Η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ανέβηκε στο θρόνο το 1952 και αποτέλεσε τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και τη μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία.
Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τις συνήθειες και την πολύχρονη ζωή της. Όπως ότι γιόρταζε δύο φορές το χρόνο τα γενέθλιά της, είχε υπό την κυριαρχία της όλα τα δελφίνια που κολυμπούν στα βρετανικά νερά, φορά ρούχα με έντονο χρώμα, για να ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος, ενώ υπολογίζεται ότι είχε φορέσει πάνω από 5.000 διαφορετικά καπέλα στη ζωή της.
Δεν είχε δίπλωμα οδήγησης
Μετά την εκπαίδευσή της στον βρετανικό στρατό, ήταν μία άριστη οδηγός.
Υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ήταν 14 ετών και αντίθετα με πολλά παιδιά πλούσιων οικογενειών, έμεινε στο Λονδίνο που βομβαρδίζονταν καθημερινά μέχρι το τέλος του πολέμου, το 1945. Toν Φεβρουάριο του 1945, αφού ενηλικιώθηκε, κατατάχθηκε στον βρετανικό στρατό. Υπηρέτησε στις βοηθητικές δυνάμεις όπου βρίσκονταν οι γυναίκες και εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός και οδηγός. Η θητεία της διήρκεσε μόλις τρεις μήνες, αφού στις 8 Μαΐου τελείωσε ο πόλεμος.
Σε συνέντευξή της διηγήθηκε ότι οι γονείς της, επέτρεψαν στην ίδια και στην αδερφή της να περπατήσουν στους δρόμους του Λονδίνου, μαζί με όλους όσοι γιόρταζαν τη λήξη του πολέμου. “Θυμάμαι ότι φοβόμασταν μήπως μας αναγνώριζαν. Θυμάμαι ολόκληρες σειρές από αγνώστους, που σταύρωναν τα χέρια τους και περπατούσαν στους δρόμους. Μας παρέσυρε όλους ένα κύμα ευτυχίας και αγαλλίασης” είχε αναφέρει σε δήλωσή της.
Μέχρι σήμερα παραμένει η μοναδική από όλους τους αρχηγούς κράτους που έχει υπηρετήσει στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και η μοναδική γυναίκα της βασιλικής οικογένειας που εισήλθε ποτέ στο στρατό.
Δεν ήταν ο πλουσιότερος πολίτης της Αγγλίας
Αν και αναμφίβολα ζούσε σε έναν κόσμο προνομίων και άνεσης, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν ήταν η πλουσιότερη της Μεγάλης Βρετανίας. Το όνομά της δεν βρισκόταν καν στην έκθεση του Forbes με τους τριακόσιους πλουσιότερους πολίτες της χώρας (2019). Η περιουσία της υπολογιζόταν στα 520 εκατομμύρια δολάρια. Ένα ποσό αρκετά χαμηλότερο από την περιουσία των 2.153 δισεκατομμυριούχων του κόσμου.
Το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός της προερχόταν από τις ιδιόκτητες εκτάσεις, τη φορολογία των Βρετανών και τις ιπποδρομίες.
Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν παρακολουθούσε απλώς τους αγώνες και τις εξελίξεις του αθλήματος, αλλά συμμετείχε με τα άλογά της. Συγκεκριμένα, μεταξύ 1988 και 2017, τα άλογα της Αυτού Μεγαλειότης έτρεξαν σε 2.830 αγώνες και κέρδισαν τους 451. Αυτές οι νίκες της χάρισαν 9,4 εκατομμύρια δολλάρια ενώ διακρίθηκε ως η 11η πιο επιτυχημένη ιδιοκτήτρια “αγωνιστικών” αλόγων.
Παντρεμένη με τον τρίτο της ξάδερφο
Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, εκτός από σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, ήταν και ξάδερφός της. Μοιράζονταν τους ίδιους προγόνους, την βασίλισσα Βικτώρια και τον Πρίγκιπα Άλμπερτ, οι οποίοι ήταν πρώτα ξαδέρφια.
Σύμφωνα με τους Times, η Ελισάβετ συνάντησε για πρώτη φορά τον Πρίγκιπα Φίλιππο, τον τρίτο της ξάδερφο, στα 13 της. Και αμέσως τον ερωτεύτηκε. Αν και σύναψε κάποιους παροδικούς δεσμούς κατά την εφηβεία της, η καρδιά της ανήκε ολότελα στον Φίλιππο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η αγάπη του ζευγαριού άντεξε στο χρόνο και ύστερα από τόσα χρόνια γάμου, ζούσαν αγαπημένοι, παρά τις απιστίες του Φιλίππου.
Η μυστική τσάντα που κουβαλούσε πάντα μαζί
Το τσαντάκι που κουβαλούσε πάντα μαζί της η βασίλισσα δεν είχε τόσο χρηστική όσο επικοινωνιακή αξία. Άλλωστε οι δεκάδες συνοδοί της βρίσκονταν συνέχεια δίπλα της, για να της παρέχουν οτιδήποτε ζητήσει. Η βασίλισσα φαίνεται πως χρησιμοποιούσε το αινιγματικό τσαντάκι της, για να συνομιλήσει κρυφά με τους συνοδούς της.
Λέγεται πως όταν ακουμπούσε τη τσάντα στο πάτωμα, σήμαινε πως η συζήτηση με τον εκάστοτε συνομιλητή της είχε γίνει αφόρητη και επιθυμούσε το τέλος της. Αντίστοιχα, όταν η βασίλισσα ακουμπούσε το πορτοφόλι της στο τραπέζι, ήταν ένδειξη ότι είχε κουραστεί και ήθελε να φύγει από το γεύμα.
Παρόμοια μηνύματα λάμβανε το προσωπικό, όταν ακουμπούσε το τσαντάκι στο τραπέζι ή όταν στριφογυρνούσε το γαμήλιο δαχτυλίδι της. Για τις ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ένα κρυμμένο κουμπί στο γραφείο της, το οποίο και πατούσε, όταν ο επισκέπτης της γινόταν ανυπόφορος. Αμέσως ερχόταν κάποιος από το προσωπικό και συνόδευε ευγενικά τον επισκέπτη στην έξοδο, με πρόφαση κάποια έκτακτη σύσκεψη ή εργασία της Ελισάβετ.
1992. Το “απαίσιο έτος”
Σε ομιλία της στις 24 Νοεμβρίου 1992, με την ευκαιρία της 40ης επετείου της στο βασιλικό θρόνο, η Ελισάβετ ονόμασε το 1992 για εκείνη ως “απαίσιο έτος” .
Τον Μάρτιο του 1992 ο δεύτερος γιος της, Πρίγκιπας Ανδρέας και η σύζυγός του, Σάρα Φέργκιουσον, πήραν διαζύγιο. Τον επόμενο μήνα, η κόρη της, Πριγκίπισσα Άννα, χώρισε με το σύζυγό της, Μαρκ Φίλιπς. Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Γερμανία, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, εξαγριωμένοι διαδηλωτές στη Δρέσδη της πέταξαν αυγά. Τον Νοέμβριο ξέσπασε πυρκαγιά στο Κάστρο Ουίνδσορ, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές.
Η χρονιά έκλεισε με τον χωρισμό του Πρίγκιπα της Ουαλίας και γιου της, Κάρολου, με την σύζυγό του, Νταϊάνα, Πριγκίπισσα της Ουαλίας, χωρίς ωστόσο να πάρουν διαζύγιο επισήμως.
Όπως αποκάλυψε η στενή συνεργάτιδα της βασίλισσας, Άντζελα Κέλι, στο βιβλίο της “The Other Side Of The Coin: The Queen, The Dresser And The Wardrobe” η Ελισάβετ χρειάστηκε κάτι λιγότερο από πέντε λεπτά για να “πειστεί” να πρωταγωνιστήσει στο σκετσάκι. “Την ρώτησα αν ήθελε ο ρόλος της να έχει λόγια” έγραφε η Κέλι. Χωρίς δεύτερη σκέψη, η Ελισάβετ απάντησε: “Φυσικά, θα πρέπει να πω κάτι”. Γνωρίζοντας την αισθητική του Τζέιμς Μποντ, επέλεξε να πει την χαρακτηριστική φράση “Good evening, Mr Bond“.
Ειδήσεις σήμερα:
- Βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται από την Κυριακή. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
- Βατικανό. Οι ομοφυλόφιλοι θα μπορούν να γίνουν ιερείς, εφόσον απέχουν από το σεξ
- Αποστρατεύτηκαν πάνω από 40 ανώτατοι αξιωματικοί. Δένδιας: “Δεν μπορεί ο ελληνικός στρατός να έχει περισσότερους από τις ΗΠΑ”
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr