Η τραγική ιστορία της Ελένης και των τεσσάρων κοριτσιών της που αγνοούνταν μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο και κηδεύτηκαν μετά από 41 χρόνια. Ο εγγονός της ήταν ο μικρότερος αγνοούμενος του 1974!

Η τραγική ιστορία της Ελένης και των τεσσάρων κοριτσιών της που αγνοούνταν μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο και κηδεύτηκαν μετά από 41 χρόνια. Ο εγγονός της ήταν ο μικρότερος αγνοούμενος του 1974!

Η Ελένη Κυριακού – Θεμιστοκλέους 46 χρόνων, οι κόρες της Σούλλα 11, Μάρω 19, Θεμιστούλα 21 και η Αγγελική 25 χρόνων μαζί με το εξάμηνο βρέφος της Ανδρέα, πριν από την τουρκική εισβολή διέμεναν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στο Τραχώνι Κυθρέας. Ήταν μια ενωμένη κυπριακή οικογένεια που ζούσε ήρεμα και ειρηνικά.

Στις 14 Αυγούστου 1974, όταν άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, η περιοχή Μιας Μηλιάς – Κουτσοβέντη – Τραχωνίου Κυθρέας, δέχτηκε βομβαρδισμούς από την τουρκική πολεμική αεροπορία και από ισχυρές δυνάμεις στρατού και μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης.

Τούρκοι στρατιώτες κατά την εισβολή στην Κύπρο ο 1974.

Τούρκοι στρατιώτες κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974

Λίγο πριν από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, τα τουρκικά στρατεύματα διέσπασαν τις αμυντικές γραμμές της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Μιας Μηλιάς και κινήθηκαν προς την περιοχή Τραχωνίου Κυθρέας.

Οι κάτοικοι του Τραχωνίου όταν πληροφορήθηκαν ότι τα τουρκικά στρατεύματα κινούνταν προς το χωριό τους άρχισαν αμέσως να το εγκαταλείπουν και να κατευθύνθηκαν προς το Παλαίκυθρο και τη Λευκωσία.

Η Ελένη μαζί με τις κόρες της και τον εγγονό της, τους υπόλοιπους συγγενείς και άλλους κατοίκους  τους Τραχωνίου,  με απόγνωση και αγωνία έτρεχαν μέσα από τους αγρούς για να αποφύγουν τη σύλληψη από τους πάνοπλους Τούρκους που τους καταδίωκαν.

Πεζοπόρα τμήματα του τουρκικού στρατού υποστηριζόμενα από τεθωρακοσμένα, είχαν πλησιάσει το χωριό και άρχισαν να βάλλουν κατά των κατοίκων οι οποίοι το εγκατέλειπαν.

Η πιπίλα του βρέφους και άλλα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. Φωτογραφίες που δημοσίευσε το sigmalive

Η πιπίλα του βρέφους και άλλα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. Φωτογραφίες που δημοσίευσε το sigmalive

Από τα πυρά των τουρκικών στρατευμάτων τραυματίστηκε ένας από την ομάδα και έπεσε στο έδαφος. 

Αμέσως, η σύζυγος και ο γιος του, αλλά και η Ελένη με τις τέσσερις κόρες της έτρεξαν προς βοήθεια του.

Η Αγγελική κρατούσε στην αγκαλιά της το βρέφος της, Ανδρέα. Τότε ακούστηκαν πυροβολισμοί…

Έκτοτε η Ελένη, η Μάρω, η Θεμιστούλα, η Σούλλα, η Αγγελική και ο Ανδρέας όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι Τραχωνίου οι οποίοι παρέμειναν στο σημείο τραυματισμού του συγγενή τους, δεν έδωσαν σημεία ζωής.

Τελικά μετά από 41 χρόνια τα οστά των αγνοουμένων βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Τραχώνι  Κυθρέας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. 

Τα τέσσερα κορίτσια της Ελένης: Αγγελική Κυριάκου Θεμιστοκλέους, Θεμιστούλα Θεμιστοκλέους, Ελένη Θεμιστοκλέους, Μάρω Θεμιστοκλέους και Σούλλα Θεμιστοκλέους.

Το τέλος αυτής της τραγωδίας γράφτηκε στην Κύπρο το 2015, όπου τα πέντε παιδιά και η ηρωική μάνα κηδεύτηκαν από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος και Διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πηγή: sigmalive

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr