Η βρετανή υπήκοος Μπέττυ Μπάρλετ-Αμπατιέλου, δασκάλα και δημοσιογράφος από την Ουαλία, ήταν η δυναμική σύζυγος του έλληνα κομμουνιστή και ναυτεργάτη Αντώνη Αμπατιέλου.
Ο Αμπατιέλος ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η βρετανική κυβέρνηση τον τίμησε ως ήρωα της αντίστασης κατά του ναζισμού. Το 1947 όμως συνελήφθη στην Ελλάδα και καταδικάστηκε για κομμουνιστική δράση. Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια χάρη στον αγώνα συμπαράστασης των ναυτεργατών και τις κινητοποιήσεις που οργάνωνε η σύζυγός του.
Η Μπέττυ Αμπατιέλου προσπάθησε να δει τη βασίλισσα Φρειδερίκη όταν η τελευταία βρέθηκε στο Λονδίνο το 1963, με σκοπό να της δώσει υπόμνημα για την απελευθέρωση του συζύγου της και των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα. Η Φρειδερίκη την αγνόησε και η Αμπατιέλου, μαζί με πολλούς Κύπριους φοιτητές, προσπάθησε να την πλησιάσει.
Δημιουργήθηκε αναταραχή και στην Αθήνα διαδόθηκε η φήμη ότι η Αμπατιέλου χαστούκισε τη Φρειδερίκη.
Ανεξάρτητα από την ακρίβεια της είδησης, πολλοί χάρηκαν όταν την άκουσαν.
Η Φρειδερίκη, λόγω της εξουσίας της, είχε αρκετούς φίλους, όμως λόγω του χαρακτήρα της είχε κάνει περισσότερους εχθρούς.
Πολλοί ήταν εκείνοι που θα ήθελαν να της ρίξουν ένα ηχηρό χαστούκι ή έστω να της το είχε ρίξει η Αμπατιέλου…
Βασιλικοί γάμοι και ταξίδι στο Λονδίνο
Στις 20 Απριλίου 1963 η Φρειδερίκη φτάνει ανεπίσημα, χωρίς τον βασιλιά Παύλο, στη βρετανική πρωτεύουσα μαζί με την κόρη της, πριγκίπισσα Ειρήνη. Η Φρειδερίκη βρίσκεται εκεί για να παρευρεθεί στους γάμους της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας του Κεντ, συγγενούς του Έλληνα βασιλιά. Λίγο μετά την άφιξή της στο Λονδίνο θα δοκιμάσει την πρώτη ψυχρολουσία, καθώς αποδοκιμάζεται από Ελληνοκύπριους διαδηλωτές. Η Φρειδερίκη ξεπερνά γρήγορα αυτό το πρώτο μικρό σοκ και καταλύει στο αγαπημένο της ξενοδοχείο, το «Claridge’s».
«Απελευθερώστε τον σύζυγόν μου»
Η βασίλισσα της Ελλάδας με την κόρη της ετοιμάζονται για το καθιερωμένο “shopping therapy”.
Στην είσοδο του ξενοδοχείου διαμαρτύρονται δώδεκα διαδηλωτές, με επικεφαλής τη Μπέττυ Αμπατιέλου.
Η δυναμική σύζυγος του φυλακισμένου Έλληνα αγωνιστή κρατάει ένα πλακάτ που γράφει: «Βασίλισσα Φρειδερίκη, απελευθερώστε τον σύζυγόν μου».
Η Φρειδερίκη δεν ήξερε βέβαια για ποιον από τους χιλιάδες συζύγους που βρίσκονταν στις φυλακές και στις εξορίες ζητούσαν τη βοήθειά της. Σύντομα όμως θα το μάθαινε.
Ο Αντώνης Αμπατιέλος, ο «Τόνι», όπως τον αποκαλούσαν οι Βρετανοί όταν συνεργάζονταν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οργανώνοντας εμπορικές νηοπομπές κατά του ναζισμού, είχε συμπληρώσει 16 χρόνια στη φυλακή και δεν διαφαινόταν καμία προοπτική αποφυλάκισης του, παρόλο που η Ελλάδα αντιμετώπιζε τη διεθνή κατακραυγή για τους πολιτικούς κρατουμένους.
Όταν η Φρειδερίκη και η Ειρήνη βγαίνουν από το ξενοδοχείο, η Αμπατιέλου τις πλησιάζει και ζητάει από τη βασίλισσα να δεχτεί μια επιστολή διαμαρτυρίας.
Η Φρειδερίκη αρνείται να την παραλάβει.
Η Αμπατιέλου τότε την πιάνει από τους ώμους και την πιέζει να την δεχτεί, αλλά ο αστυνομικός φρουρός της Φρειδερίκης τραβάει την Αμπατιέλου και τότε δημιουργείται ένταση με τους υπόλοιπους διαδηλωτές.
Η έντρομη Φρειδερίκη καταφέρνει να ξεφύγει μαζί με την Ειρήνη και το σκάνε τρέχοντας σε ένα στενό.
Μετά από λίγα μέτρα βλέπουν ότι ο δρόμος είναι αδιέξοδος και πανικόβλητες χτυπάνε στην τύχη ένα κουδούνι. Έκπληκτη ανοίγει την πόρτα μια Αμερικανίδα ηθοποιός.
«Είμαι η βασίλισσα της Ελλάδας και με κυνηγούν! Σας παρακαλώ, αφήστε με να μπω!» ακούει την Φρειδερίκη να της λέει.
Κολακευμένη από την αναπάντεχη βασιλική επίσκεψη στο «φτωχικό» της, η ηθοποιός προσφέρει τη φιλοξενία της μέχρι να λήξει η ένταση.
Μετά από λίγη ώρα η Φρειδερίκη άνοιξε την πόρτα και βγήκαν από το σπίτι. Ακόμα όμως δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι με την άρνησή της να παραλάβει την επιστολή της Αμπατιέλου είχε ανοίξει την πόρτα που οδηγούσε σε πολιτική κρίση και παλλαϊκές αντιδράσεις εναντίον του θρόνου.
Το βράδυ είχε πλέον ξεπεράσει την ταραχή της και δείπνησε σε κινέζικο εστιατόριο μαζί με την κόρη της και την ανιψιά της. Όπως έγραψε η Ντέιλι Εξπρές, η κινέζικη γαστρονομία ήταν ένα βασιλικό έθιμο όταν η οικογένεια βρισκόταν στο Λονδίνο. Η ειρωνεία ήταν προφανής, αφού την ίδια εποχή στην Ελλάδα χιλιάδες Έλληνες μετανάστευαν για να μην πεθάνουν από την πείνα. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι οι τρεις βασιλικές γυναίκες έφαγαν μπριζολάκια, γαρίδες, ψαρόσουπα και ρύζι. Δυστυχώς η εφημερίδα δεν έγραψε τι ήπιαν και έτσι δεν μπορούμε να δώσουμε και αυτή την «σημαντική» πληροφορία…
«Ακάλυπτη βασίλισσα»
Την επόμενη μέρα οι φιλοβασιλικές εφημερίδες στην Ελλάδα έγραψαν ότι η βασίλισσα δέχτηκε επίθεση από ομάδα κομμουνιστών και κατηγόρησαν γι’ αυτό την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, θεωρώντας ότι η αστυνομική προστασία της Φρειδερίκης και της Ειρήνης ήταν τελείως ανεπαρκής. Η φήμη που διαδόθηκε στην Αθήνα ήταν ότι η Αμπατιέλου χαστούκισε τη βασίλισσα!
Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ κάλεσε αμέσως τον πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθεί επισήμως. Ο διπλωμάτης προτίμησε να «αρρωστήσει» κι έστειλε έναν σύμβουλο της πρεσβείας. Ο Αβέρωφ αρκέστηκε σε μια κομψή διαμαρτυρία. Ο φιλοβασιλικός τύπος χαρακτήρισε μεν τη στάση του φιλική, κατέληγε όμως στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή άφησε «ακάλυπτη τη βασίλισσα». Ο διαμαρτυρίες πάντως έπιασαν τόπο. Οι Βρετανοί δεν αύξησαν τη φρουρά, ενώ στο Λονδίνο θα ξημέρωναν κι άλλες άσχημες μέρες για τη βασίλισσα των Ελλήνων.
ΠΗΓΗ: βιβλίο “Ιστορίες από τη Μηχανή του Χρόνου”,
Χρίστος Βασιλόπουλος, Δημήτρης Πετρόπουλος, Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Φρειδερίκη, η Βασίλισσα της Ελλάδας, που προκαλούσε τα πάθη : «Γενναιόδωρη και τσιγκούνα, δολοπλόκα και δημιουργική». Άγνωστες ιστορίες από την δράση της…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr