Η βόμβα Ναπάλμ δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του Χάρβαρντ. Χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα, την Κορέα και το Βιετνάμ. Η θερμοκρασία τους φθάνει τους 2.760 βαθμούς

Η βόμβα Ναπάλμ δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του Χάρβαρντ. Χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα, την Κορέα και το Βιετνάμ. Η θερμοκρασία τους φθάνει τους 2.760 βαθμούς
Οι βόμβες ναπάλμ είναι ένα τρομακτικό όπλο που έχει συνδεθεί με το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε πολεμικές επιδρομές.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές επιδρομές που χρησιμοποιήθηκε ήταν το 1972 στον πόλεμο του Βιετνάμ όταν αεροσκάφη του Νότιου Βιετνάμ βομβάρδισαν με ναπάλμ την περιοχή Τρανγκ Μπανγκ για να εξοντώσουν τους Βόρειους που είχαν καταλάβει την περιοχή.

Σύμφωνα με ηχογραφημένες συζητήσεις απ’ τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον αμφισβήτησε την εγκυρότητα της φωτογραφίας

Ένα εννιάχρονο κορίτσι προσπαθούσε να διαφύγει μαζί με μια ομάδα ανθρώπων, όταν τα αεροσκάφη θεώρησαν λανθασμένα ότι ήταν στρατιώτες και έριξαν τις βόμβες. Σκότωσαν δύο άντρες, ένα μωρό 9 μηνών και ένα 3χρονο αγοράκι. Το σώμα του κοριτσιού τυλίχτηκε στις φλόγες. Έσκισε τα φλεγόμενα ρούχα της και άρχισε να τρέχει στον δρόμο σε έξαλλη κατάσταση. Η στιγμή απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο του Associated Press Νικ Ουτ και η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου. Μέχρι σήμερα είναι μια από τις πιο διάσημες και δυνατές φωτογραφίες στην ιστορία.

Oι ναπάλμ κολλούν πάνω στο σώμα των στόχων

Οι βόμβες ναπάλμ δημιουργήθηκαν το 1942 σε ένα εργαστήριο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ από τον χημικό Λούις Φίσερ. Το εμπρηστικό όπλο αποτελείται από έναν παράγοντα αύξησης ιξώδους και πετρέλαιο Πήρε το όνομα της από τον συνδυασμό των δύο συστατικών του  ναφθενικού και παλμιτικού οξέος.

Οι βόμβες Ναπάλμ έχουν σύνθεση όμοια με αυτή των τζελ, η οποία τους επιτρέπει να κολλούν πάνω στους στόχους. Χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με βενζίνη ή κηροζίνη και περιβάλλονται από ένα λεπτό περίβλημα αλουμινίου.

Η χρήση των ναπάλμ προκαλεί απίστευτα υψηλά επίπεδα θερμότητας που φτάνουν μέχρι και τους 2760 °C. Για το λόγο αυτό ακόμα και η παραμικρή επαφή με τα υλικά που εκρήγνυνται από τη βόμβα μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα δευτέρου βαθμού. Σύμφωνα με γιατρούς της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Physicians for Social Responsibility”, τα εγκαύματα αυτά είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν. Εκτός από τα εγκαύματα η χρήση των ναπάλμ μπορεί να προκαλέσει θάνατο και από ασφυξία.

Η πρώτη χρήση και η απαγόρευση

Οι Αμερικανοί δοκίμασαν έναν πρώτο τύπο της βόμβας το 1944 στα νησιά του Ειρηνικού, εναντίον των Ιαπώνων.

Ο πιο εξελιγμένος τύπος από τον αρχικό χρησιμοποιήθηκε στον ελληνικό εμφύλιο.

Συνέχισαν να τις χρησιμοποιούν  στον πόλεμο της Κορέας και στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η φωτιά που προκαλεί η βόμβα ναπάλμ προκαλεί εκτεταμένες ζημιές. Αυτό το χαρακτηριστικό εκμεταλλεύτηκε ο αμερικανικός στρατός στον πόλεμο του Βιετνάμ προκειμένου να κάψει μεγάλες εκτάσεις δασών που οι Βόρειοι χρησιμοποιούσαν για κάλυψη.

Στο Βιετνάμ συγκεκριμένα οι Αμερικάνοι χρησιμοποίησαν γύρω στους 400.000 τόνους ναπάλμ

H εξέλιξη αυτής της βόμβας είναι η Ναπάλμ Β’ της οποίας η φλόγα μπορεί να καίει για μεγαλύτερη διάρκεια, που φτάνει έως και δέκα λεπτά, ενώ οι παλαιότερη μορφή έκαιγε για 30 δευτερόλεπτα. Σε απόσταση ελαχίστων μέτρων από το σημείο που απλώνεται η φλόγα, πεθαίνει κανείς από ασφυξία ενώ αν το εύφλεκτο τζελ βρει δέρμα και αναφλεγεί, για να σβηστεί θα πρέπει να βγει και το δέρμα μαζί.

Το 1980 ο ΟΗΕ απαγόρευσε τη χρήση ναπάλμ πάνω σε πολίτες. Η Αμερική αν καιεπικύρωσε το πρωτόκολλο της Συνθήκης της Γενεύης, δεν αποτελεί μέλος της και έτσι συνεχίζει να κάνει χρήση της παρά την απαγόρευση της.

Δείτε απόσπασμα της ταινίας Αποκάλυψη τώρα με έκρηξη βόμβας Ναπάλμ

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ:” Πώς επιβίωσε το κοριτσάκι σύμβολο που κάηκε από ναπάλμ στο Βιετνάμ και δημιούργησε δική της οικογένεια. Η αντίδρασή της όταν συνάντησε τους στρατιώτες που την βομβάρδισαν 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.