Η Βαυαροκρατία στην Ελλάδα. Πώς αποφασίστηκε ο Όθωνας να γίνει βασιλιάς μετά τη δολοφονία Καποδίστρια. Νέα εκπομπή

Η Βαυαροκρατία στην Ελλάδα. Πώς αποφασίστηκε ο Όθωνας να γίνει βασιλιάς μετά τη δολοφονία Καποδίστρια. Νέα εκπομπή

Την Βαυαροκρατία στην Ελλάδα παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY HD.

Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή 23 Ιουλίου στις 5 το απόγευμα.

Η εκπομπή παρουσιάζει τα έργα και τις ημέρες της Αντιβασιλείας του Όθωνα, που αν και ορίστηκε βασιλιάς της Ελλάδας, δεν μπορούσε να κυβερνήσει καθώς ήταν ανήλικος.

Η επιλογή αυτή έγινε μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, που ήταν ο πρώτος κυβερνήτης.

Οι τρεις προστάτιδες δυνάμεις, η Αγγλία, η Ρωσία και η Γαλλία, για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, παρέκαμψαν την θέληση της ελληνικής εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας για λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία και αποφάσισαν ότι το νεοσύστατο ελληνικό κράτος θα έχει Μονάρχη.

Τη Βαυαροκρατία στην Ελλάδα παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY HD

Η «Μηχανή του Χρόνου» φωτίζει το παρασκήνιο αυτής της επιλογής και απαντά στο ερώτημα γιατί ο Λεοπόλδος, που ήταν η αρχική επιλογή, και έγινε αργότερα βασιλιάς του Βελγίου, αρνήθηκε το αξίωμα.

Η έρευνα εξηγεί ποιο ήταν το σκεπτικό που επιλέχθηκε τελικά για βασιλιάς της Ελλάδας ο ανήλικος Όθωνας από τον βαυαρικό οίκο των Βίττελσμπαχ.

Ιστορικοί της περιόδου περιγράφουν πως οι Βαυαροί εκπαίδευσαν μέσα σε λίγους μήνες τον Όθωνα να αναλάβει τα νέα καθήκοντα. Όταν έφτασε στο Ναύπλιο το 1833 συνοδευόταν από μια ομάδα έμπειρων τεχνοκρατών και αξιωματούχων καριέρας. Φυσικά και από μονάδες του βαυαρικού στρατού.

Ο Όθωνας ήταν ανήλικος και τα βασιλικά του καθήκοντα ανέλαβαν τρεις αντιβασιλείς, που επιλέχθηκαν από τον ίδιο τον Βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκο, τον πατέρα του Όθωνα.

Η «Μηχανή του Χρόνου» φωτίζει την προσπάθεια της αντιβασιλείας να δημιουργήσει ένα κράτος από το μηδέν με δυτικό προσανατολισμό και ισχυρό κρατικό μηχανισμό.

Η εξιδανικευμένη εικόνα των αρχαίων Ελλήνων που είχαν στο μυαλό τους, διέφερε κατά πολύ από την ρημαγμένη επικράτεια και τους φτωχούς νεοέλληνες.

Η εξιδανικευμένη εικόνα των αρχαίων Ελλήνων που είχαν στο μυαλό τους, διέφερε κατά πολύ από την ρημαγμένη επικράτεια και τους φτωχούς νεοέλληνες. Στελέχωσαν το Δημόσιο μόνο με Βαυαρούς, παρακαλώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η δυσφορία των Ελλήνων εντάθηκε όταν η Αντιβασιλεία αποφάσισε να φιμώσει τον Τύπο για να περιορίσει τις αντιδράσεις, αλλά και να παραγκωνίσει τους αγωνιστές του ΄21 από τον τακτικό στρατό.

Ιστορικοί μιλούν στην εκπομπή και αναφέρουν την απαξιωτική συμπεριφορά που έτυχαν οι οπλαρχηγοί του ‘21 από την Αντιβασιλεία. Για πολλούς αγωνιστές η μοίρα τους ήταν να βγουν στο κλαρί ή να πεθάνουν στην ψάθα.

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει την κορυφαία στιγμή της πρόκλησης του λαϊκού αισθήματος με τη δίκη – παρωδία του Γέρου του Μοριά την οποία έστησαν οι Βαυαροί με την κατηγορία της προδοσίας.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταδικάστηκε σε θάνατο προκαλώντας την οργή των Ελλήνων. Ο Όθωνας σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια, και όταν πια ενηλικιώθηκε του απένειμε χάρη.

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει την κορυφαία στιγμή της πρόκλησης του λαϊκού αισθήματος με τη δίκη – παρωδία του Γέρου του Μοριά την οποία έστησαν οι Βαυαροί με την κατηγορία της προδοσίας.

Η οικονομική πολιτική που ακολούθησαν οι τρεις αντιβασιλείς σε συνδυασμό με τη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας οδήγησε τη σχέση τους με τους Έλληνες στα άκρα.

’Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια δεσποτικής εξουσίας, η Πελοπόννησος ξεσηκώθηκε. Πρώτα η Κυπαρισσία, και ύστερα η Μάνη. Εκεί μάλιστα ο τακτικός βαυαρικός στρατός ταπεινώθηκε μετά από σύντομη μάχη και τους εξευτελιστικούς όρους που έθεσαν οι Μανιάτες για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Το 1835, ο Όθωνας ενηλικιώθηκε και ανέλαβε τα βασιλικά του καθήκοντα. Με την στέψη του και το διάγγελμα έδωσε ελπίδες στον ελληνικό λαό ότι η περίοδος της αντιβασιλείας τελείωσε. Ωστόσο, ο νεαρός μονάρχης δεν κατάφερε να περιορίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, όπως θα φανεί στο επόμενο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου», όπου θα παρουσιαστεί η περίοδος της διακυβέρνησης του Όθωνα.

Η Βαυαροκρατία στην Ελλάδα

Η περίοδος αυτή θα σημαδευτεί από την μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα, την ανοικοδόμηση των Ανακτόρων και την διαμόρφωση της Μεγάλης Ιδέας που θα φέρει τον βασιλιά σε σύγκρουση ακόμα και με την δεσποτική Ευρώπη.

Στην εκπομπή μιλούν:

Αντώνης Κλάψης Επίκουρος καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας – παν/μιο Πελοποννήσου

Δρ. Ζαμπία Αγριμάκη Ιστορικός – φιλόλογος

Θανάσης Χρήστου Καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας – παν/μιο Πελοποννήσου

Δρ. Χαράλαμπος Μηνάογλου Ιστορικός

Αναστάσιος Λιάσκος Πρόεδρος ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου

Δημήτρης Σωτηρόπουλος Καθηγητής σύγχρονης πολιτικής ιστορίας – παν/μιο Πελοποννήσου

Δρ. Τόνι Breidel Χατζηδημητρίου Διευθυντής ιστορίας του παν/μιου Logos στη Φλόριντα – συγγραφέας

Δημήτριος Γκουμτζής Ταγματάρχης Νομικού Σώματος

Στέφανος Μίλεσης Πρόεδρος φιλολογικής στέγης Πειραιά – συγγραφέας

Άρτεμις Σκουμπουρδή Ιστορικός – Αθηναιογράφος

Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου- Συγγρεφέας-Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr