Ο Χιθ Λέτζερ, στη δεύτερη ταινία του Μπάτμαν, “Σκοτεινός Ιππότης”, ενσάρκωσε εξαιρετικά τον κακό και διαταραγμένο χαρακτήρα του Τζόκερ. Το τρομαχτικό παρουσιαστικό του, το κάτασπρο πρόσωπό του και τα βαμμένα χείλη του που έκρυβαν τα άσχημα σημάδια του, έδωσαν άλλη διάσταση στον ρόλο.
Ο τρόπος που απέκτησε τις ουλές παρέμεινε ένα άλυτο μυστήριο, καθώς δύο φορές που αναφέρεται στο γεγονός, λέει διαφορετική εκδοχή.
“Ας βάλουμε ένα χαμόγελο σε αυτό το πρόσωπο”
“Θέλεις να μάθεις πώς απέκτησα αυτές τις ουλές;”. Ο Τζόκερ έχει ένα μαχαίρι κοντά στο στόμα του ομήρου του και εξιστορεί τις συνθήκες που του άφησαν τα ευδιάκριτα σημάδια στο πρόσωπό του.
Ο πατέρας του ήταν μέθυσος και ένα βράδυ πήρε ένα κουζινομάχαιρο και έκανε δυο χαρακιές στο στόμα της γυναίκας του. Ο Τζόκερ, που ήταν μικρός, είδε το σκηνικό και έμεινε αποσβολωμένος. Τότε γυρίζει ο πατέρας του και του φωνάζει “Γιατί τόσο σοβαρός;” Παίρνει το μαχαίρι, το τοποθετεί στο στόμα του μικρού και του λέει: “Ας βάλουμε ένα χαμόγελο σε αυτό το πρόσωπο”.
Προηγουμένως, όμως, για το ίδιο συμβάν ανέφερε διαφορετική ιστορία.
Ο Τζόκερ, τρελαμένος εισβάλει σε μια δεξίωση όπου είναι καλεσμένη όλη η ελίτ της Γκόθαμ. Ο κακός περιμένει να βρει και τον Χάρβεϊ Ντεντ, τον Γενικό Εισαγγελέα της πόλης.
Πιάνει τους καλεσμένους και τους ρωτά. Μέχρι που τον διακόπτει η Ρέιτσελ, το δεξί χέρι του Χάρβεϊ.
Ο Τζόκερ ξαφνιάζεται που του αντιμιλά κάποιος, πιάνει τη Ρέιτσελ από το πρόσωπο και της περιγράφει μια συγκινητική ιστορία για τις ουλές του.
Η γυναίκα του έπεσε θύμα ληστείας και άγνωστοι της χάραξαν το πρόσωπό. Λυπημένη που το πρόσωπό της ήταν σημαδεμένο και χωρίς οικονομική άνεση να κάνει επέμβαση, ο Τζόκερ λέει στη βοηθό εισαγγελέα ότι έκανε κι αυτός χαρακιές στο πρόσωπο του για να συμπαρασταθεί στη γυναίκα του.
Η αληθινή ιστορία πίσω από το πρόσωπο του Τζόκερ
Ο σεναριογράφος του “Σκοτεινού Ιππότη” και αδερφός του σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν, Τζόναθαν, εσκεμμένα αποφάσισε να μην ξεκαθαρίσει πώς σημαδεύτηκε ο Τζόκερ.
Θέλησε να αποκλίνει από τη βασική ιστορία που ήθελε τον Τζόκερ να έχει αποκτήσει τις ουλές εξαιτίας χημικού ατυχήματος και να του προσδώσει μια αυτόνομη και πρωτότυπη ιστορία.
Για τον Νόλαν, ο Τζόκερ ήταν η προσωποποίηση της απόλυτης αναρχίας και το μοναδικό του κίνητρο ήταν το χάος.
Για αυτό το λόγο, και ο χαρακτήρας επίτηδες αναφέρει διαφορετικές εκδοχές σε διαφορετικούς αποδέκτες.
Ωστόσο, τα σημάδια στο πρόσωπο εμπνεύστηκαν από πραγματικά γεγονότα.
Οι δύο χαρακιές που ξεκινούν από στόμα και καταλήγουν στο αυτί έμειναν στην ιστορία με την αργκό ονομασία “Χαμόγελο του Τσέλσι”.
Το “χαμόγελο” ήταν ένα συνηθισμένος τρόπος βασανισμού κυρίως στην Αγγλία του ’20, με προέλευση τη βρετανική πόλη Τσέλσι.
Συμμορίες διάλεγαν τα θύματά τους έξω από παμπ.
Τους έδεναν τα χέρια, τους ακινητοποιούσαν και με μια κοφτερή λεπίδα χάρασσαν το πρόσωπό τους σαν ένα μεγάλο χαμόγελο.
Στη συνέχεια, αν το θύμα ήταν άνδρας, τον χτυπούσαν δυνατά στους όρχεις, ενώ αν ήταν γυναίκα, της έσπαγαν τα πόδια.
Ο Χιθ Λέτζερ ήταν η μοναδική επιλογή για τον σκηνοθέτη
Ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν ήταν σίγουρος για πολλά πράγματα. Δεν ήξερε αν ήθελε να σκηνοθετήσει το σίκουελ του Μπάτμαν, ούτε ποιος θα υποδυόταν τον Χάρβεϊ Ντεντ. Ήταν σίγουρος όμως μόνο για ένα πράγμα. Τον ηθοποιό που θα υποδυόταν τον Τζόκερ.
Αυτός δεν ήταν άλλος από τον ταλαντούχο Αυστραλό Χιθ Λέτζερ.
Βέβαια, κανείς δεν πίστευε ότι ο Λέτζερ θα ανταποκρινόταν στις προκλήσεις και θα έβγαινε από τη σκιά Τζακ Νίκολσον, που είχε ενσαρκώσει εξαιρετικά τον ίδιο ρόλο.
“Όταν έμαθα ότι ενδιαφερόταν για τον ρόλο, δεν υπήρξε καμία αμφιβολία. Το έβλεπα στα μάτια του. Είναι ατρόμητος”, δήλωσε ο Νόλαν για την επιλογή του.
Το ίδιο ανέφεραν και όλοι οι ηθοποιοί μετά την ολοκλήρωση της ταινίας.
Ο Μάικ Κέιν που ενσάρκωσε τον συμπαθή μπάτλερ του Μπάτμαν, Άλφρεντ, δήλωσε πως δεν ήταν σίγουρος για την ταινία, μέχρι που είδε τον Λέτζερ.
Μάλιστα, σε μια σκηνή έχασε τα λόγια του!
Ο “Σκοτεινός Ιππότης” ήταν εισπρακτική επιτυχία, με κέρδη περισσότερο από 1 δισ. δολάρια, ενώ τέσσερις μέρες μετά την προβολή της, είχε ήδη ψηφιστεί ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Για να προετοιμάσει τον ρόλο του, ο Λέτζερ απομονώθηκε για έξι εβδομάδες, τελειοποιώντας τα διάφορα τικ και το σαδιστικό χαμόγελο του Τζόκερ.
Εμπνεύστηκε τόσο από τον χαοτικό Σιντ Βίσιους, όσο και από τον πρωταγωνιστή της ταινίας “Το Κουρδιστό Πορτοκάλι”.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τικ του Τζόκερ ήταν το επαναλαμβανόμενο γλύψιμο των χειλιών του.
Ο Λέτζερ το έκανε αναγκαστικά, γιατί τα προσθετικά που είχε στο πρόσωπό μετά από λίγη ώρα ξεκολλούσαν.
Έτσι, έγλειφε τα χείλη του για να βεβαιωθεί ότι βρίσκονταν στη θέση τους.
“Το τελευταίο πράγμα που ήθελε ο Χιθ ήταν σταματήσει το γύρισμα και ξοδέψει άλλη μισή ώρα μέχρι να κολλήσουν τα προσθετικά χείλη. Έτσι, τα έγλειφε. Πολύ. Και σταδιακά αυτό έγινε κομμάτι του χαρακτήρα του”, ανέφερε ο υπεύθυνος μακιγιάζ.
Ο Χιθ Λέτζερ πέθανε πριν από την επίσημη προβολή της ταινίας. Κέρδισε 32 βραβεία για τον ρόλο του ως Τζόκερ.
Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ μετά τον θάνατό του, ενώ το χρυσό αγαλματίδιο απονεμήθηκε επίσης για πρώτη φορά σε ρόλο βασισμένο σε κόμικ.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το «Αντίο» του Χιθ Λέτζερ στο ημερολόγιο που κρατούσε όσο υποδυόταν τον Τζόκερ στο Μπάτμαν. Κλείστηκε ένα μήνα σε ένα δωμάτιο για να μελετήσει τον ρόλο που πιστεύουν ότι επηρέασε την ψυχολογία του και τον οδήγησε στον θάνατο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr