Οι θρυλικές γυναίκες Σαμουράι εμφανίστηκαν από “ανάγκη”, ηγήθηκαν δικού τους στρατό και ήταν άριστες στην τοξοβολία. Κατέληξαν περιφρονημένες νοικοκυρές

Οι θρυλικές γυναίκες Σαμουράι εμφανίστηκαν από “ανάγκη”, ηγήθηκαν δικού τους στρατό και ήταν άριστες στην τοξοβολία. Κατέληξαν περιφρονημένες νοικοκυρές
Όλος ο κόσμος γνωρίζει τους περίφημους Ιάπωνες πολεμιστές σαμουράι. Πειθαρχημένοι, εξαιρετικά εκπαιδευμένοι, τελειοποίησαν την πολεμική τους τέχνη κι έγιναν φόβος και τρόμος στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι υπήρχαν και θηλυκοί πολεμιστές στην Ιαπωνία που ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν ως ισότιμες με τους άντρες, αν και ταξικά ανήκαν στους «μπούσι», όπως και οι σαμουράι;

Οι “Όνα- μπουγκέισα”

Το όνομά τους ήταν, Όνα-μπουγκέισα. Εμφανίστηκαν στην ιστορία από ανάγκη. Όταν οι σύζυγοί τους έλειπαν στη μάχη ήταν καθήκον τους να υπερασπιστούν το σπίτι τους. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε να λάβουν μέρος και σε μάχες.

Ήταν άριστα εκπαιδευμένες στη χρήση όπλου και κυρίως του «ναγκινάτα», ενός μπαστουνιού με κυρτή λάμα στη μία του άκρη.

Το «ναγκινάτα» εξισορροπούσε το πλεονέκτημα δύναμης απέναντι σε άντρες αφού, λόγω του μήκους του, επέτρεπε στην πολεμίστρια να απειλήσει από απόσταση.

Για τον ίδιο λόγο, οι Όνα-μπουγκέισα ήταν και εξαιρετικές στην τοξοβολία. Στις μάχες χρησιμοποιούσαν και το «ταντοζούτσου», πολεμική τέχνη με μαχαίρι, το οποίο ονομαζόταν «καϊκέν».

Ήταν άριστα εκπαιδευμένες στη χρήση όπλου και κυρίως του «ναγκινάτα», ενός μπαστουνιού με κυρτή λάμα στη μία του άκρη./ Wikimediamtx Commons

Η πιο γνωστή Όνα-μπουγκέισα είναι η Αυτοκράτειρα Ζινγκού. Ο μύθος λέει ότι μετά τον θάνατο του συζύγου της, Αυτοκράτορα Τσούαϊ, η Ζινγκού οδήγησε τον στρατό σε εισβολή και κατάκτηση της Κορέας, χωρίς να χυθεί ούτε μία σταγόνα αίμα.

Στον πόλεμο Γκενπέι (1180-1185) ανάμεσα στις φατρίες Ταΐρα και Μιναμότο, έδρασε η Τομόε Γκοτσέν. Η Γκοτσέν βοήθησε τον άντρα της να αντιμετωπίσει την επίθεση του εξαδέλφου του και του στρατού του.

Σύμφωνα με τον θρύλο, όρμησε με το άλογό της μέσα στις εχθρικές γραμμές, επιτέθηκε στον καλύτερο πολεμιστή των αντιπάλων, τον έριξε από το άλογό του και τον αποκεφάλισε.

Το 1868, κατά τη διάρκεια της μάχης του Αΐζου, η Όνα-μπουγκέισα, Νακάνο Τακέκο, κλήθηκε να ηγηθεί μίας ομάδας 20 πολεμιστριών. Στο πλευρό 3.000 σαμουράι, αντιμετώπισαν 20.000 μαχητές του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού.

Η Τακέκο σκοτώθηκε στη μάχη και προς τιμήν της ανεγέρθηκε ο ναός Χοκάι, που βρίσκεται στη σημερινή Φουκουσίμα.

Η Νακάνο Τακέκο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης του Αΐζου.

Η Νακάνο Τακέκο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης του Αΐζου/ Wikimediamtx Commons

Το τέλος των πολεμιστριών

Τα επόμενα χρόνια ωστόσο, οι σαμουράι κατέλαβαν αξιώματα στην αυτοκρατορική Ιαπωνία. Περισσότερο γραφειοκράτες παρά πολεμιστές, βρίσκονταν συνεχώς στο σπίτι, οπότε δεν υπήρχε ανάγκη εκπαίδευσης των γυναικών. Εκείνες πλέον έπρεπε να γίνουν τέλειες μητέρες και νοικοκυρές και περισσότερο χρησιμοποιούνταν σαν «κτήματα» των συζύγων τους, παρά ως σύντροφοι.

Οι Όνα-μπουγκέισα πάντως, έγραψαν τη δική τους ιστορία, έχοντας μάλιστα και συμβολή στη διαμόρφωση οικονομικών και κοινωνικών προτύπων στην Ιαπωνία.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Πως δημιουργήθηκαν οι Σαμουράι πολεμιστές της Ιαπωνίας, που αψηφούσαν το θάνατο για να μην ατιμαστούν. Πως κατασκεύαζαν τα ιερά σπαθιά «κατάνα» και η φιλοσοφία του «χάρα κίρι» … 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.