Το 2023, η αμερικανική εφημερίδα New York Times δημοσίευσε μία λίστα με 52 μέρη απ’ όλο τον κόσμο που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.
Στη θέση 39 βρίσκεται ένας ελληνικός προορισμός που μέχρι τώρα δεν είχε τύχει κάποιας διεθνούς αναφοράς, αλλά κίνησε το ενδιαφέρον των Aμερικανών. Ο λόγος για τα Μέθανα.
Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλή και προβεβλημένα όσο η Αίγινα, ο Πόρος, το Αγκίστρι, η Ύδρα και οι Σπέτσες, αλλά προσελκύουν αρκετούς εγχώριους και ξένους τουρίστες.
Από ψηλά μοιάζουν με νησί, αλλά πρόκειται για μια μεγάλη χερσόνησο. Είναι διάσημα κυρίως για τις ιαματικές πηγές τους και τα λουτρά, αλλά “κρύβουν” πολλές ακόμη εκπλήξεις για όποιον αποφασίσει να τα επισκεφθεί.
Καθώς τα Μέθανα βρίσκονται λίγες ώρες έξω από την Αθήνα, αποτελούν ιδανική επιλογή όχι μόνο την καλοκαιρινή σεζόν, αλλά και για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο. Ο Άγιος Γεώργιος, το Βαθύ, ο Φωφλάκας και η Λιμνιώνα είναι μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες της χερσονήσου.
Δείτε τα Μέθανα μέσα από το εντυπωσιακό βίντεο drone του συνεργάτη μας, Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου (Travel Inspiration):
Το αρχαίο λιμάνι, το σπήλαιο Περιστέρι και η Κρασοπαναγιά
Τα Μέθανα, η γενέτειρα της στιχουργού, Λίνας Νικολακοπούλου και του ρεμπέτη, Γιώργου Μπάτη, βρίσκονται σε μία χερσόνησο έκτασης περίπου 44 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στις ακτές του Αργοσαρωνικού. Μια στενή λωρίδα γης συνδέει τα Μέθανα με την Τροιζηνία και την περιοχή της Αργολίδας.
Στη δυτική πλευρά, βρίσκεται το Βαθύ, ένα γραφικό ψαροχώρι με το χαρακτηριστικό λιμάνι που χρησιμοποιείτο από την αρχαιότητα.
Στις μέρες μας, αποτελεί τόπο ελλιμενισμού για κότερα, ιστιοπλοϊκά και σκάφη, καθώς ο κόλπος είναι απάνεμος. Προσφέρεται για θαλασσινούς μεζέδες δίπλα στο κύμα και θέα στον κόλπο της Επιδαύρου.
2,5 περίπου χιλιόμετρα πριν από το Βαθύ, βρίσκεται το αποκαλούμενο “Σπήλαιο Περιστέρι”. Ανακαλύφθηκε το 1973, κατά τη διάνοιξη του παραλιακού δρόμου, και εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 2,5 εκατ. ετών. Έχει μήκος 250 μέτρα και αποτελείται από τρεις θαλάμους.
Στον πρώτο θάλαμο υπάρχει μικρή λίμνη που, για να την περάσει κανείς, χρειάζεται φουσκωτό. Ο δεύτερος θάλαμος είναι γεμάτος βράχους και στον τρίτο υπάρχει και πάλι νερό.
Στους δύο τελευταίους θαλάμους υπάρχουν εντυπωσιακοί σταλαγμίτες, που μοιάζουν με πουλιά που ορθώνουν τα κεφάλια και τα ράμφη τους, εξού και η ονομασία “Περιστέρι”.
Από τους ντόπιους λέγεται ότι το σπήλαιο εκτείνεται μέχρι κάτω από το οροπέδιο Θρονί και πως, σύμφωνα με το θρύλο, μια νεράιδα κατοικούσε εκεί και, όταν βράδιαζε, έβγαινε και άρπαζε τους περαστικούς. Είναι επισκέψιμο, αλλά η περαιτέρω διείσδυση απαιτεί χρήση ειδικού προστατευτικού εξοπλισμού και γνώσεις σπηλαιολογίας.
Στα βορειοδυτικά των Μεθάνων, στο πιο δυσπρόσιτο μέρος της χερσονήσου, βρίσκεται ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο. Ο λόγος για το γραφικό εκκλησάκι της Κρασοπαναγιάς, που ο θρύλος λέει ότι χτίστηκε με κρασί και χώμα.
Τα λουτρά του Παυσανία
Οι ιαματικές πηγές των Μεθάνων, αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας της περιοχής, είναι ονομαστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η συστηματική αξιοποίηση και η οργανωμένη χρήση τους ξεκίνησε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
Όπως και τα νερά στα περίφημα Λουτρά της Κύθνου, έτσι και αυτά στα Μέθανα θεωρούνται ευεργετικά και κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων.
Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα λουτρά του Παυσανία, τα οποία βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου. Την ύπαρξη των ιαματικών πηγών αναφέρει στα κείμενά του ο γεωγράφος Παυσανίας, εξού και το όνομα των λουτρών.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μπουν μέσα σε μία υπαίθρια βοτσαλωτή μπανιέρα, όπου η θερμοκρασία των υδάτων κυμαίνεται γύρω στους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.
Στη νοτιοδυτική πλευρά των Μεθάνων, δίπλα στη μαρίνα όπου προσαράζουν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, βρίσκεται ένα μεγάλο και δημοφιλές υδροθεραπευτήριο με θειούχα, χλωρονατριούχα και φυσικά νερά.
Στην άλλη πλευρά της μαρίνας, βρίσκεται το κατάφυτο νησάκι των Αγίων Αναργύρων με τη χαρακτηριστική ομώνυμη εκκλησία.
Ιαματικές πηγές εντοπίζονται επίσης στον οικισμό Άγιος Νικόλαος, οι οποίες, κατά τον Παυσανία, εμφανίστηκαν επί εποχής Αντιγόνου Β’ του Γονατά (277-240 π.Χ.). Εκεί βρίσκεται και μία μικρή αλλά όμορφη παραλία, την οποία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο drone:
Το ηφαίστειο και η Καμένη Χώρα
Κάθε επισκέπτης των Μεθάνων δεν μπορεί να μην μάθει για την ύπαρξη του περίφημου ηφαιστείου τους. Αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου Σουσάκι – Μέθανα – Μήλος – Σαντορίνη – Νίσυρος, απαριθμεί 30 κρατήρες και διαθέτει σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό, όχι όμως πλήρως ερευνημένο.
Από τους 30 κρατήρες, ο μεγαλύτερος έχει εντοπιστεί στο Θρόνι, πάνω από τον οικισμό Μεγαλοχώρι. Ένας πέτρινος θρόνος βρισκόταν εκεί μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα και ορισμένα κομμάτια του μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου.
Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ιστορικούς και γεωγράφους, το ηφαίστειο των Μεθάνων παρουσίαζε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα από το 276 έως το 239 π.Χ..
Σε αυτή την χρονική περίοδο η λάβα του κατέστρεψε ένα ολόκληρο χωριό, γνωστό σήμερα ως Καμένη ή Καημένη Χώρα. H απότομη πλαγιά βόρεια του οικισμού είναι σκεπασμένη με σκουρόχρωμους όγκους στερεοποιημένης λάβας, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο και άγριας ομορφιάς τοπίο.
Το πυκνό δίκτυο των σηματοδοτημένων μονοπατιών δίνει τη δυνατότητα στους πεζοπόρους να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές των Μεθάνων. Η υψηλότερη κορυφή της χερσονήσου έχει την ονομασία Χελώνα.
Υψώνεται στα 740 μέτρα και ο ορειβάτης μπορεί όχι μόνο να θαυμάσει την υπέροχη θέα προς τη θάλασσα, αλλά και να δει στρογγυλές και παραλληλόγραμμες στέρνες, πιθανότατα της βυζαντινής εποχής.
Η ακρόπολη και το κάστρο του Φαβιέρου
Εκτός από τουριστικό ενδιαφέρον, τα Μέθανα παρουσιάζουν επίσης ιστορικό και αρχαιολογικό. Τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης στη χερσόνησο χρονολογούνται από τη Νεολιθική Εποχή και βρέθηκαν στο λόφο του Παλαιόκαστρου.
Εκεί σώζονται τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων, με τα καλοδιατηρημένα από ηφαιστειακό πέτρωμα τείχη και την πύλη, η οποία χτίστηκε κατά τον 4ο με 3ο αι. π.Χ..
Πολλές αρχαιότητες και απομεινάρια οικισμών της μυκηναϊκής περιόδου έχουν βρεθεί ακόμη σε όλη τη χερσόνησο των Μεθάνων. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται θολωτοί τάφοι, κορινθιακά κιονόκρανα και ειδώλια.
Ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο των Μεθάνων είναι το λεγόμενο κάστρο του Φαβιέρου. Βρίσκεται πάνω στη στενή λωρίδα γης που συνδέει τα Μέθανα με την Τροιζήνα, πάνω σε ένα λόφο ύψους περίπου 80 μέτρων.
Έχει έκταση περί τα 235 τ.μ. και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Η καλύτερα διατηρημένη πλευρά του είναι η νοτιοανατολική, η οποία πλαισιώνεται από δύο κυλινδρικούς πύργους.
Χτίστηκε το 1826, υπό τις διαταγές του Γάλλου φιλέλληνα στρατηγού, Καρόλου Νικολάου Φαβιέρου, πάνω στα ερείπια παλαιών οχυρώσεων που είχαν χτίσει οι Αθηναίοι τον 5ο αι. π.Χ.
Πίσω από το κάστρο, προς τα βορειοδυτικά, υπάρχει ένα μεγάλο πλάτωμα που μάλλον ήταν μέρος της αρχαίας οχύρωσης. Δεν αποκλείεται εκεί να ήταν το κυρίως στρατόπεδο του Φαβιέρου και η οχύρωση να το προστάτευε.
Ο Φαβιέρος διαδραμάτισε καίριο ρόλο στον ανεφοδιασμό των πολιορκημένων της Ακρόπολης μέσω του Ηρωδείου, την περίοδο 1826-27.
Οργάνωσε εκεί το πρώτο ελληνικό τακτικό σώμα στρατού. Από το γεγονός αυτό θεωρείται ότι προήλθε η ονομασία του απέναντι χωριού της Τακτικούπολης Τροιζηνίας.
Με πληροφορίες από: Methana.gr
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration)
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Δημήτρης Χαΐτογλου. Ο πρόεδρος της βιομηχανίας συνέδεσε το όνομα του με τον Μακεδονικό Χαλβά
- Οξεία λευχαιμία η αιτία θανάτου του Μανούσου Μανουσάκη σύμφωνα με την σύζυγο του
- Θάνατος βρεφών Αμαλιάδα. Συνελήφθη για συκοφαντική δυσφήμιση η Ειρήνη Μουρτζούκου στο πλαίσιο αυτοφώρου
- Εντυπωσιακές εικόνες από υδροστρόβιλο στη Ρόδο. Ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές στην Ηλεία
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ