10 Σεπτεμβρίου 1972. Το χρονόμετρο ρυθμίζεται και πάλι ώστε να δείχνει τρία δευτερόλεπτα. Η μπάλα είναι στην κατοχή των Σοβιετικών, οι οποίοι ετοιμάζονται να επαναλάβουν την ίδια φάση για τρίτη φορά.
Οι Αμερικανοί μπερδεμένοι, αφού λίγες στιγμές πριν πανηγύριζαν το χρυσό μετάλλιο, βλέπουν την μπάλα να προσγειώνεται στο καλάθι. Το σκορ δεν ήταν πια υπέρ τους. Η αναμέτρηση μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης στο Μόναχο το 1972 θεωρείται ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους αγώνες μπάσκετ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η πολιτική αντιπαλότητα των δύο χωρών, που εν μέσω Ψυχρού Πολέμου βρισκόταν στα ύψη, αναπόφευκτα είχε μεταφερθεί και στο παρκέ. Από τη μία, οι Σοβιετικοί ήθελαν να ανακόψουν την αήττητη πορεία των ΗΠΑ που στις τελευταίες επτά Ολυμπιάδες είχαν ισάριθμα χρυσά μετάλλια. Από την άλλη, οι Αμερικανοί ήθελαν να διατηρήσουν τα πρωτεία.
Ο τελικός των 3 δευτερολέπτων
Αν και από τα πρώτα λεπτά το ματς έδειχνε αμφίρροπο, οι Σοβιετικοί διατηρούσαν σταθερά ένα προβάδισμα 4-8 πόντων στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Έξι λεπτά πριν από τη λήξη, η διαφορά στο σκορ ήταν και πάλι στους 8 πόντους υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Τότε, οι Αμερικανοί άλλαξαν τακτική.
Μερικές καλές επιθέσεις και εύστοχες βολές τους έφεραν στο 48-49 λίγο πριν την εκπνοή. Στο χρονόμετρο απέμεναν 3 δευτερόλεπτα και ο διαιτητής είχε σφυρίξει φάουλ για τις ΗΠΑ. Ο Νταγκ Κόλλινς κλήθηκε να εκτελέσει τις βολές. Ευστοχώντας εις διπλούν, έφερε τη χώρα του έναν πόντο μπροστά. ΗΠΑ-Σοβιετική Ένωση 50-49.
Ο Ζαρμουχαμέντοφ επανέφερε τη μπάλα και το ρολόι άρχισε να τρέχει. Ένα δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη, η μπάλα βρισκόταν στο κέντρο του γηπέδου και οι Αμερικανοί είχαν ήδη αρχίσει να πανηγυρίζουν. Τότε, ο διαιτητής διέκοψε το ματς.
Ο προπονητής των Σοβιετικών είχε αιτηθεί τάιμ-άουτ την ώρα που ο Κόλλινς έριχνε τις βολές, όμως από λάθος συνεννόηση δεν δόθηκε ποτέ. Παρά τις διαμαρτυρίες της άλλης πλευράς, το τάιμ-άουτ δόθηκε καθυστερημένα. Έτσι, λίγα λεπτά αργότερα, ο Εντέσκο ετοιμαζόταν να επαναφέρει ξανά την μπάλα.
Το παιχνίδι άρχισε, αλλά πριν προλάβουν να κάνουν κίνηση για επίθεση, ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης. Ο πάγκος των ΗΠΑ για ακόμη μία φορά σηκώθηκε για να πανηγυρίσει. Και πάλι όμως, ο διαιτητής τους ανέκοψε.
Το χρονόμετρο δεν είχε ρυθμιστεί στα τρία δευτερόλεπτα κι έτσι, η φάση έπρεπε να επαναληφθεί με τον σωστό χρόνο.
Οι διαμαρτυρίες των Αμερικανών αυτή τη φορά ήταν πιο έντονες, όμως εν τέλει μπήκαν στο παρκέ και υπάκουσαν στις οδηγίες.
Η τρίτη επαναφορά των Σοβιετικών ήταν και η πιο πετυχημένη. Με μία μακρινή πάσα, ο Εντέσκο βρήκε τον Μπέλοφ που βρισκόταν κάτω από το καλάθι. Το σουτ του ήταν εύστοχο, η κόρνα της λήξης σφύριξε και το τελικό σκορ διαμορφώθηκε σε 50-51. Αυτοί που πανηγύριζαν πλέον ήταν οι Σοβιετικοί.
Πολλοί από τους θεατές, αλλά και από τους παίκτες ακόμη, κοιτούσαν μπερδεμένοι προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί. Ο πάγκος των ΗΠΑ υπέβαλε αμέσως ένσταση, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε. Η αμερικανική αποστολή αποχώρησε διαμαρτυρόμενη και δεν δέχθηκε να παραστεί στη βράβευση, ούτε να παραλάβει το ασημένιο μετάλλιο.
Τα ΜΜΕ, αλλά και οι αμερικανοί φίλαθλοι δεν δέχθηκαν ποτέ την ήττα. Οι παλαίμαχοι σήμερα παίκτες θυμούνται ακόμη τους Ολυμπιακούς του ’72 ως τη διοργάνωση του «κλεμμένου χρυσού». Χαρακτηριστικά, ο Κένεθ Ντέιβις, ένας από τους μπασκετμπολίστες-πρωταγωνιστές της βραδιάς της 10ης Σεπτεμβρίου του 1972, έχει αποκαλύψει ότι στη διαθήκη του υπάρχει ο εξής όρος:
«Με τον θάνατό μου, ζητώ από τη γυναίκα μου, Ρίτα, τα παιδιά μου, Τζιλ και Μπράιαν, και τους απογόνους τους, να μην αποδεχθούν ποτέ ένα αργυρό μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο της Δυτικής Γερμανίας».
Δείτε το βίντεο από τα τελευταία 3 δευτερόλεπτα του ιστορικού αγώνα:
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ένα καταπληκτικό βίντεο του 1904 που δείχνει γυναίκες να παίζουν μπάσκετ. Με φοιτητικές στολές, δαντέλες, τσόκαρα και δικαίωμα για 3 τρίπλες, γιατί «οι γυναίκες ήταν ευάλωτες»
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr