Είναι χτισμένη στο άνοιγμα ενός φυσικού σπηλαίου ενός απόκρημνου βράχου σε υψόμετρο 899 μέτρων. Πρόκειται για την αρχαιότερη μονή της Ελλάδας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική επανάσταση.
Ο λόγος για το Μέγα Σπήλαιο που χτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο, οι οποίοι έφτασαν σε αυτό το σπήλαιο με τη βοήθεια μιας βοσκοπούλας από τη Ζαχλωρού, της Ευφροσύνης.
Σύμφωνα με την παράδοση, η Ευφροσύνη ανακάλυψε με τη βοήθεια του τράγου της, που πήγαινε μέσα στο σπήλαιο να πιει νερό από την πηγή, την Ιερή Εικόνα, που αναζητούσαν οι μοναχοί.
Τότε, οι δύο μοναχοί έχτισαν τη μονή με τη βοήθεια των πιστών που πήγαιναν στο σπήλαιο για να προσκυνήσουν. Η πηγή όπου βρέθηκε η εικόνα ονομάστηκε «η Πηγή της Κόρης» και η Ευφροσύνη τιμήθηκε ως Αγία.
Η μονή καταστράφηκε τέσσερις φορές από πυρκαγιά, όμως ξαναχτίστηκε και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα. Εκεί διαδραματίστηκε το 1827 η περίφημη μάχη στο Μέγα Σπήλαιο, όπου ο Ιμπραήμ με 4.000 Οθωμανούς και τον Νενέκο, επικεφαλής 2.000 προσκυνημένων πολιόρκησαν τη μονή. Ο Ιμπραήμ έστειλε δύο επιστολές στους ηγούμενους, με τις οποίες ζητούσε την παράδοση τους έναντι μεγάλων ανταλλαγμάτων.
Όμως, οι μοναχοί είχαν ήδη ζητήσει τη βοήθεια του Κολοκοτρώνη, ο οποίος έστειλε τους Πλαπούτα, Πετζεμά, Νοταρά και Γενναίο με μεγάλο στράτευμα προς τον Χελμό.
Η απάντηση του ηγούμενου και των μοναχών ήταν η εξής:
“Υψηλότατε αρχηγέ των Οθωμανικών αρμάτων, χαίρε.
Ελάβαμεν το γράμμα σου και είδομεν τα όσα γράφεις, ηξεύρομεν πως είσαι εις τον κάμπον των Καλαβρύτων πολλάς ημέρας και ότι έχεις όλα τα μέσα του πολέμου. Ημείς δια να προσκυνήσωμεν είναι αδύνατον, διότι είμεθα ορκισμένοι εις την πίστιν μας, ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνωμεν πολεμούντες και κατά το αΐνι μας δεν γίνεται να χαλάση ο ιερός όρκος της πατρίδος μας. Σε συμβουλεύουμε όμως να υπάγης να πολεμήσης σε άλλα μέρη, διότι, αν έλθης εδώ να μας πολεμήσης και μας νικήσης, δεν είναι μεγάλον κακόν, διότι θα νικήσης παπάδες, αν όμως νικηθής, το οποίον ελπίζομεν άφευκτα, με την δύναμιν του Θεού, διότι έχομεν και θέσιν δυνατήν και θα είναι εντροπή σας και τότε οι Έλληνες θα εγκαρδιωθούν και θα σε κυνηγούν πανταχού. Ταύτα σε συμβουλεύομεν και ημείς, κάμε ως γνωστικός το συμφέρον σου, έχομεν και γράμματα από την βουλήν και από τον αρχιστράτηγον Θεόδωρον Κολοκοτρώνην, ότι εις πάσαν περίπτωσιν πολλήν βοήθειαν θα μας στείλη, παλληκάρια και τροφάς και ότι ή θα ελευθερωθώμεν τάχιστα ή θα αποθάνωμεν κατά τον ιερόν όρκον της Πατρίδος μας.
ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ
Ο ηγούμενος και συν εμοί παπάδες και καλόγεροι τη 22 Ιουνίου 1827, Μέγα Σπήλαιον”.
Ακολούθησε σκληρή μάχη με τους μοναχούς να εφορμούν με θάρρος ενάντια στον στρατό του Ιμπραήμ.. Οι Τούρκοι έχασαν 300 άντρες, δεν κατάφεραν να κατακτήσουν τη Μονή και επέστρεψαν στην Τριπολιτσά. Κοντά στη Μονή βρίσκεται και η Ζαχλωρού, όπου γυρίστηκαν διάσημες σκηνές από τις ταινίες «ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας», η « Γκόλφω» αλλά και σκηνές της ταινίας «Αστέρω» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 623 μέτρων στις πλαγιές του φαραγγιού του Βουραϊκού, το οποίο έχει μήκος 20 χιλιομέτρων. Θα μπορούσαν να λέγονται και “Μετέωρα της Αχαίας” εξαιτίας των απόκρημνων βράχων που μοιάζουν να αιωρούνται. Είναι ένα γραφικό χωριό με πετρόχτιστα κτίρια και πλούσια παράδοση.
Κρυμμένο μέσα στην πυκνή βλάστηση του φαραγγιού συνδέθηκε με μια από τις μεγαλύτερες κτηνωδίες των Γερμανών κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Κατά την “επιχείρηση Καλάβρυτα” της Βέρμαχτ η Άνω και η Κάτω Ζαχλωρού παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ εκτελέστηκαν 19 άντρες. Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί οδήγησαν τους 9 άντρες που βρήκαν στην Κάτω Ζαχλωρού στις γραμμές του Οδοντωτού και τους δολοφόνησαν πισώπλατα.
Ο περίφημος οδοντωτός περνάει μέσα από το φαράγγι και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1889 από την κυβέρνηση του Τρικούπη. Ήταν ο πρώτος οδοντωτός σιδηρόδρομος της Ελλάδας και χρειάστηκε 7 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Συνέδεε το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα και περνούσε από ορεινά σημεία, μέσα από το φαράγγι, διασχίζοντας σήραγγες και γέφυρες.
Μια από τις γέφυρες βρίσκεται μπροστά από το χωριό Ζαχλωρού. Το όνομά του χωριού προέρχεται από τη λέξη “Ζάγκλορο” που στα Σλάβικα σημαίνει “πίσω από τα βουνά”, καθώς οι πρώτοι κάτοικοι ζούσαν μέσα σε σπηλιές. Ο οικισμός δημιουργήθηκε από κυνηγημένους Ηπειρώτες την εποχή της τουρκοκρατίας σε μια έκταση που τους διατέθηκε από τη Μονή του Μέγα Σπηλαίου.
Δείτε από ψηλά την Μονή του Μέγα Σπηλαίου στο βίντεο του συνεργάτη μας Up Drones:
Ειδήσεις σήμερα:
- Κεφαλονιά. 42χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Τι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που αποσύρει ξανά ο Τραμπ. Ποιες οι συνέπειες
- Μαρινέλλα. Παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 113 ημέρες νοσηλείας
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ