Όλα ξεκίνησαν στο Τβερ, μια μικρή πόλη χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Βόλγα και Τβέρτσα, 180 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας.
Ένας Καναδός υπάλληλος ερωτεύθηκε την μεταφράστριά του, που κατηγορήθηκε για κατασκοπία.
Το 1994 όταν ο Καναδός ομοσπονδιακός υπάλληλος, Ντέιβιντ Κρένα βρέθηκε στο Τβερ ως επικεφαλής μιας πρωτοβουλίας συνεργασίας Καναδά-Ρωσίας δεν φανταζόταν ότι η αποστολή αυτή θα του άλλαζε τη ζωή για πάντα.
Ο Κρένα επέβλεπε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ρώσων, πρώην ανδρών του «Κόκκινου Στρατού» για την κατασκευή σπιτιών από κορμούς δέντρων. Το πρόγραμμα ήταν φιλόδοξο και το χρηματοδοτούσαν το Στεγαστικό Ταμείο του Καναδά και η Παγκόσμια Τράπεζα στο πλαίσιο της τόνωσης της μετασοβιετικής οικονομίας και συνεργασίας.
Το έργο ήταν μεγάλο και ο Κρένα έπρεπε να μπορεί να επικοινωνεί με τους Ρώσους προκειμένου να μεταλαμπαδεύει γνώσεις και τεχνικές για την παραδοσιακή καναδέζικη τεχνική στο χτίσιμο σπιτιών. Η ανάγκη ενός μεταφραστή ήταν μέγιστη και έτσι, αφού εξέτασε διάφορα βιογραφικά επέλεξε την Έλενα Φιλάτοβα, μια συμπαθητική ντόπια που μιλούσε καλά τα αγγλικά.
Η καθημερινή επαφή έφερε την Έλενα και τον Ντέιβιντ πιο κοντά. Ερωτεύτηκαν και ζούσαν σαν ζευγάρι. Ο Κρένα ενημέρωσε τη γυναίκα του στον Καναδά, και όταν ολοκληρώθηκε η επαγγελματική του αποστολή χώρισε με την Έλενα.
Όμως φαίνεται ότι ο έρωτας τους δεν είχε τελειώσει. Το 2008 ξανασυναντήθηκαν στην Καλιφόρνια, ο Κρένα είχε χωρίσει και το 2012 παντρεύτηκαν με την Έλενα Κρένα επέστρεψαν στον Καναδά που άρχισαν την κοινή τους ζωή με ηρεμία και αγάπη.
«Η Έλενα ήταν πραγματική σύζυγος, ζούσαμε μια γαλήνη, έβγαζε βόλτα το σκύλο μας, περνάγαμε ήρεμα τον καιρό μας, δεν είχα καμία αίσθηση ότι η Έλενα είχε μια κρυφή ζωή ως κατάσκοπος» είπε αργότερα, στην κατάθεσή του προς την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων, ο Ντέιβιντ.
«Ερωτική κατάσκοπος»
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους ο Κρένα κατέθεσε ότι Ομοσπονδιακοί πράκτορες της Ρωσίας πλησίασαν την Έλενα ζητώντας πληροφορίες για το έργο. Εκείνη με την άδεια, από τους Καναδούς, απάντησε στις ερωτήσεις τους που φυσικά δεν περιλάμβαναν ευαίσθητα θέματα πληροφοριών.
Όταν το ζευγάρι παντρεύτηκε και μετακόμισαν στον Καναδά οι σχετικές υπηρεσίες έδωσαν άδεια μόνιμης διαμονής της Έλενας στον Καναδά. Η Έλενα ανακρίθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες του Καναδά και του FBI και καμία υπόνοια για το παρελθόν της δεν καταγράφηκε από τις δύο υπηρεσίες.
Η Κυβέρνηση όμως άρχισε να σκαλίζει το παρελθόν της. Οι κατηγορίες εναντίον της φούντωσαν όταν το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο ενός Ρώσου πράκτορα της KGB που αυτομόλησε και ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ. Ο Σεργκέι Τρέτιακοφ, χωρίς να κατονομάσει την Έλενα, περιέγραψε μια «ερωτική κατάσκοπο» της Ρωσίας που κατάφερε να μπει στον κύκλο εμπιστοσύνης της εταιρείας που έκανε συνεργασίες στην περιοχή του Τβερ. «Με όπλο το σεξ, οι Ρώσοι φύτεψαν την γυναίκα στην Καναδική αποστολή», υποστήριξε ο Τρέτιακοφ.
Το ζευγάρι, όταν διατυπώθηκαν αυτές οι φωτογραφικές περιγραφές απέρριψε τις κατηγορίες.
Ο Καναδάς παρόλα αυτά την θεώρησε κατάσκοπο και άρχισε η δικαστική διαδικασία για την απέλασή της.
Η δίκη και η δικαίωση της Έλενας Κρένα
Το Συμβούλιο Μετανάστευσης και Προσφύγων του Καναδά κίνησε τις διαδικασίες για την απέλαση της Έλενας Κρένα.
Ένας ομοσπονδιακός υπάλληλος του Συμβουλίου επέμενε ότι η Έλενα μπήκε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στέγασης ανδρών του πρώην Κόκκινου Στρατού για να κατασκοπεύει και να δίνει απόρρητες πληροφορίες στους Ρώσους.
Βασικοί μάρτυρες ήταν ο Ντέιβιντ και η Έλενα Κρένα. Και οι δύο μίλησαν με παρρησία για τη σχέση τους που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του κατασκευαστικού έργου. Αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες για οποιαδήποτε επικοινωνία της Έλενας με Ρώσους αξιωματούχους που έγιναν πάντα σε γνώση της Καναδικής εταιρείας που επόπτευε ο Ντέιβιντ.
Ο Δικαστής Χένρι Μπράουν στην αθωωτική απόφασή του ανέφερε ότι «η Έλενα Κρένα είναι αθώα όλων των κατηγοριών. Οι επαφές που είχε δεν ήταν ούτε μυστικές, ούτε ύποπτες και έγιναν πάντα εν γνώσει του μετέπειτα συζύγου της, Ντέιβιν Κρένα. Μάλιστα ο κ. Κρένα ενθάρρυνε την Έλενα που, δούλευε ως μεταφράστριά του, να ενημερώσει τους πράκτορες της FSB (Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας) για το έργο που ήταν μεγαλεπήβολο. Οι απαντήσεις της Έλενας στους Ρώσους πράκτορες σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν προδοσία εθνικών μυστικών.
Μετά την αθώωση της Έλενας Κρένα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οτάβα, Γούεσλι Γουόρκ, ειδικός σε θέματα μυστικών υπηρεσιών κατηγόρησε τους δικηγόρους και το Συμβούλιο Μετανάστευσης ότι σπατάλησαν χρήματα των φορολογούμενων Καναδών σε μια υπόθεση χωρίς υπόβαθρο απασχολώντας πράκτορες και κονδύλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον Καναδά.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ