του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Σήμερα σχεδόν όλα τα βιομηχανικά προϊόντα φέρουν μία ένδειξη για τη χώρα παραγωγής τους. Διεθνώς είναι η αγγλική φράση «Made in». Για πρώτη φορά η ένδειξη χρησιμοποιήθηκε για προϊόντα που παράγονταν στη Γερμανία. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό δεν έγινε από τη γερμανική κυβέρνηση αλλά τη βρετανική, ως τρόπο δυσφήμησης των γερμανικών προϊόντων. Τελικά όμως είχε το ανάποδο αποτέλεσμα αφού η ένδειξη έγινε συνώνυμη για την υψηλή ποιότητα.
“Γερμανικές μαϊμούδες”
Το 1887 το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κατακλυστεί από βιομηχανικά προϊόντα που αντέγραφαν βρετανικά και προέρχονταν από τη Γερμανία. Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει μέτρα για να προστατεύσει την ντόπια βιομηχανία από τα εισαγόμενα γερμανικά προϊόντα. Ξεκίνησε μία καμπάνια όπου εκθείαζε την ποιότητα των βρετανικών βιομηχανικών προϊόντων.
Παράλληλα υποβίβαζε τα αντίστοιχα γερμανικά περνώντας μηνύματα στους καταναλωτές ότι ήταν «κακέκτυπα» αντίγραφα, σαν να λέμε σήμερα «μαϊμού»!
Στο πλαίσιο αυτό πέρασε νόμος στη Βρετανία το 1887 υπό την επωνυμία «περί εμπορικών σημάτων». Με βάση αυτό τα βιομηχανικά είδη από τη Γερμανία που εισάγονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να φέρουν ευκρινώς την ένδειξη «MADE IN GERMANY».
Με τον τρόπο αυτό οι Βρετανοί καταναλωτές θα τα ξεχώριζαν και δεν θα τα αγόραζαν.
Εναντίον των γερμανικών προϊόντων
Η βρετανική κυβέρνηση ήταν βέβαιη ότι με τον τρόπο αυτό θα περιορίζονταν δραματικά οι εισαγωγές από τη Γερμανία. Πόσο μάλλον που είχε προηγηθεί η δυσφημιστική καμπάνια κατά των γερμανικών προϊόντων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση πόνταρε στον πατριωτισμό των Βρετανών που θα προτιμούσαν τα βιομηχανικά είδη της πατρίδας τους. Αν και οι Βρετανοί δεν είχαν πολεμήσει ακόμη με τους Γερμανούς, είχε αρχίσει ο ανταγωνισμός μεταξύ τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πολλοί Βρετανοί έβλεπαν με καχυποψία τη Γερμανία που τότε κυβερνούσε ο Μπίσμαρκ, ο «Σιδηρούς Καγκελάριος», που την είχε ενώσει και την είχε κάνει μεγάλη δύναμη που απειλούσε τη βρετανική αυτοκρατορία.
Η καλύτερη διαφήμιση
Αυτό που έγινε στη συνέχεια ήταν κάτι που δεν περίμενε η βρετανική κυβέρνηση. Αντί να περιοριστούν οι αγορές γερμανικών προϊόντων στη Βρετανία μετά το 1887 αυξήθηκαν κατακόρυφα!
Όπως αποδείχθηκε, οι Γερμανοί μπορεί να αντέγραφαν βρετανικά βιομηχανικά προϊόντα αλλά τα δικά τους ήταν πιο ποιοτικά.
Οι καταναλωτές επέλεξαν ό,τι ήταν καλύτερο για τη χρήση που το αγόραζαν. Κι αυτό ήταν made in Germany.
Η ένδειξη που είχε επιβάλλει η βρετανική κυβέρνηση έγινε η καλύτερη διαφήμιση για τα γερμανικά προϊόντα. Το «Made in Germany» σύντομα έγινε συνώνυμο για προϊόντα υψηλής ποιότητας. Αυτό ήταν κάτι που η γερμανική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε υιοθετώντας την ένδειξη για όλα τα προϊόντα της που προορίζονταν για εξαγωγή.
Μετά απ’ αυτό ακολούθησαν και άλλες βιομηχανικές χώρες, ανάμεσά τους και η Βρετανία, που έβαζαν στα βιομηχανικά τους προϊόντα το όνομα της χώρας τους για να διαφημίσουν την ποιότητά τους.
Με τα χρόνια το made in, έγινε απαραίτητη πληροφορία για τους καταναλωτές ώστε να γνωρίζουν την ποιότητα, την προέλευση και τις συνέπειες κάθε αγοράς αναλόγως τη χώρα προέλευσης.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ