Το βουντού είναι μια θρησκεία που αναπτύχθηκε στην Αϊτή και στις ΗΠΑ, από τους αφροαμερικανούς σκλάβους, που διατήρησαν την αφρικανική λατρεία, αναμεμειγμένη με στοιχεία της καθολικής εκκλησίας για να ξεγελούν τους δυνάστες τους. Ο θεός βουντού δεν ανακατεύεται στα ανθρώπινα ζητήματα. Αυτό το κάνουν τα πνεύματα, που είναι κατώτερες θεότητες.
Το βουντού προστατεύει από τη μαύρη μαγεία, άρα την αναγνωρίζει και οι ιέρειες του χαρακτηρίζονταν μάγισσες. Τα πρωτεία στην πρακτική του βουντού κρατούσε μία έγχρωμη γυναίκα από τη Νέα Ορλεάνη.
Το 19ο αιώνα, η Μαρί Λαβό ήταν γνωστή σε ολόκληρη τη Λουιζιάνα ως η «Βασίλισσα του Βουντού». Η επιρροή της εκτεινόταν από τα χαμηλότερα μέχρι τα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα, γεγονός εκπληκτικό για μια έγχρωμη γυναίκα, η οποία στην εποχή της δουλείας ήταν ελεύθερη!
Δημόσια εμφανιζόταν συχνά με ένα φίδι τυλιγμένο στο λαιμό της. Οι πρακτικές της ήταν ένα μείγμα αρχαίων αφρικανικών τελετουργιών και καθολικισμού. Οι πελάτες της έφευγαν πάντα ευχαριστημένοι, καθώς τα ξόρκια και τα μείγματα των βοτάνων έδειχναν να φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως και οι πληροφορίες που τους έδινε, ήταν πάντα ακριβείς.
Ωστόσο, το πραγματικό μυστικό της δεν ήταν τα ξόρκια και τα φυλαχτά. Η Λαβό ήταν ευφυής, πολυπράγμων και άκρως κοινωνική. Τα πρωινά εργαζόταν ως κομμώτρια, τις νύχτες διατηρούσε δικό της οίκο ανοχής, ενώ είχε αποκτήσει διασυνδέσεις με υψηλόβαθμα άτομα. Έτσι, δεν δυσκολευόταν να μαθαίνει τα κουτσομπολιά, να ανακαλύπτει μυστικά και να εκμαιεύει πληροφορίες. Δεν είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τη δράση της ως μέντιουμ ή μάγισσα. Το σίγουρο είναι ότι το όνομά της φιγούραρε συχνά στον τύπο της εποχής και δεν υπήρχε άνθρωπος στη Νέα Ορλεάνη που να μην την γνώριζε.
Στα γεράματα, η Μαρί Λαβό έκανε μία απρόσμενη κίνηση επιστροφής στην καθολική πίστη. Αυτό φάνηκε να μην αρέσει στους οπαδούς της. Το 1869 σε μία συνάντηση στις όχθες της λίμνης Ποντσαρτρέν, η Μαρί “καταψηφίστηκε” και εκθρονίστηκε από βασίλισσα του Βουντού. Αντικαταστάθηκε από την Μαλβίνα Λατούρ. Ο χρόνος έδειξε ότι η Λατούρ δεν ήταν αντάξια της προκατόχου της. Άλλες πνευματίστριες και μάγοι-γιατροί του βουντού επιχείρησαν επίσης να πάρουν τη θέση της, όμως κανείς δεν κατάφερε να τη φτάσει. Έτσι, το βουντού στη Νέα Ορλεάνη σταδιακά παρήκμασε.
Η Μαρί Λεβό να και αναντικατάστατη, πέρασε την υπόλοιπη ζωή της αφοσιωμένη στην καθολική πίστη. Μεγάλο μέρος του χρόνου της το περνούσε στις φυλακές, όπου επισκεπτόταν κατάδικους και τους βοηθούσε να κατασκευάζουν βωμούς για να προσεύχονται στα κελιά τους.
Άφησε την τελευταία της πνοή το 1881 σε ηλικία 80 ετών, στο κρεβάτι του σπιτιού της. Μέχρι σήμερα, η «Βασίλισσα του Βουντού» παραμένει θρυλική μορφή στη Νέα Ορλεάνη. Όλο το χρόνο επισκέπτονται τον τάφο της πιστοί του βουντού, αλλά και όσοι διακατέχονται από μακάβρια περιέργεια. Πολλοί εναποθέτουν μικρές προσφορές, όπως τρόφιμα και φυλαχτά.
Σύμφωνα με το θρύλο, το πνεύμα της βγαίνει από τον τάφο κάθε 23η Ιουνίου και προΐσταται σε μία θεαματική τελετή βουντού.
Με πληροφορίες από το βιβλίο «Αινίγματα της ιστορίας» του Άλαν Μπέικερ
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Οι μάγισσες του Σάλεμ». Μύθος ή πραγματικότητα ότι τις έκαιγαν ζωντανές; Μέχρι πότε η πρακτική μαγείας ήταν αποδεκτή και τι απέγινε ο λαός του Σάλεμ
Ειδήσεις σήμερα:
- Το άγνωστο σημείο – χιλιόμετρο μηδέν της Ελλάδας που όλοι πιστεύουν ότι βρίσκεται κάπου αλλού (Βίντεο)
- Γιατί ροφοί, σφυρίδες και στήρες πεθαίνουν και ξεβράζονται μαζικά σε Κρήτη και Κυκλάδες (βίντεο)
- Δείτε από ψηλά το τεράστιο σκάμμα στην πλατεία Κολωνακίου. Έχει βάθος 35 μέτρα και από εκεί περνά η νέα γραμμή του μετρό (βίντεο)
- Περούκες, μάσκες και χειρόγραφα στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Τα ευρήματα της ΕΛΑΣ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ