Η εκστρατεία της Τυνησίας αποτέλεσε την πρώτη επιχείρηση των νεοϊδρυθέντων ειδικών δυνάμεων της χώρας μας. Ο Ιερός Λόχος ιδρύθηκε το 1942 και αποτελούνταν από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Διοικητής της μονάδας ήταν ο Χριστόδουλος Τσιγάντες.
Ο Ιερός Λόχος, λόγω των στενών σχέσεων του διοικητή του με μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, άρχισε να εκπαιδεύεται με τους επίλεκτους του Βρετανικού Στρατού (SAS) στην Παλαιστίνη. Το προσωπικό του αποτελούνταν από απότακτους του κινήματος του 1935 και εκπαιδεύτηκε σε ειδικές επιχειρήσεις και στον χειρισμό ελαφρών και βαρέων οχημάτων.
Ο Ιερός λόχος αρχικά εγκαταστάθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης. Εξαιτίας των βαρύτατων απωλειών των γαλλικών ειδικών δυνάμεων, μετά από εντολή του στρατάρχη Μοντγκόμερι, συνενώθηκε με τις γαλλικές δυνάμεις του στρατηγού Λεκλέρ και εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο. Εκεί το ελληνικό τμήμα ανέλαβε τις πρώτες του αποστολές.
Τον Φεβρουάριο του 1943 τμήμα του ιερού λόχου ενεπλάκη για πρώτη φορά σε μάχη με τις γερμανικές δυνάμεις στη τοποθεσία Κσάρ Κασίν. Η σύγκρουση ήταν πολύ σκληρή, οι Γερμανοί επιτέθηκαν με σφοδρότητα στα ελληνικά τμήματα και ένας αξιωματικός, ο ανθυπολοχαγός Καλαμίδης συνελήφθη αιχμάλωτος. Ωστόσο, τα ελληνικά τμήματα, αφού ενισχύθηκαν κατάλληλα, εκτέλεσαν αντεπίθεση, αναγκάζοντας τον εχθρό σε σύμπτυξη.
Η νίκη στο Κσαρ Κασίν ήταν η πρώτη επιτυχής μάχη των ελληνικών ειδικών δυνάμεων στην ιστορία.
Τον Μάρτιο του 1943 ο γερμανικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή Κσάρ Ριλάν, όπου είχαν οργανωθεί σε θέση άμυνας ισχυρές δυνάμεις του Ιερού Λόχου. Οι ιερολοχίτες αιφνιδιάσθηκαν και καθηλώθηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις, ενώ μετά από σφοδρή σύγκρουση αναγκάστηκαν να συμπτυχθούν. Ωστόσο, χάρη στην άμεση επέμβαση της Βρετανικής Αεροπορίας, το μέτωπο σταθεροποιήθηκε.
Το τέλος της ημέρας βρήκε τον Ιερό Λόχο να μετρά τις πρώτες του απώλειες, συνολικά τρεις αγνοούμενους. Την 19η Μαρτίου ο Ιερός Λόχος εκτέλεσε καταδρομικές επιχειρήσεις στα μετόπισθεν του εχθρού και εκεί είχε και τον πρώτο του νεκρό, τον ΔΕΑ Λαφογιάννη, ο οποίος σκοτώθηκε πίσω από τις γερμανικές γραμμές.
Στις 3 Απριλίου ο Ιερός Λόχος εντάχθηκε στη δύναμη της 2ης μεραρχίας πεζικού του Νεοζηλανδικού Στρατού. Ανέλαβε την εκτέλεση επίθεσης στην τοποθεσία Ουάντι Ακαρίτ, η οποία εκδηλώθηκε στις 6 Απριλίου 1943. Οι Γερμανοί προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, ωστόσο χάρις στον επαγγελματισμό και την άρτια εκπαίδευση των ιερολοχιτών ο γερμανικός στρατός αναγκάστηκε σε σύμπτυξη.
Την επόμενη μέρα ο Ιερός λόχος ανέλαβε την καταδίωξη του γερμανικού στρατού σε όλο το μέτωπο ευθύνης του και προήλασε σε ιδιαίτερα δύσβατα σημεία.
Συνέλαβε δεκάδες αιχμαλώτους και κυρίευσε άφθονο πολεμικό υλικό. Στις 8 Απριλίου οι Γερμανοί αντεπιτέθηκαν υποστηριζόμενοι από ισχυρές δυνάμεις τεθωρακισμένων. Την επίθεση απέκρουσε το 10ο Βρετανικό Σώμα Στρατού Τεθωρακισμένων και τα ελληνικά τμήματα κατέλαβαν την πόλη Σούσα, όπου ο δήμαρχος παραδόθηκε στα ελληνικά τμήματα. Έως τις 17 Απριλίου ο Ιερός Λόχος έφτασε σε απόσταση αναπνοής από την Τύνιδα και με διαταγή του στρατάρχη Μοντγκόμερι επέστρεψε στην Αίγυπτο λίγες μέρες μετά.
Η εκστρατεία της Τυνησίας αποτέλεσε την πρώτη και μάλιστα νικηφόρα επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του ελληνικού στρατού, ο οποίος κέρδισε τον σεβασμό των συμμαχικών δυνάμεων. Παράλληλα, έδειξε στους συμμάχους ότι παρά τις διενέξεις που υπήρχαν στις τάξεις τους, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούσαν μια μάχιμη και αξιόλογη και αποτελεσματική δύναμη.
Αρχική φωτογραφία: Τα μοντέλα από την αναπαράσταση του Ιερού Λόχου προέρχονται από την συλλογή του καταστήματος Plastimodellismo Ιπποκράτους 59, Αθήνα.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο αξιωματικός που ήταν επικεφαλής του «Λόχου Επίλεκτων Αθανάτων». Υπήρξε ο πρόδρομος των ΛΟΚ και των ελληνικών ειδικών δυνάμεων. Τσιγάντες ο διοικητής του Ιερού Λόχου
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr