“Το έργο αποκατάστασης του σχολικού κτηρίου, το οποίο είναι παράρτημα ορφανοτροφείου της Πριγκίπου, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μνημείων της Τουρκίας. Ευχαριστώ όλους όσους υποστήριξαν”.
Με αυτό το μήνυμα στο Twitter ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Λάκης Βίγκας, ανακοίνωσε, στις 25 Αυγούστου, μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες των τελευταίων ετών για τους Έλληνες της Πόλης.
Yetimhane müştemilatı olan okul binasının restorasyon projesi Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı. Destek veren herkese teşekkürler. pic.twitter.com/IYSxjyMCbd
— Pringipos Orphanage (@pringipos) August 25, 2022
Η ιστορία του κτηρίου
Το Ελληνορθόδοξο Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου έχει έκταση 20.000 τετραγωνικά μέτρα. Θεωρείται, μάλιστα, το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ευρώπη. Η Πρίγκιπος είναι ένα από τα εννέα Πριγκιπόννησα στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης, στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Αποτελούμενο από πέντε ορόφους και 206 δωμάτια, το οικοδόμημα κατασκευάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Alexander Vallaury το 1898 ως ξενοδοχείο. Η λειτουργία του εμποδίστηκε από τον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίντ Β’, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει την απαιτούμενη άδεια
Τελικά, το κτήριο αγοράστηκε από την Ελένη Ζαρίφη, σύζυγο του Έλληνα τραπεζίτη, Κωνσταντίνου Ζαρίφη. Ύστερα, η Ζαρίφη το παραχώρησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και, από το 1903 έως το 1964, λειτούργησε ως ορφανοτροφείο.
Εκείνη τη χρονιά, οι τουρκικές αρχές σφράγισαν το ξύλινο κτίριο, με το επιχείρημα του κινδύνου για ξέσπασμα πυρκαγιάς. 33 χρόνια αργότερα, η Διεύθυνση Βακουφίων προχώρησε σε κατάσχεση, ισχυριζόμενη ότι το ακίνητο δεν ανήκει στο Πατριαρχείο.
Το Φανάρι εξάντλησε όλες τις νομικές δυνατότητές του στην τουρκική Δικαιοσύνη. Το 2005, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δικαιώθηκε.
Το 2018, ο πανευρωπαϊκός οργανισμός για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Europa Nostra συμπεριέλαβε το κτήριο στον κατάλογο των επτά πιο απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.
Βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την ανάγκη να αποκατασταθεί τόνιζαν οι New York Times.
Ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου
Ο Λάκης Βίγκας, συντονιστής του έργου της αποκατάστασης, δήλωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στο τέλος του έτους μετά την έγκριση που δόθηκε στις 25 Αυγούστου:
“Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να φτιάξουμε ένα φιλικό προς το περιβάλλον κτήριο που θα προστατεύει τόσο τον πολιτισμό όσο και την αρχιτεκτονική. Είναι ένα φυσικό θαύμα, επομένως θέλουμε να αποκατασταθεί με τρόπο που να σέβεται τη φύση.
Για τη φάση υλοποίησης, δημιουργήσαμε μια επιστημονική επιτροπή που περιλαμβάνει αρχιτέκτονες, ειδικούς της ιστορίας της τέχνης και πολιτικούς μηχανικούς.
Θα συναντηθούμε με εταιρείες που κρίνονται κατάλληλες από την επιστημονική επιτροπή καθώς ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό. Υποθέτω ότι θα ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο, εάν υπάρχουν διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι”.
Ο κ. Βίγκας κρατά χαμηλούς τόνους για τη μεγάλη προσπάθεια που μόλις τώρα αρχίζει. Κι αυτό, διότι η πρώτη έγκριση αναφέρεται όχι στο σύνολο του έργου, αλλά σε ένα μικρό μέρος του:
“Τελείωσε με επιτυχία η φάση του σχεδίου για την ανακαίνιση του μικρού κτιρίου, δίπλα στο κεντρικό κτίριο, όπου φιλοξενείτο το σχολείο του Ορφανοτροφείου. Είναι κτίριο 1.000 τ.μ. και ζητήσαμε άδεια γι’ αυτό ώστε να λειτουργήσει ως ”πιλότος” για το έργο.
Το σχέδιο προβλέπει κατασκευή δύο ξενώνων για τους διευθύνοντες του έργου, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρεύμα, νερό, ούτε καν τουαλέτες στον χώρο. Σε ένα μήνα από τώρα θα έχουμε έτοιμο τον φάκελο για να διενεργήσουμε διαγωνισμό ώστε να μπει στις ράγες το έργο”.
Με πληροφορίες από: Ant1News
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr