Η Βαϊκάλη περιέχει πάνω από ένα 1/5 του γλυκού νερού παγκοσμίως. Είναι η πιο βαθιά λίμνη και κινδυνεύει από την ρύπανση

Η Βαϊκάλη περιέχει πάνω από ένα 1/5 του γλυκού νερού παγκοσμίως. Είναι η πιο βαθιά λίμνη και κινδυνεύει από την ρύπανση

Η λίμνη Βαϊκάλη κατέχει δύο παγκόσμια ρεκόρ. Είναι η πιο βαθιά και η αρχαιότερη λίμνη στον κόσμο.

Η UNESCO την έχει  συμπεριλάβει στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως τη βαθύτερη λίμνη στη Γη, με μέγιστο βάθος 1.642 μέτρα, ενώ μετρά πάνω από 25 εκατομμύρια έτη ζωής.

Βρίσκεται στη νότια Σιβηρία, μεταξύ της Περιφέρειας Ιρκούτσκ στα βορειοδυτικά και τη Μπουργιατία. Γνωστή ως η “Ιερή Θάλασσα” και το «Γαλάζιο Μάτι της Σιβηρίας», η Βαϊκάλη είναι η μεγαλύτερη, σε όγκο γλυκού νερού, λίμνη και με τα καθαρότερα νερά.

Πηγή φωτογραφίας: facebook

Στις 29 Ιουλίου του 2008 Ρώσοι ερευνητές καταδύθηκαν με βαθυσκάφος στο βυθό της λίμνης, πετυχαίνοντας ρεκόρ κατάδυσης σε γλυκά νερά.

Αποκαλύφθηκε ότι η λίμνη έχει βάθος 1.680 μέτρα, πολύ περισσότερο από όσο πιστευόταν ως τότε.

Σύμφωνα με το mentalfloss.com, το βάθος της κάθε λίμνης μπορεί να μετρηθεί με δύο τρόπους. Με την απόσταση από την επιφάνεια της γης μέχρι το βαθύτερο σημείο της και με το μέσο βάθος της λίμνης στο σύνολό της.

Η Βαϊκάλη κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ και στις δύο αυτές κατηγορίες. Το μέσο βάθος της  υπολογίζεται περίπου στα 760 μέτρα, μεγαλύτερο και από το ύψος του ουρανοξύστη Burj Khalifa στο Ντουμπάι.

Για να καταλάβει κανείς το βάθος της, στην περίπτωση που δύο κτίρια Burj Khalifa στοιβάζονταν το ένα πάνω στο άλλο στο βαθύτερο σημείο της Βαϊκάλης, η κορυφή τους θα προεξείχε από την επιφάνεια της λίμνης λιγότερο από 15 μέτρα.

Η λίμνη Βαϊκάλη όπως φαίνεται από το δορυφόρο OrbView-2. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Μεγαλύτερη από το Βέλγιο

Περιέχει πάνω από ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως και περισσότερο από 90% του γλυκού νερού της Ρωσίας. Η έκτασή της είναι 31.468 τ. χλμ. (λίγο μεγαλύτερη από το Βέλγιο) και την καθιστά την έβδομη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου, σε επιφάνεια.

Έχει μήκος 654 χλμ., πλάτος 74 χλμ. και μέγιστο βάθος 1.680 μ. Τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα και από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο παγώνουν.

H λίμνη το χειμώνα παγωμένη. Πηγή φωτογραφίας: Flickr

Η λίμνη Βαϊκάλη βρίσκεται σε μια κοιλάδα ρήγματος, που δημιουργήθηκε από τη Ζώνη Ρήγματος της Βαϊκάλης, όπου ο γήινος φλοιός διαλύεται αργά. Σε γεωλογικούς όρους, το ρήγμα είναι νέο και ενεργό και διευρύνεται περίπου 4 mm ετησίως. Στην περιοχή εμφανίζονται θερμές πηγές και αισθητοί  σεισμοί σημειώνονται τακτικά.

Δέχεται τα νερά περίπου 300 ποταμών με κυριότερους τους Σελίγκα και Άνω Ανγκάρα. ενώ από αυτήν ξεκινά ο ποταμός Ανγκάρα, το κυριότερο υδάτινο ρεύμα από όσα σχηματίζουν τον ποταμό Γενισέι. Στο εσωτερικό της λίμνης υπάρχουν 22 νησιά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Ολχόν.

Η λίμνη περιέχει 27 νησιά με μεγαλύτερο το νησί Olkhon. Ο βράχος Shaman στο νησί. Πηγή φωτογραφίας: wikimediamtx commons

Οι Μογγόλοι θεωρούν την λίμνη ως “ιερή θάλασσα” και πιστεύουν ότι στις απόκρημνες και βραχώδεις ακτές της κατοικούν κακά πνεύματα

Η Φώκια της Βαϊκάλης

Η Βαϊκάλη αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα λιμναία οικοσυστήματα στον κόσμο με τεράστια βιοποικιλότητα στα καθαρά και πλούσια σε οξυγόνο νερά της. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 1000 είδη φυτών και 2500 είδη ζώων, από τα οποία το 80% είναι ενδημικά.

Η Φώκια της Βαϊκάλης που ζει μόνο σε αυτή τη λίμνη, είναι μία από τις μικρότερες φώκιες και το μόνο είδος πτερυγιόποδου αποκλειστικά  γλυκού νερού στον κόσμο.

Η φώκια της Βαϊκάλης ζει μόνο στα νερά και τις όχθες της. Υπάρχουν περισσότερες  στα βόρεια της λίμνης, διότι εκεί οι χειμώνες διαρκούν περισσότερο, με αποτέλεσμα ο πάγος να καλύπτει τη λίμνη μεγαλύτερο μέρος του έτους από ότι στον Νότο, κάτι που ευνοεί τις γέννες. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Τα τοξικά απόβλητα και το βιομηχανικό λόμπι

Τα προηγούμενα χρόνια,  περιβαλλοντολόγοι έχουν παραδεχτεί τη ρύπανση στη λίμνη Βαϊκάλη, καθώς αντιμετωπίζει μια σειρά επιζήμιων φαινομένων, όπως την εξαφάνιση ειδών,  σάπια φύκια και το θανάτου των ενδημικών ειδών.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από το 2010, περισσότεροι από 15.000 τόνοι τοξικών αποβλήτων έχουν εισρεύσει στη λίμνη.

Το Baykalsk Pulp and Paper Mill κατασκευάστηκε το 1966, ακριβώς στην όχθη της λίμνης. Το εργοστάσιο χρησιμοποιούσε χλώριο και έριχνε τα απόβλητα απευθείας στη λίμνη. Η απόφαση να κατασκευαστεί εκεί το εργοστάσιο προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από Σοβιετικούς επιστήμονες.

Θεώρησαν ότι θα αλλάξει η ποιότητα του νερού της λίμνης, ότι ήταν απαραίτητο να προφυλαχτούν τα ενδημικά είδη της και να διατηρηθεί η περιοχή γύρω από τη λίμνη Βαϊκάλη ως ζώνη αναψυχής.

Ο Μύλος χαρτοπολτού και χαρτιού Baykalsk το 2008, πέντε χρόνια πριν από το κλείσιμο το 2013. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Οι αντιρρήσεις των Σοβιετικών επιστημόνων αντιμετώπισαν την αντίσταση του βιομηχανικού λόμπι. Μετά από δεκαετίες διαμαρτυρίας, το εργοστάσιο έκλεισε τον Νοέμβριο του 2008, λόγω μη κερδοφορίας. 

Στις 4 Ιανουαρίου 2010, η παραγωγή ξανάρχισε. Η ενέργεια προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών από οικολόγους και κατοίκους της περιοχής. Λίγες μέρες αργότερα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν εισήγαγε αλλαγές στη νομοθεσία που νομιμοποιούσαν τη λειτουργία του εργοστασίου.

Αυτές οι αλλαγές βασίστηκαν στον έλεγχο που έκανε ο Πούτιν στη λίμνη από ένα μικροσκοπικό υποβρύχιο, όπου είπε: “Μπορούσα να δω με τα μάτια μου – και οι επιστήμονες μπορούν να επιβεβαιώσουν – η Βαϊκάλη είναι σε καλή κατάσταση και πρακτικά δεν υπάρχει ρύπανση”.

Σύμφωνα με τους The Moscow Times and Vice, εκατοντάδες τόνοι υγρών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων και περιττωμάτων απορρίπτονται τακτικά στη λίμνη από τουριστικούς χώρους και έως και 25.000 τόνοι υγρών αποβλήτων απορρίπτονται κάθε χρόνο από τοπικά πλοία.

Οικονομία

Η λίμνη Βαϊκάλη είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τουρίστες από όλο τον κόσμο. Προσφέρεται για διάφορες δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όπως πεζοπορία, ψάρεμα το καλοκαίρι,  σκι και πατινάζ στον πάγο, το χειμώνα.

Το 2007, η ρωσική κυβέρνηση κήρυξε την περιοχή της Βαϊκάλης ειδική οικονομική ζώνη . Ένα δημοφιλές θέρετρο στη Listvyanka φιλοξενεί ένα επταώροφο ξενοδοχείο. Στο βόρειο τμήμα της λίμνης, η Baikalplan (μια γερμανική ΜΚΟ) κατασκεύασε μαζί με Ρώσους το 2009 το Frolikha Adventure Coastline Track , ένα μακρινό μονοπάτι μήκους 100 χλμ,  ως παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.