Η Πατρίτσια Χιρστ ήταν η κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας και μιας πανίσχυρης οικονομικής αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.
Το 1974 σε ηλικία 19 χρονών η «Πατ», όπως την αποκαλούσαν οι φίλοι της, εξαφανίστηκε από το διαμέρισμα όπου έμενε στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια.
Λίγες ώρες μετά τη δήλωση της εξαφάνισής της, διαπιστώθηκε ότι την είχε απαγάγει μια μικρή εξτρεμιστική οργάνωση της Καλιφόρνια, με το όνομα «Συμβιωτικός απελευθερωτικός Στρατός».
Η οργάνωση αυτή ήταν μία ομάδα αστών αριστερών που έδρασε μεταξύ 1973 και 1975.
Θεωρούσε τον χαρακτήρα της επαναστατικό και διέπραξε ληστείες τραπεζών, δύο δολοφονίες, και πολλές βίαιες πράξεις.
Ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα στον πατέρα της , τον μεγαλοεκδότη εφημερίδων Ράντολφ Χιρστ, έθεσε τους όρους για την απελευθέρωση της. Οι απαγωγείς δεν ζητούσαν τίποτα για τον εαυτό τους, αλλά απαιτούσαν τη διανομή τροφίμων και πιστωτικών κουπονιών αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων στους φτωχούς του Λος Άντζελες.
Η προσχώρηση στον απελευθερωτικό στρατό.
Πριν προλάβει να οργανώσει την καταβολή των λύτρων, έλαβε μια μαγνητοταινία στην οποία υπήρχε η αυτόβουλη και αβίαστη έγγραφη δηλώσεων της Πατρίτσια όπου ανέφερε ότι προσχωρεί στην εξτρεμιστική οργάνωση των απαγωγέων της, με την ονομασία πλέον «Τάνια».
Τότε του δημιουργήθηκε η αμφιβολία, ότι η αλλαγή αυτή ήταν αποτέλεσμα πίεσης που δέχτηκε η κοπέλα ή ακόμα και απειλής.
Και όμως λίγες μέρες μετά διαλύθηκε κάθε αμφιβολία.
Η Πατρίτσια συμμετείχε στην ένοπλη ληστεία μιας τράπεζας. Εμφανίστηκε ως μέλος της οργάνωσης και κρατώντας σφιχτά στα χέρια της ένα αυτόματο όπλο «κάλυπτε» τους «συντρόφους» της όσο εκείνοι άδειαζαν τα ταμεία της τράπεζας.
Από εκείνη τη στιγμή άρχισε ένα πρωτοφανές κυνηγητό σε όλη τη βόρεια Αμερική. Τα ίχνη της Πατρίτσια όμως είχαν χαθεί.
Κάθε τόσο μόνο, έκανε κάποιο τηλεφώνημα σε εφημερίδες ή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπου κατάγγελλε του πλούσιους όλου του κόσμου.
Τους «χαρακτήριζε γουρούνια και εγκληματίες που απολάμβαναν τα πλούτη τους, αδιαφορώντας για την δυστυχία των φτωχών συνανθρώπων τους.
Ένα χρόνο μετά το ανθρωποκυνηγητό έληξε και η Πατρίτσια συνελήφθη από το FBI σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο όπου έμενε με άλλα δύο μέλη της οργάνωσης.
Οι γονείς της μόλις έμαθαν για την σύλληψη έτρεξαν να την επισκεφθούν στο κρατητήριο.
Της είπαν ότι θα την αγαπούν πάντα και της ζήτησαν να γυρίσει στο σπίτι.
Ο πατέρας της ήταν έτοιμος να καταβάλει το ποσό των 1,5 εκατομ. δολαρίων ως εγγύηση για να αποφυλακιστεί, αλλά ο αρμόδιος δικαστής απέρριψε την αίτηση του.
Η ίδια όταν μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα δήλωσε ως επάγγελμα «επαναστάτρια των πόλεων» και σήκωσε τα χέρια της που ήταν δεμένα με χειροπέδες και χαιρέτησε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί εκεί.
Μέσω του δικηγόρου της, απηύθυνε αισιόδοξο αγωνιστικό χαιρετισμό «Πείτε σε όλους πως είμαι χαμογελαστή, νοιώθω ελεύθερη, και στέλνω τους χαιρετισμούς μου και την αγάπη μου σε όλες τις αδελφές και τους αδελφούς εκεί έξω».
Ο πατέρας της, πήρε τον πιο διάσημο δικηγόρο των ΗΠΑ για την υπεράσπισή της.
Η γραμμή υπεράσπισης στηριζόταν στο ότι η κοπέλα ήταν ψυχικά ασθενής και ότι ουσιαστικά δεν ήταν στα λογικά της όταν προσχώρησε ως μέλος στην οργάνωση.
Λίγες ώρες μετά την σύλληψή της μια βόμβα εξερράγη σε σουπερμάρκετ της πόλης του Σηάτλ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν έξι άτομα και να προκληθούν αρκετές ζημιές.
Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στον τοπικό σταθμό της τηλεόρασης διευκρίνιζε ότι η βόμβα τοποθετήθηκε ως αντίποινα για την σύλληψη της Πατ Χιρστ.
Τι συνέβη όμως την πραγματικότητα και ώθησε την Πατρίτσια να πάει κόντρα στην οικογένεια της;
Η μία εκδοχή ήταν ότι ήταν ερωτευμένη με κάποιον από την οργάνωση. Ο έρωτας μπορεί να αλλάξει έναν άνθρωπο και να τον κάνει να «δεθεί» όχι μόνο με ένα πρόσωπο αλλά και με την ιδεολογία του;
Μια δεύτερη εκδοχή ήταν ότι η ανία την οδήγησε σε μια τέτοια συμπεριφορά. Η ανία ήταν διαδεδομένη σε πλουσιόπαιδα που τα είχαν όλα στη ζωή τους και δεν τους γέμιζε τίποτα πια.
Τελικά κατά την διάρκεια της δίκης, η Πατρίτσια πέρασε από συνέντευξη με γιατρό ο οποίος την χαρακτήρισε «κλασσική περίπτωση» Συνδρόμου Στοκχόλμης, όπου ένα άτομο το οποίο το απαγάγουν αντί να νιώθει μίσος για τον απαγωγέα αρχίζει και αναπτύσσει φιλικά και θετικά αισθήματα για αυτόν.
Το δικαστήριο την καταδίκασε σε 35 χρόνια φυλάκισης, η οποία μειώθηκε σε 7 χρόνια, και τελικά αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει 22 μήνες.
Σαράντα χρόνια μετά τη συγκλονιστική ιστορία της, η Πατρίτσια Χιρστ επέστρεψε στην επικαιρότητα.
Μόνο που αιτία αυτή τη φορά δεν είναι η ίδια, αλλά ο Ρόκετ, ο σκύλος της που πήρε βραβείο στον περίφημο διαγωνισμό Westminster Kennel Club.
«Οι άνθρωποι προχωρούν», σχολίασε η ίδια.
«Υποθέτω ότι ο κόσμος φαντάζεται ότι δεν συνεχίζεις τη ζωή σου. Όμως έχω μεγαλώσει κόρες και εγγονές και κάνω πράγματα όπως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι», πρόσθεσε η Χιρστ η οποία είναι σήμερα 61 ετών.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Η πρώτη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος στην Ελλάδα ήταν η «δηλητηριάστρια της Μάνης». Σκότωσε με παραθείο 4 συγγενείς της, ανάμεσά τους και τον 5χρονο ανιψιό της. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε…
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ