Σε πένθος έχει βυθιστεί η Ισπανία, καθώς η Βαλένθια μετρά πληγές και νεκρούς, μετά από μια εφιαλτική κακοκαιρία.
Στην ιβηρική χώρα άπαντες περιμένουν με αγωνία να μάθουν το οριστικό μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η καταιγίδα, η οποία ξέσπασε την Τρίτη (29/10).
Σύμφωνα με την El Pais, πρόκειται ήδη για μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της Ισπανίας.
Κατά το ίδιο Μέσο, υπάρχουν τουλάχιστον 95 νεκροί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τεσσάρων παιδιών και δεκάδες αγνοούμενοι.
Οδηγοί πέρασαν ώρες στα αυτοκίνητά τους εγκλωβισμένοι, πολίτες έμειναν στις ταράτσες των σπιτιών τους για να γλιτώσουν και ολόκληρες πόλεις πλημμύρισαν.
Επιπλέον, αποκόπηκαν σιδηροδρομικές γραμμές και δρόμοι, ενώ τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή είναι πρωτοφανή. Μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης, 115.000 άνθρωποι εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ρεύμα και 120.000 παραμένουν χωρίς τηλέφωνο.
Ισπανία: Τριήμερο εθνικό πένθος
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει ενεργοποιήσει ένα γραφείο κρίσης και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.
Η κακοκαιρία έχει επηρεάσει κυρίως την επαρχία της Βαλένθια, αλλά ζημιές και προβλήματα σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές: στη Μίρα της Κουένκα μια 88χρονη πέθανε μετά από υπερχείλιση ποταμού και στο Λετούρ του Αλμπαθέντε βρέθηκε το πτώμα μίας ακόμα γυναίκας.
Στην ευρύτερη περιοχή αναζητούνται πέντε αγνοούμενοι.
Ένας 71χρονος βρετανικής υπηκοότητας που είχε διασωθεί στη Μάλαγα, όπου οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες την Τρίτη, πέθανε επίσης από καρδιακή προσβολή ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο.
Να τονιστεί ότι η σιδηροδρομική κυκλοφορία υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Βαλένθια έχει διακοπεί, όπως και η κυκλοφορία των τρένων μεταξύ Βαλένθια και Βαρκελώνης, και θα παραμείνει έτσι, τουλάχιστον καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης.
Το βράδυ της Τετάρτης (30/10), αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την ταυτότητα δύο σορών που βρέθηκαν το πρωί στην Παϊπόρτα, της Λούρδης Μαρίας Γκαρθία, 34 ετών, και του μωρού της, ενός κοριτσιού τριών μηνών.
Υπεύθυνη η κλιματική αλλαγή;
Οι φονικές πλημμύρες που έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 95 ανθρώπους στην Ισπανία προκλήθηκαν από ένα καταστροφικό καιρικό φαινόμενο στο οποίο ο ψυχρός και θερμός αέρας συναντώνται και δημιουργούν ισχυρά σύννεφα βροχής, ένα μοτίβο που πιστεύεται ότι εμφανίζεται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το φαινόμενο είναι γνωστό τοπικά ως DANA, ένα ισπανικό ακρωνύμιο για το απομονωμένο κοίλωμα σε μεγάλο υψόμετρο, και σε αντίθεση με τις κοινές καταιγίδες ή θύελλες, μπορεί να σχηματιστεί ανεξάρτητα από πολικά ή υποτροπικά ρεύματα αερίων μαζών.
Όταν ψυχρός αέρας πνέει πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου, προκαλεί την άνοδο θερμότερου αέρα γρήγορα και τον σχηματισμό πυκνών σύννεφων, γεμάτων νερό, που μπορούν να παραμείνουν στην ίδια περιοχή για πολλές ώρες, αυξάνοντας τις καταστροφικές τους δυνατότητες.
Το φαινόμενο προκαλεί ορισμένες φορές έντονη χαλαζόπτωση και ανεμοστρόβιλους όπως φάνηκε αυτή την εβδομάδα, λένε μετεωρολόγοι.
Η ανατολική και η νότια Ισπανία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο φαινόμενο λόγω της θέσης τους μεταξύ Ατλαντικού Ωκεανού και Μεσογείου. Ζεστές, υγρές αέριες μάζες και ψυχρές μάζες συναντώνται σε μια περιοχή όπου τα βουνά ευνοούν τον σχηματισμό σύννεφων καταιγίδας και βροχοπτώσεων.
Το DANA αυτής της εβδομάδας ήταν μία από τις τρεις πιο έντονες τέτοιες καταιγίδες τον περασμένο αιώνα στην περιοχή της Βαλένθια, δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Aemet.
«Οι προβλέψεις ήταν σύμφωνες με αυτό που συνέβη. Αλλά σε μια περιοχή μεταξύ Ουτιέλ και Τσίβα στην επαρχία της Βαλένθια, η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 300 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε αυτήν την περιοχή, τα συστήματα καταιγίδων σχηματίστηκαν και αναδημιουργούνταν συνεχώς”, εξήγησε.
Ενώ οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αναλυθούν όλα τα δεδομένα για να διαπιστωθεί εάν το συγκεκριμένο DANA προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο και οι θερμότερες και υγρότερες ατμοσφαιρικές συνθήκες συμβάλλουν στη δημιουργία συχνότερων ακραίων επεισοδίων.
«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα στο πόδι, εκτός από το ότι στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, αυτού του είδους τα γεγονότα θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα», δήλωσε ο Ισπανός μετεωρολόγος και ερευνητής δρ Ερνέστο Ροντρίγκεθ Καμίνο.
Πριν επινοηθεί ο όρος DANA στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κάθε δυνατή βροχόπτωση το φθινόπωρο, χαρακτηριστικό του μεσογειακού κλίματος, συνηθιζόταν η δημοφιλής ονομασία “gota fria” (ψυχρή σταγόνα) στην Ισπανία και σε μέρη της Γαλλίας. Ο όρος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως στην καθομιλουμένη.
Η προέλευσή του χρονολογείται από το 1886 όταν Γερμανοί επιστήμονες εισήγαγαν την ιδέα του “kaltlufttropfen”, ή σταγόνα ψυχρού αέρα, για να περιγράψουν την αναταραχή σε μεγάλο υψόμετρο αλλά χωρίς εμφανή αντανάκλαση στην επιφάνεια.
Η Aemet λέει ότι η έννοια των ψυχρών σταγόνων είναι ξεπερασμένη και ορίζει το DANA ως ένα κλειστό κοίλωμα σε μεγάλο υψόμετρο που έχει απομονωθεί και διαχωριστεί από έναν συσχετιζόμενο αεροχείμαρρο. Η Aemet λέει ότι τα DANA ορισμένες φορές παραμένουν στάσιμα ή ακόμη και κινούνται προς τα πίσω, από την ανατολή προς τη δύση.
Πηγή φωτογραφιών | El Pais
Ειδήσεις σήμερα:
- Αυστραλοί μαθηματικοί κατέρριψαν το «παράδοξο του σοφού πιθήκου». Τι υπολόγισαν
- Η αντιτρομοκρατική ερευνά την έκρηξη σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους. Ένας νεκρός και μια τραυματίας. Βρέθηκε όπλο
- Υπόθεση αδελφών Μενέντεζ. Ζητούν χάρη από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας να αποφυλακιστούν πριν τα Χριστούγεννα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr