό σετ είναι αυτό που στοίχισε τη ζωή του γιου του Μπρους Λι, Μπράντον.
Το 1994, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινιας “Το Κοράκι”, ο χαρακτήρας του Μπράντον Λι έπρεπε να δεχτεί έναν πυροβολισμό από τον συμπρωταγωνιστή του, Μάικλ Μάσι.
Ωστόσο, το όπλο ήταν γεμάτο. Το θραύσμα του φυσιγγίου που εκσφενδονίστηκε βρήκε τον 28χρονο ηθοποιό στο στήθος. Ο Μπράντον έπεσε αιμόφυρτος στο πάτωμα, όμως οι υπόλοιποι καθυστέρησαν να αντιδράσουν, καθώς πίστευαν ότι ήταν μέρος του σεναρίου.
Μόλις αντιλήφθηκαν ότι δεν έπεσε όπως είχε κάνει στις πρόβες, κάλεσαν αμέσως ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο κοντινότερο νοσοκομείο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, ο Λι πέθανε 12 ώρες μετά.
Το πόρισμα της αστυνομίας ανέφερε, ότι τα υπολείμματα σφαίρας βρέθηκαν τυχαία μέσα στο όπλο, καθώς η παραγωγή για να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα είχε αποφασίσει να φτιάξει ψεύτικες σφαίρες αδειάζοντας αληθινές.
Αρχική φωτογραφία: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε ακόμη: Ο Μπρους Λι διδάσκει στον γιο του πολεμικές τέχνες, αλλά δεν τον σώζει από την κατάρα της οικογένειας…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr