Πώς γράφτηκε το «pretty woman»
Ο Ρόι Όρμπισον ήταν πολύ ερωτευμένος με τη γυναίκα του την Κλοντέτ, με την οποία είχε παντρευτεί το 1957.
Μια μέρα, καθώς έκανε πρόβες με τον συνθέτη Μπιλ Ντις και ενώ είχαν στερέψει από έμπνευση, μπήκε στο δωμάτιο η Κλοντέτ και ρώτησε τον άνδρα της αν ήθελε τίποτα από την πόλη που θα πήγαινε για ψώνια. Ο Όρμπισον τη ρώτησε αν χρειαζόταν χρήματα και εκείνη του απάντησε: “Pretty woman never needs any money” (οι όμορφες γυναίκες ποτέ δεν χρειάζονται χρήματα).
Αμέσως ο Όρμπισον άρχισε να τραγουδά και μέχρι να επιστρέψει η Κλοντέτ από την αγορά, το τραγούδι ήταν έτοιμο! Ο συνεργάτης του υπερηφανευόταν αργότερα ότι η λέξη “Mercy” (έλεος) που ακούγεται σαν επιφώνημα στο τραγούδι ήταν δική του προσθήκη, γιατί συνήθιζε να τη λέει κάθε φορά που έβλεπε μια όμορφη γυναίκα.
Ο θάνατος της γυναίκας και των παιδιών του και το καταραμένο σπίτι
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1964 και μισό αιώνα μετά, θεωρείται μια από τις κλασσικές επιτυχίες του ροκ εντ ρολ.
Η μοίρα όμως ήταν πολύ σκληρή μαζί του και με την “pretty woman”.
Στις 6 Ιουνίου του 1966 ξεκίνησαν με τη γυναίκα να κάνουν μια εκδρομή με μοτοσικλέτες. Στον δρόμο ένα φορτηγό πετάχτηκε μπροστά από τη μηχανή της Κλοντέτ και τη χτύπησε.
Πέθανε στην αγκαλιά του μια ώρα αργότερα. Ήταν μόλις 24 ετών.
Στο τραγούδι, “Τoo Soon To Know”, ο Όρμπινσον περιγράφει τη θλίψη του.
Η τραγωδία συμπληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1968, τα δύο παιδιά του έπαιζαν με τη δεξαμενή αερίου στο σπίτι δίπλα στη λίμνη Ολντ Χίκορι στο Τενεσί, ενώ ο Όρμπισον βρισκόταν σε περιοδεία στην Αγγλία.
Τα τρία αγόρια επιτηρούσαν οι γονείς του. Ο πατέρας του Όρμπι, επέπληξε τα παιδιά και σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, μπήκε στο υπόγειο με τον αναπτήρα. Η διαρροή από τη δεξαμενή αερίου προκάλεσε έκρηξη.
Ο παπούς κατάφερε να σώσει μόνο τον μικρότερο γιο του Όρμπισον, Γουέσλεϊ. Ο δεκάχρονος Ρόι και ο εξάχρονος Άντονι πέθαναν.
Ο Όρμπισον σταμάτησε να γράφει τραγούδια για μεγάλο διάστημα και πούλησε το σπίτι στον στενό του φίλο, επίσης κορυφαίο τραγουδοποιό Τζόνι Κας, ο οποίος το μετέτρεψε σε έναν μεγάλο κήπο με οπωροκηπευτικά και αγόρασε ένα σπίτι ακριβώς δίπλα.
Μετά τον θάνατό του το 2003, το σπίτι του Κας πουλήθηκε στο πρώην μέλος των Μπι Τζις, Μπάρι Γκιμπς, αλλά κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης το 2006, ξέσπασε φωτιά από μια σπίθα σε εύφλεκτα υλικά και το σπίτι έγινε στάχτη!
Ο δεύτερος γάμος και ο θάνατος του Όρμπισον
Ο Όρμπισον έφτιαξε ένα καινούργιο σπίτι στην ίδια περιοχή και έζησε εκεί με τη δεύτερη σύζυγό του, τη Γερμανίδα, Μπάρμπαρα Άννα Μαρία Βιλχόνεν. Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1969 και απέκτησαν δύο γιους, τον Ρόι Κέλτον και τον Αλεξάντερ.
Οι προσωπικές τραγωδίες και η αλλαγή στο ύφος της μουσικής στα τέλη της δεκαετίας του 60΄, οδήγησαν τον Όρμπισον στο περιθώριο, αν και συνέχιζε να κάνει περιοδείες. Ένα άλμπουμ που έβγαλε το 1977 με τον Φρεντ Φόστερ δεν πήγε καλά, όπως και το λεύκωμα που κυκλοφόρησε το 1979, αφού είχε κάνει επέμβαση τριπλού μπαϊπάς στην καρδιά.
Επέστρεψε ωστόσο στις επιτυχίες στα μέσα της δεκαετίας του 80΄όταν συνεργάστηκε με τους Τομ Πίτι, Τζεφ Λιν, Τζορτζ Χάρισον και τον Μπομ Ντίλαν στο συγκρότημα Traveling Wilburys. Τον Νοέμβριο του 1988 ολοκλήρωσε την ηχογράφηση ενός νέου άλμπουμ και επέστρεψε μόνος στην Αμερική, γιατί η γυναίκα του πήγε να δει την οικογένειά της στη Γερμανία.
Το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου παραπονέθηκε για πόνους στο στήθος και λίγη ώρα αργότερα κατέρρευσε στο μπάνιο του σπιτιού της μητέρας του. Πέθανε τα μεσάνυχτα από οξύ έμφραγμα σε ηλικία 52 ετών. Ακριβώς 23 χρόνια μετά τον θάνατό του, στις 6 Δεκεμβρίου 2011, πέθανε από καρκίνο η Μπάρμπαρα, στα 60 της χρόνια.
Παρά τις ανείπωτες τραγωδίες που σημάδεψαν τη ζωή του, ο Ρόι Όρμπισον έβαλε τη δική του υπογραφή στην ιστορία της μουσικής με τραγούδια που έγιναν επιτυχίες παγκοσμίως και ακούγονται μέχρι σήμερα.
Ο ήχος του Ρόι
Ο ήχος της μουσικής του Ρόι Όρμπινσον είναι χαρακτηριστικός και εύκολα αναγνωρίσιμος σε όσους αγαπούν τη μουσική ροκ εντ ρολ. Ήχος εύθυμος και ζωντανός, ειδικά στις μεγάλες του επιτυχίες όπως το «Pretty Woman» και το «You Got it».
Σε αντίθεση με τους θρύλους που μεσουρανούσαν τη δεκαετία του 60΄, όπως οι Μπητλς, ο Έλβις ή ο Σινάτρα, ο Όρμπινσον δεν υπήρξε ποτέ σύμβολο του σεξ, αφού ντυνόταν σαν ασφαλιστής και ήταν τόσο παγερός στις ζωντανές εμφανίσεις του, που έμοιαζε σχεδόν ακίνητος.
Τον αποκαλούσαν σπασίκλα, ειδικά μετά από μια εμφάνιση στην περιοδεία με τους Μπητλς το 1963, όταν αναγκάστηκε να φορέσει κάτι χοντρά γυαλιά ηλίου επειδή είχε ξεχάσει τα γυαλιά του στο αεροπλάνο. Αυτή η εικόνα του έμεινε σαν στυλ.
Ο Έλβις όμως, τον είχε χαρακτηρίσει ως τον καλύτερο τραγουδιστή του κόσμου.
Στο Γυμνάσιο συμμετείχε στο συγκρότημα Teen Kings και τον άκουσε τυχαία ο θρυλικός παραγωγός της Sun Records, Σαμ Φίλιπς, ο οποίος τον κάλεσε στο στούντιο να ηχογραφήσει το τραγούδι τους, “Ooby Dooby”.
Ο Όρμπισον μπήκε στο χώρο και άρχισε να τελειοποιεί τον ήχο του. Το 1960 ο Έλβις και οι Everly Brothers αρνήθηκαν να ερμηνεύσουν το τραγούδι του “Only The Lonely” και αποφάσισε να το πει ο ίδιος.
Το τραγούδι ανέβηκε στο νούμερο 2 των δημοφιλέστερων τραγουδιών και κυρίως, η χαρακτηριστική του φωνή που έπιανε τρεις οκτάβες, έγινε γνωστή σε όλη την Αμερική. Έως το 1965, ο Όρμπινσον είδε εννέα τραγούδια του να μπαίνουν στη δεκάδα των δημοφιλέστερων συνθέσεων και άλλα δέκα στη λίστα με τα κορυφαία 40 τραγούδια, μεταξύ των οποίων τα “Running Scared,” “Crying,” “It’s Over” και “Oh, Pretty Woman”. Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του ευλογημένο…
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Jac. de Nijs /Anefo/Wikimediamtx Commons
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr