Νορμανδοί σημαίνει άνθρωποι του βορρά και η ιστορία αυτού του λαού δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό, καθώς είναι γεμάτη παράτολμα ταξίδια, πολεμικές αρετές και επικές μάχες.
Ο στρατός τους δεν ήταν πολυάριθμος και συχνά αντιμετώπιζαν ισχυρότερους και πολυπληθέστερους εχθρούς. Είχαν όμως εξαιρετική τακτική και πρωτοποριακά άρματα. Οι επιθέσεις τους ήταν συντριπτικές.
Συγκέντρωναν άλογα και άνδρες σε πολύ πυκνές τάξεις και έπεφταν ορμητικά, σαν ένα σώμα, στις γραμμές του εχθρού. Με ένα πρωτόγονο τρόπο, λειτουργούσαν σαν άρματα μάχης.
Οι αναβολείς των αλόγων κρατούσαν στη θέση τους τους ιππείς, οι οποίοι φορούσαν πανοπλίες. Οι ιππείς είχαν δίπλα τους πεζικό κι έτσι όσοι από τους αντιπάλους γλίτωναν από τα σπαθιά τους, έπεφταν πάνω στο πεζικό. Ουσιαστικά, οι εχθροί των Νορμανδών είχαν να παλέψουν με δύο κύματα επιθέσεων ταυτόχρονα.
Αυτή η επιθετική τακτική τους εξασφάλιση την κατάκτηση της Νότιας Ιταλίας και αποτέλεσε τη βάση για τη στρατιωτική υπεροχή των Σταυροφόρων έναντι των εχθρών τους.
Επιδρομές στην Ευρώπη
Κατά τον 9ο αιώνα μ. Χ. οι Νορμανδοί έσπειραν τον τρόμο στην Ευρώπη. Η μανία των Νορμανδών έγινε φόβητρο για τους λαούς και τις εκκλησίες της Γαλλίας και της Αγγλίας. Το 845 μ. Χ ξήλωσαν τα δοκάρια από τον ναό του Σεν Ζερμέν ντε Πρε για να τα βάλουν στα πλοία τους και το 851 μ. Χ έκαναν το ίδιο στο αββαείο Καντέρμπορυ στο Λονδίνο. Το 876 δεν άφησαν λίθο πάνω σε λίθο στις όχθες του νότιου Σηκουάνα και το 885 μ. Χ, η επιβλητική αρμάδα των 700 λέμβων του Ζίγκφριντ ερήμωσε τη βορειοδυτική Γαλλία. Όταν έφτασαν στη βόρεια Ιταλία, άρχισαν να εκχριστιανίζονται.
Φόρεσαν άνετα τη στολή των προσκυνητών και όταν εγκαταστάθηκαν στο νότιο λεκανοπέδιο του Σηκουάνα, μετά το 1000 μ.Χ., ενσωματώθηκαν με τους ντόπιους και σε λίγες δεκαετίες έγιναν Γάλλοι. Είχαν χαρακτηριστικό ότι ο δεύτερος δούκας τους ο Γουλιέλμος έστειλε τον γιο στη Μαγιέν να μάθει σκανδιναβικά γιατί κανείς πλέον δεν μιλούσε τη γλώσσα στη Ρουέν, μόλις 50 χρόνια μετά την εισβολή.
Εκτός από τη γλώσσα, οι Νορμανδοί υιοθέτησαν όλα τα στοιχεία της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής στις εκκλησίες, τα κάστρα και τα μοναστήρια τους. Αναλλοίωτο έμεινε το πάθος τους για περιπέτεια και αυτός ήταν ο λόγος που αρκετοί από αυτούς εγκατέλειψαν τον ρόλο τους ως φεουδάρχες και αναζήτησαν την τύχη στη βυζαντινή αυλή ή στο πλευρό των Ισπανών που μάχονταν τους μαυριτανούς.
Η συγγνώμη στον ηττημένο Πάπα
Ενδεικτική της νοοτροπίας των Νορμανδών να προσαρμόζονται σε άλλους πολιτισμούς ήταν η πολιορκία του Μπενβενέτο. Η Αγίας Έδρα είχε δεχθεί να προστατεύσει την πόλη, καθώς έβλεπε ότι η προέλαση των Νορμανδών θα παραβίαζε σύντομα τα εδάφη της. Χωρίς προσχήματα, οι Νορμανδοί ζήτησαν τον έλεγχο της περιοχής και ο Ποντίφικας αρνήθηκε με αποτέλεσμα τη μάχη στην Τσιβίτα το 1053.
Τις παπικές δυνάμεις αποτελούσαν ελβετοί στρατιώτες οι οποίοι περιφρονούσαν το ιππικό των Νορμανδών και το πλήρωσαν ακριβά. Οι Νορμανδοί ήταν περίπου 3.000 και οι υπερασπιστές πολλοί περισσότεροι. Ωστόσο, οι πολιορκητές έβαλαν φωτιά στον οικισμό και οι έντρομοι κάτοικοι ζητούσαν να παραδοθούν όταν συνέβη κάτι αναπάντεχο. Οι θριαμβευτές της πολιορκίας έπεσαν κλαίγοντας στα πόδια του Λέοντος Θ΄ και ζήτησαν συγχώρεση για τη νίκη τους σε βάρους του!
Ο Πάπας δέχθηκε τη συγγνώμη τους και ο διάδοχός του Νικόλαος Β΄ έδωσε σε έναν από τους νικητές, τον Ροβέρτο Γουσκάρδο, τον τίτλο του Δούκα της Απουλίας και της Καλαβρίας κι εκείνος υποχρεώθηκε να αποδίδει φόρο στον Ποντίφικα.
Από το 1051 που οι κάτοικοι ζήτησαν τη βοήθεια του Πάπα έως το 1860, η το Μπενεβέντο παρέμενε κτήση της Αγίας Έδρας. Οι Νορμανδοί στη συνέχεια ένωσαν τις κτήσεις τους στη Νότια Ιταλία και κατέκτησαν τα τελευταία τμήματα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Ιταλία, διώχνοντας τους Έλληνες από το Μπάρι και το Ρήγιο, ενώ κατέλαβαν και τη Σικελία από τους Μαυριτανούς μετά από 20ετή πόλεμο. Ο πόλεμος αυτός, από το 1072 έως το 1091 θεωρήθηκε προάγγελος των Σταυροφοριών. Ο Ροβήρτος αποβιβάσθηκε στην Ήπειρο κατέλαβε το Δυρράχιο κερδίζοντας τους Βυζαντινούς και κατευθύνθηκε προς τη Θεσσαλονίκη.
Οι Νορμανδοί φιλοδοξούσαν να κατακτήσουν πλήρως την Ελλάδα, αλλά τα σχέδιά τους ανατράπηκαν το 1085, όταν ο Γυισκάρδος υπέκυψε από πυρετό στην Κεφαλονιά.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Γουλιέλμος ο Κατακτητής. Ο Νορμανδός βασιλιάς που κατέκτησε την Αγγλία και βασίλεψε χωρίς να ξέρει Αγγλικά και γραφή. Άλλαξε την αριστοκρατία και οργάνωσε υποδειγματικά το κράτος
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ