του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Η Πουάμπι ή Σιουμπάντ ή Σιούντι-Aντ («Puabi» στα ακκαδικά σημαίνει «Λόγος του πατέρα μου») ήταν μια σημαντική γυναίκα στην πόλη Ουρ των Σουμερίων, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Δυναστείας της Ουρ (περίπου 2600 π.Χ.).
Οι πολλές σφραγίδες κυλίνδρων που βρέθηκαν στον τάφο της, στο Βασιλικό Νεκροταφείο της Ουρ, την προσδιορίζουν με τον τίτλο “nin” ή “eresh“, μια σουμεριακή λέξη που υποδηλώνει βασίλισσα ή ιέρεια.
Ο τάφος της Πουάμπι αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κοινωνία και τον πολιτισμό της Μεσοποταμίας πριν από σχεδόν πέντε χιλιάδες χρόνια.
Αυτό που ξεχωρίζει είναι ο ενταφιασμός σχεδόν 100 υπηρετριών μαζί με την Πουάμπι ώστε να συνεχίζουν να την υπηρετούν και μετά θάνατον.
Ο τάφος με τα πολύτιμα ευρήματα
Ο Βρετανός αρχαιολόγος Λέοναρντ Γούλεϊ ανακάλυψε τον τάφο της Πουάμπι, ο οποίος ανασκάφηκε μεταξύ 1922 και 1934. Ο τάφος βρέθηκε μαζί με περίπου 1.800 άλλους τάφους στο Βασιλικό Νεκροταφείο στην Ουρ.
Ξεχώριζε από τους άλλους, όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού υψηλής ποιότητας και καλοδιατηρημένων ταφικών κτερισμάτων, αλλά και επειδή ήταν ο μόνος που δεν είχε συληθεί.
Ο αριθμός των πολύτιμων αντικειμένων που ανακάλυψε ο Γούλεϊ στον τάφο της Πουάμπι ήταν εντυπωσιακός. Περιλάμβαναν μια διακόσμηση κεφαλής -σαν περούκα- που αποτελούνταν από χρυσά φύλλα, λουλούδια, και κορδέλες.
Επίσης, χρυσά δαχτυλίδια, βραχιόλια, περιδέραια, ζώνη, σκουλαρίκια, και πολλά χρυσά επιτραπέζια σκεύη. Μια υπέροχη λύρα από χρυσό και λάπις λάζουλι, καθώς και ένα άρμα στολισμένο με κεφάλια λέαινας σε ασήμι.
Εκτός από τα αντικείμενα κατασκευασμένα από ατόφιο χρυσό και ασήμι, στον τάφο της Πουάμπι βρέθηκαν περιδέραια και ζώνες που είχαν κατασκευαστεί με κυλινδρικές χάντρες από χρυσό, καρνεόλιο και λάπις λάζουλι.
“Λάκκοι θανάτου”
Έξω ακριβώς από τον θάλαμο του τάφου της Πουάμπι, αλλά και πάνω σε αυτόν, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μεγάλους λάκκους όπου είχαν ταφεί δεκάδες άτομα, κυρίως γυναίκες και μερικοί άνδρες. Τα στοιχεία για τα άτομα αυτά ήταν αποκαλυπτικά:
Είχαν βρει βίαιο θάνατο. Πολλές γυναίκες είχαν δηλητηριαστεί, ενώ κάποιες είχαν χτυπηθεί στο κεφάλι
Μάλιστα ένα μυτερό, βαρύ εργαλείο που βρέθηκε στην ανασκαφή πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε στην εκτέλεση. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της κηδείας της Πουάμπι ή αμέσως μετά, και στη συνέχεια τα πτώματά τους πετάχτηκαν στους λάκκους δίπλα στον τάφο της.
«Μεταθανάτιες» υπηρέτριες
Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι τα θύματα αυτά ήταν οι υπηρέτριες της Πουάμπι και τάφηκαν μαζί της για να συνεχίσουν να την υπηρετούν και μετά θάνατον. Ο αριθμός των γυναικών αυτών είναι σχεδόν 100.
Έξι άνδρες που επίσης βρέθηκαν σε λάκκο δίπλα στον τάφο της Πουάμπι θα πρέπει να ήταν οι σωματοφύλακές της.
Οι νεκροί αυτοί ήταν στολισμένοι με διάφορα διακοσμητικά από χρυσό, ασήμι και λάπις λάζουλι. Όμως αυτές που είχαν τα πιο περίτεχνα στολίδια ήταν τρεις νεαρές γυναίκες, τα λείψανα των οποίων βρέθηκαν μέσα στον θάλαμο του τάφου της Πουάμπι.
Πρόκειται για τις προσωπικές και πιο έμπιστες υπηρέτριες της Πουάμπι και για το λόγο αυτό θάφτηκαν δίπλα στην κυρία τους
Επίσης φορούσαν στα κεφάλια τους περίτεχνες χρυσές διακοσμήσεις όπως της Πουάμπι που αντέγραφαν λουλούδια, φύλλα και φυτά.
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ