Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, φωτίζει μία άγνωστη πτυχή της ελληνικής πολεμικής ιστορίας. Τη δράση των ελληνικών υποβρυχίων στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αλλά και τις αδιανόητα δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.
Η εκπομπή μεταδίδεται Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY. Σε επανάληψη Κυριακή 31 Οκτωβρίου στις 17.00.
Το 1940, όταν και κηρύχτηκε ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος, τα έξι υποβρύχια που διέθετε η Ελλάδα ήταν πλέον γερασμένα και ξεπερασμένης τεχνολογίας. Έτσι τα πληρώματα χρειάστηκε να πολεμήσουν δύο αντιπάλους. Τις δυνάμεις του Άξονα και την παλαιότητα των σκαφών που έβγαζαν διαρκώς σοβαρές βλάβες.
Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τα ηρωικά κατορθώματα των πληρωμάτων και τις πολεμικές επιτυχίες των υποβρυχίων.
Ο θρυλικός «Παπανικολής» παραμονή Χριστουγέννων του 1940, δέχτηκε 85 βόμβες βυθού μετά την επιτυχημένη επίθεση του σε νηοπομπή και τη βύθιση Ιταλικού πλοίου στον Αυλώνα της Αλβανίας. Αναγκάστηκε να μείνει δύο μέρες στο βυθό για να ξεφύγει από την καταδίωξη.
Το υποβρύχιο «Κατσώνης» γιόρτασε την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1940 βυθίζοντας εχθρικό πλοίο, ρίχνοντας 31 βολές στους Ιταλούς.
Η έρευνα φέρνει στο φως συγκλονιστικές μαρτυρίες για το ηρωικό τέλος του υποβρύχιου μετά από δραματική ναυμαχία με γερμανικό πολεμικό ανοιχτά της Σκιάθου. Ο κυβερνήτης Λάσκος αμύνθηκε μέχρι τέλους με το πυροβόλο του καταστρώματος. Το σκάφος εμβολίστηκε και βυθίστηκε. Μόνο τρεις αξιωματικοί κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας.
Η «Μηχανή του Χρόνου» αναδεικνύει την άγνωστη στους πολλούς ιστορία του υποβρυχίου Τρίτων. Στην τελευταία ναυμαχία του, τον Νοέμβριο του 1942, έξω από το Κάβο Ντόρο, αναμετρήθηκε με τους Γερμανούς, αλλά και τις αλλεπάλληλες βλάβες του. Το σκάφος βυθίστηκε μετά από ομηρική μάχη με το πλήρωμά του να πολεμά μέχρι τέλους στο κατάστρωμα.
Η έρευνα φέρνει στο φως την συγκλονιστική ιστορία της σημαίας του, την οποία οι Γερμανοί περισυνέλλεξαν ως λάφυρο πολέμου. Το 1972, κατά την τελετή παράδοσης του νέου υποβρυχίου Τρίτων στη Γερμανία, ο ηλικιωμένος πια κυβερνήτης του γερμανικού καταδιωκτικού που είχε βυθίσει το πρώτο Τρίτωνα, παρέδωσε τη ιστορική σημαία στους Έλληνες αξιωματικούς ως ένδειξη τιμής και σεβασμού.
Ο φακός της εκπομπής βρέθηκε και στη ναυτική βάση της Σαλαμίνας και κατέγραψε τον τρόπο λειτουργίας των υποβρυχίων αλλά και στιγμές της καθημερινότητας των πληρωμάτων, που διαφέρουν κατά πολύ από εκείνες του 40. Τότε τα πληρώματα ξεκινούσαν σχεδόν πάντα τις πολεμικές αποστολές από μειονεκτική θέση.
Η παλαιότητα και η φύση του υποβρυχίου, έκανε τις συνθήκες διαβίωσης ανυπόφορες για τους υποβρύχιους, που όμως ποτέ δεν παραπονέθηκαν για τον ελάχιστο αέρα, την κακή διατροφή, την έλλειψη οξυγόνου, τον κάκιστο ύπνο, την κλειστοφοβία, την παρατεταμένη σιωπή, τον κίνδυνο βύθισης, που σήμαινε αυτόματα θάνατο για όλο το πλήρωμα.
Μοναδικό τους όπλο για να ανταπεξέλθουν ήταν το χιούμορ. Ένας αξιωματικός ο Μέρλιν που υπηρετούσε στο υποβρύχιο Τρίτων, την ώρα που δέχονταν επίθεση, άρχισε να ξυρίζεται, για να συναντήσει –όπως έλεγε- καθαρός και όμορφος τον Άγιο Πέτρο, καθώς δέχονταν τη 13η τορπίλη.
Στην εκπομπή μιλούν οι:
-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΔΙΤΣΑΣ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ – ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΣ Ε.Α,
– ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΘΩΡΗΚΤΟΥ “ΑΒΕΡΩΦ” – ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ
– ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ – ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ – ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΣ Ε.Α
-ΑΠΙΔΙΑΝΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ, ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ
– ΚΡΙΣΤΥ ΕΜΙΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ – ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΛΟΝ – ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
– ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΣΙΚΑΡΕΛΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ, ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ
– ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ – ΕΓΓΟΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ
– ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΓΚΡΟΣ – ΓΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ
Πρεμιέρα: Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY
Επανάληψη: Κυριακή 31 Οκτωβρίου στις 17.00
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ