Τρία κομμάτια ωμού κρέατος ήταν αυτά που καθόρισαν το σημείο που θα χτιζόταν το παλάτι του Όθωνα. Γιατί τα ανάκτορα δεν χτίστηκαν στην Ακρόπολη

Τρία κομμάτια ωμού κρέατος ήταν αυτά που καθόρισαν το σημείο που θα χτιζόταν το παλάτι του Όθωνα. Γιατί τα ανάκτορα δεν χτίστηκαν στην Ακρόπολη
Είναι τρελοί αυτοί οι Βαυαροί! Έχτισαν το παλάτι του Όθωνα,εκεί που δεν σάπιζαν τα κρέατα, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται η σημερινή Βουλή των Ελλήνων.

Ο λόγος ήταν ότι ο Όθωνας και κυρίως ο πατέρας του Λουδοβίκος Α’ της Βαυαρίας, που θα χρηματοδοτούσε το έργο, ήθελαν να βρίσκεται στο πιο υγιεινό μέρος της Αθήνας.

Έτσι, τοποθέτησαν τρία κομμάτια κρέας σε διαφορετικά σημεία που είχαν επιλεγεί και είπαν ότι εκεί που θα σαπίσει πιο αργά, θα κτιστεί το νέο ανάκτορο.

Το κομμάτι κρέας που σάπισε τελευταίο, ήταν στον λόφο του Αγίου Αθανασίου, δηλαδή στη σημερινή θέση του κτιρίου.

1929-30 PHOTO 19

Οι Βαυαροί έχτισαν το παλάτι του Όθωνα,εκεί που δεν σάπιζαν τα κρέατα, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται η σημερινή Βουλή των Ελλήνων.

Έλλειψη χρημάτων και αλλαγή σχεδίων

Στις 26 Φεβρουαρίου 1836, ο Λουδοβίκος ήρθε στην Αθήνα και θεμελίωσε το ανάκτορο, τα σχέδια του οποίου είχε επιμεληθεί ο βαυαρός αρχιτέκτονας της Βασιλικής Αυλής, Φρειδερίκος Φον Γκέρτνερ.

Τα σχέδια όμως δεν τηρήθηκαν κατά γράμμα, καθώς τα χρήματα δεν έφτασαν και έτσι το παλάτι υπέστη αρκετές τροποποιήσεις για να μη μείνει ημιτελές.

Η αρχική πρόταση του αρχιτέκτονα ήταν να κατασκευασθεί το βασιλικό κτίριο στην Ακρόπολη, αλλά συνάντησε την άρνηση του Λουδοβίκου που δήλωνε αρχαιολάτρης.

anaktora

Στις 26 Φεβρουαρίου 1836, ο Λουδοβίκος ήρθε στην Αθήνα και θεμελίωσε το ανάκτορο

Μέχρι να ολοκληρωθεί το παλάτι, ο Όθωνας έμενε αρχικά στην παρακείμενη οικία του Αλέξανδρου Κοντοσταύλου και στη συνέχεια στο αρχοντικό του Δεκόζη Βούρου, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ο Όθων και η Αμαλία έμειναν σ’ αυτό το “Παλιό Παλάτι”, όπως το αποκαλούσαν αργότερα οι Αθηναίοι, από το 1836 μέχρι το 1843 και διαμόρφωσαν μάλιστα και ένα κήπο μπροστά στο παλάτι, από τον οποίο προήλθε ο σημερινός κήπος της Πλατείας Κλαυθμώνος.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η πλατεία που άλλαξε οκτώ ονομασίες και ταυτίστηκε με τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους. Εκεί έγινε η πρώτη ληστεία στην Ελλάδα με την μέθοδο του ριφιφί κατά του υπ. Οικονομικών… 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr