Η Βίλα Παναγιωτοπούλου που έγινε σκηνικό για σήριαλ. Ποια κορυφαία Ελληνίδα έζησε εκεί. Δείτε από ψηλά (drone)

Η Βίλα Παναγιωτοπούλου που έγινε σκηνικό για σήριαλ. Ποια κορυφαία Ελληνίδα έζησε εκεί. Δείτε από ψηλά (drone)

Η βίλα Παναγιωτοπούλου ή αλλιώς κτήμα Χορς – Παναγιωτόπουλου στη Σαλαμίνα χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920, όταν οι κάτοικοι του Πειραιά και της Αθήνας ξεκίνησαν να χτίζουν τα εξοχικά τους.

Η τελευταία ιδιοκτήτριά του ήταν η καταξιωμένη Ελληνίδα χορογράφος Μαρία Χορς.

Ανάμεσα στα Παλούκια και στα Αμπελάκια, στην παραθαλάσσια πλευρά, υπάρχει το κτίριο που πηγαίνει πίσω στο χρόνο και θυμίζει την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Χρησιμοποιήθηκε μόνο ως εξοχική κατοικία το καλοκαίρι, καθώς η βίλα δε διαθέτει κεντρική θέρμανση.

Η βίλα Παναγιωτοπούλου από ψηλά. Πηγή: Michael Miller

Είχε φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου, όπως τον Βασίλη Αυλωνίτη, τον Κώστα Χατζηχρήστο, τη Σπεράντζα Βρανά, τον Φιλοποίμενα Φίνο, τον Αλέξη Μινωτή, την Κατίνα Παξινού και την Κάκια Παναγιώτου.

Μέσα στο οικόπεδο που χτίστηκε η βίλα, το οποίο το αγόρασε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι. Ανεγέρθηκε τον 20ο αιώνα μαζί με το υπόλοιπο οίκημα. Είναι πιστό αντίγραφο του ναΐσκου Αγίου Νικολάου Θων του 19ου αιώνα στην Αθήνα.

Η βίλα Παναγιωτοπούλου από ψηλά. Πηγή: Michael Miller

Η Μαρία Χορς, αξιόλογη προσωπικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και κόρη του πρώην δημάρχου Πειραιά Τάκη Παναγιωτόπουλου, ήταν η τελευταία ιδιοκτήτρια της Βίλας. 

Αν και η βίλα έχει εγκαταλειφθεί, το 2005 πραγματοποιήθηκαν εκεί γυρίσματα, μέσα σε διαμορφωμένους χώρους, για την τηλεοπτική σειρά «Μάγισσες της Σμύρνης».

Η αρχιτεκτονική της βίλας Παναγιωτοπούλου

Το κτίσμα έχει ισόγειο και δύο ορόφους, όπου στο δεύτερο υπάρχει ένα μικρό τετράγωνο δώμα. Στο ισόγειο είναι χτισμένο ένα περιστύλιο, το οποίο δημιουργεί εξώστη για τον πρώτο όροφο, ο οποίος έχει μεγάλα παράθυρα. Η κύρια είσοδος έχει μια μεγάλη, ξύλινη, πράσινη, αρτ νουβώ πόρτα.

Η πράσινη ξύλινη πόρτα της βίλας Παναγιωτοπούλου. Πηγή: Michael Miller

Έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ένοικοι να έχουν θέα τη θάλασσα.

Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν κουρτίνες στα παράθυρα, που σε συνδυασμό με τη γενικότερη παραμέληση της βίλας, υποδηλώνει την εγκατάλειψη του χώρου.

Δείτε τη βίλα Παναγιωτοπούλου από ψηλά μέσα από τα πλάνα που εξασφάλισε ο συνεργάτη μας, Michael Miller:

Βίλα Παναγιωτοπούλου | Η εντυπωσιακή εγκαταλελειμμένη έπαυλη στην Σαλαμίνα

Ποια είναι η Μαρία Χορς

Η Μαρία Χορς γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1921 και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, σε ηλικία 94 ετών.

Είχε συνδέσει το όνομά της με την τελετή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας. Είχε την επιμέλειά της για πάνω από 40 χρόνια.

Η Μαρία Χορς σε Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΟΕ/STR

Στο Εθνικό Θέατρο και στη Δραματική Σχολή ήταν μόνιμη χορογράφος και δίδασκε εκφραστική κίνηση, χορό και αυτοσχεδιασμό. Είχε ιδρύσει το τμήμα ρυθμικής στο Λύκειο των Ελληνίδων.

Είχε δημιουργήσει τις χορογραφίες σε πολλά θεατρικά είδη και σχεδόν όλες τις χορογραφίες του Εθνικού Θεάτρου.

Είχε εργαστεί σε πάνω από 50 παραγωγές αρχαίου δράματος σε Επίδαυρο και άλλα αρχαία θέατρο της χώρες, με περιοδείες σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Κίνα, Ρωσία και Ιαπωνία.

Βραβεύτηκε το 2000 με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος και το 2002 με μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών, για την καλλιτεχνική της προσφορά.

Η Μαρία Χορς πήρε μέρος για πρώτη φόρα στην Τελετή της Αφής της φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνας, όταν ήταν ακόμα κοριτσάκι το 1936. Από το 1964 έως το 2006 τέλεσε επίσημη χορογράφος της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας εμπλουτίζοντας συνεχώς τη καλλιτεχνική επιμέλεια του τελετουργικού με πρωτοποριακές ιδέες.

Από την πρόβα τζενεράλε για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας που θα πάει στο SAIT LAKE CITY για τους 19ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2001. Πηγή: ΑΠΕ

Η κορυφαία χορογράφος είχε γράψει:

«Με την αφή της φλόγας αναβιώνει ένα σύμβολο, είναι μια γέννηση στα αλήθεια. Φθάνουμε στον στόχο μας με κάθε καιρό, με βροχή, με αέρα, με αφόρητη ζέστη. Τα κορίτσια μου, οι ιέρειες κάνουν θαύματα. Η επιλογή τους γίνεται με βάση το ήθος, την ευγένεια και την κατάθεση ψυχής και ομορφιάς.

Για την πρωθιέρεια χρειάζεται και κάτι ακόμα, ο λόγος. Για αυτό διαλέγω μία ηθοποιό του θεάτρου. Δεν έχει τόση σημασία η ηλικία της. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να είναι όμορφη, με ωραία κορμοστασιά, ελληνοπρεπές πρόσωπο, καλή ορθοφωνία, να έχει επιβλητικό περπάτημα αλλά και σοβαρότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εικόνα της ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου».

ΑΦΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ-ΜΑΡΙΑ ΧΟΡΣ- http://www.projethomere.com

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr